CA maakt vrij baan voor open source

Broncode Ingres-database wordt openbaar

Dit artikel delen:

Computer Associates zet de deur wijd open voor vrije-broncodesoftware. In Las Vegas maakte de softwaregigant begin deze week bekend dat het de broncode van de Ingres-database zal vrijgeven.

  
Yogesh Gupta, senior vice president en als cto van Computer Associates de directe chef van Sam Greenblatt en Mark Barrenechea tijdens zijn keynote toespraak in Las Vegas.
Het bedrijf omarmt daarnaast twee bekende open source-projecten: documentbeheersysteem Plone en contentmanagementsysteem Zope. Beiden worden de komende tijd op maat gemaakt voor de combinatie met de Ingres-database.
CA rondde onlangs ook het werk af aan code die het beheer en de beveiliging van de Linuxkernel moet verbeteren. Het kondigde deze code een jaar geleden al aan en CA hoopt nu dat deze met ingang van kernel 2.6.8 deel van het besturingssysteem gaat uitmaken. "Daarmee kan Linux een B1-beveiligingscertificaat halen", aldus Sam Greenblatt, hoofd van CA's Linuxpoot. Dat certificaat omvat een serie ict-eisen opgesteld door het Amerikaanse leger.

In de aanbieding

Het vrijgeven van Ingres zal in de database-markt zeker opvallen. CA prijst de database aan als een alternatief voor gebruikers die niet uit de voeten kunnen met Mysql, de huidige open source-favoriet. Deze is in Zweden ontwikkeld en sinds enige tijd de standaardkeuze voor erp-fabrikant SAP. Ook hoopt CA de markt van commerciële databases te winnen, en denkt het gebruikers weg te kapen van Postgresql (een open source-database gemaakt door ex-Ingres-ontwikkelaars).
Ingres wordt door CA nu al kosteloos geleverd als onderdeel van de verschillende beheersoftwarepakketten. Het softwarebedrijf maakte niet bekend of het veel reclame gaat maken voor Ingres.
De database - 'bijna net zo goed als Oracle' aldus Mark Barrenechea, hoofd van CA's ontwikkelafdeling - is over drie maanden gratis te gebruiken, al heeft de beheersoftwarefabrikant er wel een speciale licentie voor opgesteld. Deze is volgens het bedrijf goed te vergelijken met die van besturingssysteem BSD, of die voor webserver Apache. De licentie wordt onderzocht door OSI ('open source initiative'), een stichting die meer van deze licenties keurt en vergelijkt. De licentie bevat met opzet het woord 'trusted' (vertrouwd), vertelt Greenblatt, en is opgesteld om zowel ontwikkelaars als gebruikers te vrijwaren van juridische risico's: "SCO heeft met zijn aanklacht tegen IBM over de Linuxkernelcode de markt behoorlijk laten schrikken. Wij willen iets van het vertrouwen in open source herstellen."
Analisten schatten dat het bedrijf de kostenpost voor het onderhouden van de Ingrescode heeft afgeschreven. Ze rekenen erop dat de softwarefabrikant door de code te openbaren een deel van de ontwikkelkosten verplaatst naar de open source-gemeenschap. "Ze zullen proberen er nieuwe klanten mee te winnen voor de beheersoftware die er op draait", opperde een analist.
Hoeveel omzet het bedrijf verliest door de database vrij te geven, wilde Barrenechea niet zeggen. Voor klanten die bij wijze van spreken een week eerder een licentie voor de database aanschaften, is het pech. "Je koopt toch ook wel eens een stereoinstallatie, die een week later in de aanbieding gaat", reageert een van de CA-medewerkers schouderophalend. Greenblatt: "Die gebruiker heeft ondersteuning en onderhoud gekocht. Daarop blijft-ie recht houden."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-28T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.