Beveiliging reddingsboei ict-sector

Terrorisme schudt branche ruw wakker

Dit artikel delen:

Vóór de 11-septemberaanslagen had it-beveiliging een hoog 'moet dat nou zo nodig'-gehalte. Ná de WTC-tragedie - die de kwetsbaarheid van de ict-afhankelijke Westerse wereld schrijnend blootlegde - is er vrijwel geen bedrijf meer te vinden dat niet op een of andere manier de beveiliging van zijn netwerken en computers bijspijkert. Geen wonder dat de beveiligingsector groeit als kool, met een jaarlijks klimmend groeipercentage in het vooruitzicht.

Computable publiceert om de week een overzicht van een ict-segment. Wie zijn de sterke spelers, waar zitten de zwakke broeders, en welke kansen heeft de branche ondanks de economische malaise?
 
De hele serie:
 1. De chipmachinefabrikanten
 2. De processorfabrikanten
 3. De serverproducenten
 4. De PC-producenten
 5. De mainframeproducenten
 6. Markt besturingssystemen
 7. Dienstenleveranciers
 8. Database-leveranciers
 9. De ERP-leveranciers
 10. De CRM-leveranciers
 11. De beveiligingssector
 12. De opslagleveranciers
 13. De onderzoeksbureaus
 14. CMG
 15. Microsoft
 16. IBM
De it-beveiligingssector omvat een grote variëteit aan activiteiten. Van de protectie tegen virussen (voorbeeld: McAfee) tot de beveiliging van netwerken (voorbeelden: Network Associates en Symantec). Van de ontwikkeling en levering van firewalls (voorbeelden: Check Point en Zone Alarm) tot inbraakdetectiesystemen, authenticiteit-software, 'smartcards' en systemen voor irisherkenning. Ook de concerns die het 'algemene' ict-terrein domineren - IBM, SAP, Microsoft, Sun, Oracle enzovoort - beseffen dat ze de klant in toenemende mate 'veilige' producten moeten kunnen leveren, zeker na die cruciale elfde september. Het lijkt dan ook niet toevallig dat Microsofts Bill Gates begin dit jaar verklaarde dat het beveiligen van alle softwareproducten van het concern voortaan een hogere prioriteit heeft dan het toevoegen van nieuwe functionaliteit.
Dat was voor de WTC-aanslagen toch wel even anders. Toen ging het om de nieuwe snufjes, nu gaat het erom of men met al die nieuwigheden wel veilig kan werken of spelen. De beveiligingssector zal het nooit hardop zeggen, maar eigenlijk was die elfde september een zegen voor de levenskracht van de branche.

Katalysator

De cijfers over de huidige potentie van de beveiligingssector en het groeiperspectief spreken tot de verbeelding, hoewel ook voor de WTC-aanslagen geleidelijk aan al meer belang werd gehecht aan beveiliging. Sommige bedrijven kregen er schoon genoeg van telkens maar weer het slachtoffer te worden van hackers, agressieve virussen of junkmail-bombardementen. Onderzoeksbureaus berekenden schadeposten die jaarlijks tot in de miljarden dollars opliepen.
De elfde september was echter dé katalysator. Voor het eerst drong wereldwijd door dat veiligheid geen godsgeschenk is, maar een voorziening waarvoor inspanning geleverd moest worden. Dat geldt zeker ook voor it-voorzieningen. De reactie volgde vrijwel direct. De bestedingen aan computerbeveiliging liepen eind september vorig jaar met gemiddeld 10 procent op, met als voortrekkers de Amerikaanse bedrijven. Volgens it-onderzoeker Gartner groeit de wereldwijde markt voor beveiligingssoftware dit jaar naar 4,3 miljard dollar omzet, 18 procent meer dan in 2001.
De toekomst ziet er voor de beveiligingsindustrie nog rooskleuriger uit. Alleen al voor Europa voorspelt IDC in 2005 een totale omzet van 6,2 miljard dollar. Geen wonder dat de grote spelers in de hardware- en software-industrie zich verdringen om te claimen dat zij de veiligste systemen en software kunnen leveren. Geen wonder ook dat beveiligingsspecialisten hun krachten bundelen om volop te kunnen profiteren van de aantrekkelijke perspectieven die hun markt biedt. Het feit dat Network Associates (NAI) zijn 'verloren' zoon McAfee koste wat het kost weer binnen de familie wilde halen, geeft aan hoe belangrijk de netwerkbeveiliger een verdere uitbreiding van zijn productenportefeuille, in dit geval met antivirussoftware, vindt.

Reddingsboei

NAI en zijn rivalen kunnen zich in ieder geval al optrekken aan de laatste cijfers van IDC. Die voorspellen dat de sterkste groei dit jaar vooral te vinden is bij de netwerkbeveiligingsbedrijven die voor hun zakelijke klanten complexe beveiligingssystemen implementeren en onderhouden. In 2000 ging in deze markt nog 720 miljoen dollar om. Dat zal volgens het marktonderzoeksbureau in 2002 zijn toegenomen naar 2,2 miljard.
Evenzoveel optimisme zal er zijn onder de bouwers van firewalls, zoals Check Point. Voor alleen al Europa voorspelt onderzoeksbureau Mountain View in 2005 een marktomzet van 1,25 miljard dollar in 2005. In 2000 was dat nog 409 miljoen. De Europese markt voor 3a-beveiliging (administratie-, autorisatie- en authenticiteitsoftware) groeit volgens IDC in 2005 door naar een omzet van 2,4 miljard dollar. In 2000 was dat nog 742 miljoen. De beveiligingssector vormt op dit moment de reddingsboei voor de overwegend kwakkelende ict-sector.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-19T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.