Computercriminaliteit zelden bestraft

Dit artikel delen:

De Wet Computercriminaliteit leidt hoogst zelden tot een strafzaak. Sinds deze wet in 1993 van kracht werd, heeft de rechter twee zaken over 'computervredebreuk' afgedaan. Niemand is nog schuldig bevonden aan dit delict, aldus twee medewerkers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het CBS-blad Index.

Tussen 1993 en 1995 zijn ongeveer 150 gevallen van computer- vredebreuk bij het Openbaar Ministerie (OM) ingeschreven. Het betreft hier het onbevoegd binnendringen en weghalen van gegevens. Veel ingeschreven zaken worden geseponeerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de Officier van Justitie te weinig bewijs denkt te hebben voor een veroordeling.
De twee CBS-onderzoekers vinden het moeilijk om inzicht te krijgen in de omvang van de computercriminaliteit. De CBS-medewerkers hebben de indruk dat de aangifte-bereidheid nog steeds gering is. Bedrijven komen er niet graag voor uit slachtoffer te zijn van computercriminaliteit. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-09T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.