Boxtel laat deur open voor hackers

Medeorganisator "What the Hack" nog niet gerust

Dit artikel delen:

Er is hoop voor hackersbijeenkomst "What the Hack". De gemeente Boxtel staat nu welwillend tegenover de concentratie van computerhackers. Gisteren spraken organisatie en gemeente over de vergunningsaanvraag.

Een paar weken geleden nog leek de gemeente het vierjaarlijkse computerevenement te willen verbieden. Stichting Hal, organisator van Whatthehack, ontving begin mei een waarschuwing van Boxtels burgemeester Jan van Homelen. Die vreesde voor de openbare orde en de veiligheid door het meerdaagse computerkamp op landgoed Velder in Liempde, een dorp in de gemeente.
De hackersorganisatie schakelde prompt een advocaat in om bezwaar aan te tekenen tegen de weigering. "We organiseren deze conferentie al sinds 1989. Van enige verstoring van de openbare orde is nooit sprake geweest."

Waarschuwing

De gemeente raakte de afgelopen weken overstelpt met vragen van onder meer de internationale media. De gemeentewoordvoerder: "We hebben aardig wat journalisten te woord gestaan."
Volgens hem is de eerste brief van Van Homelen uit zijn context gehaald. "Whatthehack had gewoon nog geen aanvraag ingediend voor een vergunning. Die brief moet je zien als waarschuwing." Hij wijst erop dat Whatthehack pas een week later vroeg om een vergunning. "Voor de behandeling daarvan staat acht weken." Volgens het nieuwsblad voor Boxtel, Liempde, Esch en Gemonde, 'Brabants Centrum', wil de burgemeester onder meer een politierapport bestuderen waarin activiteiten van hackers worden beschreven.
Een van de organisatoren van de bijeenkosmt, ict-beveiligingsspecialist Rob Gonggrijp, is blij met de mildere opstelling van de gemeente. Echt gerust is hij er nog niet op. "Het is maar net hoe je de eerste brief leest." De organisatoren kijken daarom ook naar alternatieven. "Niet laten doorgaan is nadrukkelijk een van de opties - de tijd begint te dringen."
Gonggrijp is nog steeds verbaasd over de oorspronkelijke weigering van de gemeente Boxtel. "Er vinden geregeld evenementen plaats met duizenden bezoekers, en wij voldoen met liefde aan de nodige voorwaarden. Om What The Hack niet door te laten gaan, moeten er echt problemen verzonnen worden. Dat zou gemeen zijn, en overheden zijn nooit gemeen, dat is algemeen bekend."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-03T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.