Novell verlegt accent naar beveiliging

Netwerken met 'Mother'

Dit artikel delen:

Novell wil definitief breken met zijn netwerkimago. Tijdens een partnerbijeenkomst eerder deze maand in Londen haalde de fabrikant de Engelse geheime dienst MI5 erbij om het imago te duwen richting 'het veilig managen van informatie op basis van identiteiten'.

Netwerken en besturingssystemen zijn uit. Services die 'on top' van het netwerk worden aangeboden zijn 'hot', zoals het veilig managen van informatie. Dat is de nieuwe boodschap van Novell. Besturingssysteem Netware wordt nu ondergeschikt aan de overige producten en diensten. De fabrikant heeft al zijn jokers gezet op 'Nsure Secure Identity Management', een verzameling producten voor het beveiligd en gedifferentieerd distribueren van informatie en middelen aan werknemers, klanten, leveranciers en partners, draadloos of vast, op basis van functie en bevoegdheden. Binnen de oplossing krijgt iedereen één identiteit, in plaats van de gebruikelijke veelheid aan identiteiten in verschillende directories, applicaties en systemen.
Behalve Nsure krijgt ook Extend een belangrijke plek. Onder deze naam vallen de ontwikkelingsproducten voor webapplicatie van het in juli vorig jaar overgenomen Silver Stream Software. De naam Nterprise is voortaan de naam voor netwerkgerelateerde oplossingen, maar echt sexy is dat onderdeel niet meer. "Het maakt niet uit wat voor besturingssysteem er onder zit, of het nou op NT draait, op Netware, op Solaris, of op Linux", zegt Chris Stone, Novell's vice-chairman, office of the ceo. "Wat wel belangrijk is, is hoe je specifieke businessproblemen oplost." De nieuwe strategie zou Novell een betere positie moeten verschaffen in de markt voor beveiliging, e-business en webontwikkeling.

MI5

Dame Stella Remington, de voormalige directeur-generaal van MI5, zegt dat het managen en beveiligen van informatie bij een geheime dienst eigenlijk niet zoveel verschilt met een businessomgeving. En ook de commerciële sector zou doelwit zijn van kwaadwillende figuren. Tijdens de koude oorlog was commerciële informatie voor de KGB bijvoorbeeld erg belangrijk.
Het principe van Nsure, het beveiligd distribueren van informatie op basis van functie en bevoegdheden, gebeurt binnen MI5 al jaren, ook lang voordat er computers werden gebruikt. Het hart van de geheime dienst is een index met dossiers over individuen, groeperingen en landen, waar slechts enkele medewerkers toegang tot hebben. Er zijn verschillende lagen van geheimhouding, en een nieuwkomer zit in de buitenste ring. Alleen 'need-to-know' informatie uit de dossiers wordt verstrekt om een bepaalde taak te kunnen volbrengen.
Beveiliging kan op deze manier de toegankelijkheid van informatie in de weg staan. Het kan vervelend zijn als iemand maar half geïnformeerd is voor een taak, maar het strikte regime voor informatiebeheer heeft zijn nut bewezen. Remington: "Eén van mijn collega's bood op een gegeven moment zijn diensten aan bij de Sovjet-ambassade in Londen. Hij had besloten om een spion voor de Russen te worden, maar hij wist niet dat een KGB-agent op de Russische ambassade eigenlijk voor de Britse geheime dienst werkte. Zo werd hij gepakt. Het 'need-to-know' principe had dus gewerkt."
Remington waarschuwt echter voor al teveel paranoia. "Je moet kijken wat de echte risico's zijn. Het is niet nodig om bescherming in te bouwen tegen bedreigingen of risico's die zo onwaarschijnlijk zijn dat je er eigenlijk niet tegen beveiligd hoeft te worden."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-18T00:00:00.000Z Koos Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.