'Ratificatie van Ieee 802.11g nabij'

Wi-fi Alliance schetst trage voortgang nieuwe standaarden

Dit artikel delen:

Sneller en veiliger, dat zijn de belangrijkste kwalificaties van de nieuwe wifi-standaarden die dit en volgend jaar het licht zullen zien. De Wi-Fi Alliance kwam vorige week naar Amsterdam om uit te leggen wat er in het vat zit.

"Testen in ons laboratorium hebben in het verleden laten zien dat producten van verschillende fabrikanten slecht samenwerken. Pas na aanpassingen was dit mogelijk. Dat zal ook de toegevoegde waarde zijn van het 'Wi-fi certified' logo op producten die op de nieuwe standaarden 802.11g en wpa zijn gebaseerd." Dit zei Kirk Allchorne, marketing directeur Emea voor de Wi-Fi Alliance, die in Amsterdam de 802.11g transmissiestandaard en de nieuwe beveiligingsstandaard wpa (wifi protected access) besprak.

Volwassen

Volgens de organisatie is de wifi-markt volwassen nu er vijf miljoen producten verkocht zijn aan vooral thuisgebruikers (viervijfde van het totaal). Meer dan drie miljoen van deze producten is afgezet in de VS. Daar neemt de groei nu af door verzadiging van de markt en het wachten op nieuwe producten. In Europa stijgt de omzet dit jaar nog naar een kleine honderd miljoen dollar. Van alle verkochte wifi-producten zijn er 680 duizend voorzien van het 'Wi-fi certified' logo van de alliantie. De organisatie sleept fabrikanten die het logo ten onrechte op hun producten plakken voor de rechter. Zelf heeft Allchorne op de Duitse ict-beurs Cebit menig Taiwanese producent van wifi-apparatuur op het juiste gebruik van het logo moeten wijzen.
Volgens Allchorne is de 802.11g-standaard volgende maand geratificeerd. De alliantie heeft inmiddels een rij producten in zijn laboratorium klaar staan om gelijk met testen te beginnen zodra de ratificatie een feit is. Afgezien van de verhoging van de doorvoercapaciteit tot 54 Mbps -waarvan 22 Mbps in de praktijk haalbaar is - ondersteunt de nieuwe standaard ook netwerkkaarten die op het oudere Ieee 802.11b gebaseerd zijn. Deze compatibiliteit met bestaande wifi-producten zal een belangrijk punt zijn bij certificering van nieuwe 802.11g-producten, verzekert Allchorne.

Tussenoplossing

Wpa, sinds eind april dit jaar een standaard, biedt beter sleutelbeheer en verbeterde encryptie op de meeste bestaande wifi-producten. Het is eigenlijk een tussenstandaard om de beruchte beveiligingsproblemen zo snel mogelijk te verhelpen. De Ieee 802.11i beveiligingsstandaard wordt pas begin volgend jaar geratificeerd. De Wi-Fi Alliance heeft stabiele onderdelen uit deze standaard in ontwikkeling alvast een officiële status gegeven. Wpa is in veel gevallen via een aanpassing van de besturingssoftware op de apparatuur te implementeren. De onderdelen van 802.11i die nog in ontwikkeling zijn, zijn straks alleen met een vervanging van hardware door te voeren. Het certificeringorgaan verwacht pas eind volgend jaar de eerste producten te kunnen testen.
De alliantie ziet de meeste producenten apparatuur ontwikkelen die meerdere frequentiebanden en Ieee 802.11-standaarden ondersteunen. Volgens Allchorne hanteren producenten deze strategie om de netwerkcapaciteit van hun producten zoveel mogelijk om hoog te krikken. Hij verwacht niet dat Ieee 802.11b-producten van de markt verdwijnen. Zij zullen terechtkomen in allerlei apparaten, bijvoorbeeld pda's, waarin een wifi-netwerkkaart een zinnige aanvulling is. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-23T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.