Server-based computing verder ontwikkeld

Dit artikel delen:

Citrix heeft nieuwe producten aangekondigd voor wat vroeger 'thin-client computing' heette, de voortzetting van de aloude 'domme' terminals. Het bedrijf met die enkele technologie beleefde in 2002 een topjaar. Ook dit jaar zijn de verwachtingen hooggespannen.

De verandering van de technologie is weinig essentieel, maar Citrix maakt een grote stap voorwaarts op het gebied van beheer, beveiliging, toegang en gebruikersvriendelijkheid. Zaken die vooral goed aanslaan bij grote bedrijven en instellingen. Net zoals in de gezondheidszorg (Computable, 15 november 2002), speelt hierbij het goedkoop en efficiënt kunnen werken met heel veel verschillende toepassingen én clients de hoofdrol. Citrix heeft inmiddels 50 miljoen client-licenties in 120.000 bedrijven en instellingen verkocht. De klapper voor Citrix Nederland vorig jaar was het contract met de Staat der Nederlanden, waardoor iedere publiekrechtelijke organisatie nu de Meta Frame Acces Suite-software tegen een zeer aantrekkelijke korting kan inkopen via het CSN (Citrix Solution Network) en de daarbij aangesloten wederverkopers.

Lage beheerkosten

'Server based computing' (sbc) komt erop neer dat alle bewerkingen in de 'dikke' server plaatsvinden en dat alleen de scherm-, toetsenbord, en muisinformatie over en weer gestuurd wordt; dus geen problemen met firewalls of verbindingen. Serverfarms zijn gewild vanwege hun betere prijs/prestatieverhouding; ze worden ondersteund door sbc.
Voordeel van deze oerbenadering is dat een toepassing, zonder enige aanpassing, slechts één maal geïnstalleerd én beheerd hoeft te worden. Veranderingen worden vervolgens voor iedere client automatisch doorgevoerd. De eenvoudige clients, die beschikbaar zijn voor vrijwel alle terminals, veranderen niet, en kunnen zo nodig vanuit de server ge-updated worden. Dit reduceert de beheerskosten aanzienlijk, maar je moet wel betalen voor licenties.

Nieuwe producten

Meta Frame Access Suite voor de server-kant omvat vier onderdelen: Devices and network services, dat elke mogelijke terminals ondersteunt; Security & identity management, voor cryptografische beveiliging en authentisering; Aggregation & personalization services, voor persoonlijke voorkeuren, en Presentation & conferencing services, voor samenwerking met collega's.
Vanwege de kosten en installatietijd wordt ssl/tls (secure sockets layer/ transport layer security) - in plaats van een vpn - gebruikt voor de beveiligde toegang; een pincode van slechts vier cijfers. Als de sessie eenmaal opgezet is, werken alle toepassingen als vroeger en ze zien er hetzelfde uit. Het overzichtsscherm doet denken aan dat van een portaal, met alle mogelijkheden en keuzes. Lokale en centrale toepassingen worden hierin samengebracht.
De nieuwe suite is vooral gericht op gebruikersvriendelijkheid en eenvoud van installatie en beheer. Daarnaast is er uiteraard een oplossing voor de servers, om de toepassingen te laten werken met tienduizenden gebruikers en om de server farm zelf efficiënt te laten werken (load balancing). Het server-beheer is nu geïntegreerd in IBM's Tivoli, HP Openview, CA Unicenter en Microsoft Operations Manager. De ondersteunde serverbesturingssystemen zijn Windows en Unix, niet Linux (er is wel een Linux-client).
Jan-Willem van Doorn, verkoopdirecteur Benelux, zegt dat de toegevoegde waarde van MetaFrame voor bedrijven die migreren naar .Net omgevingen alleen maar sterker is geworden. Reguliere 32-bit applicaties kunnen nu met de Presentation Server naadloos geïntegreerd worden. De samenwerking met Microsoft is nog nooit zo hecht geweest als nu, omdat ze samenwerken in de markt voor grote bedrijven en instellingen.

 
René Rippen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-28T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.