Digicash krijgt Amerikaanse trekken

Dit artikel delen:

DigiCash, zeven jaar geleden opgericht door de wiskundige David Chaum, krijgt nieuw kapitaal, een nieuwe topman en een nieuw hoofdkantoor. Deze van oorsprong Nederlandse ontwikkelaar van betaalproducten wordt meer Amerikaans van karakter.

Het hoofdkantoor wordt verplaatst van de Amsterdamse Kruislaan naar Californië. Van daaruit moet de Amerikaanse markt worden bestreken. Een andere reden voor die verplaatsing is dat allianties met bedrijven in Silicon Valley nodig zijn die software ontwikkelen voor het elektronisch handeldrijven op Internet.
Als nieuwe topman is benoemd Michael Nash, die uit de wereld van de elektronische betalingen komt en bij Visa, American Express en de SmartCard Group van Amdahl werkte. Nash is de grote man achter VisaCash, de internationale tegenhanger van de chipknip.

Digitaal leven

De internationale marketing-expertise die Nash bij zijn vorige werkgevers op deed, moet DigiCash ten goede komen. Het Amsterdamse bedrijfje is een pionier op gebied van smart card technologie en veilige Internet-betalingen. Haar betalingssystemen zijn veelbelovend, maar commercieel gezien boekte DigiCash het laatste jaar weinig vorderingen. Nieuwe investeerders zullen vers kapitaal in het bedrijf steken om nu eindelijk eens de grote sprong voorwaarts te maken.
Sinds David Chaum 'ecash' ontwikkelde om betalingen over Internet te kunnen doen, staat zijn bedrijf sterk in de internationale belangstelling. De auteur van de bestseller Digitaal leven Nicholas Negroponte behoort tot de investeerders in DigiCash.
In de nieuwe, uitgebreide raad van commissarissen krijgt hij onder meer David Marquardt naast zich. Deze hightech veteraan was een belegger van het eerste uur in Intuit, Sun Microsystems en Verifone. Ook verstrekte hij in een vroeg stadium kapitaal aan Microsoft, waar hij nog steeds in de raad van investeerders zit. Naast Marquardts beleggingsgroep August Capital steekt ook de Nederlandse Gilde Investment kapitaal in Digicash.

Echte wetenschapper

Ecash is een nieuw concept in betaalsystemen. De geavanceerde versleutelingstechnieken die grondlegger David Chaum ontwikkelde, zorgen voor de vereiste veiligheid. Voor elektronisch zakendoen is belangrijk dat de betalingen volledig veilig kunnen geschieden. Tegelijkertijd garandeert ecash ook de privacy van de betrokkenen.
DigiCash wil haar systemen in licentie beschikbaar stellen aan financiële instellingen. Hoewel de nodige licenties zijn verkocht aan dergelijke instellingen in Finland (Merita), Duitsland (Deutsche Bank), Australië (Advanced Bank) en Japan (Nomura), kreeg DigiCash toch niet echt voet aan de grond in het conservatieve wereldje van bankiers.
Wouter Habraken die in juli 1996 werd benoemd tot algemeen directeur, miste de ervaring en contacten op hoog niveau. David Chaum is een echte wetenschapper. Vandaar dat de nieuwe investeerders alleen in DigiCash wilden stappen als een nieuwe topman werd aangesteld. Michael Nash voldeed volledig aan hun profiel en is nu dan ook belast met de leiding. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-09T00:00:00.000Z Correspondent