FBI wijzigt standpunt regulering encryptie

Dit artikel delen:

De FBI (Federal Bureau of Investigation) heeft een draai van 180 graden gemaakt met betrekking tot zijn standpunt over datacodering. Het bureau eist niet langer dat het coderingssleutels krijgt voor alle beveiligde gegevens, maar wil de regulering hiervan nu overlaten aan de industrie zelf.

Hiermee sluit de FBI zich aan bij het Witte Huis, dat dit standpunt al eerder innam. "De regering en de FBI nemen nu dezelfde positie in: niet opleggen door middel van wetgeving, maar een samenwerking met de industrie nastreven", zei jurist Robert Litt van het ministerie van Justitie, waar de FBI een onderdeel van uitmaakt. Dit verklaarde Litt dinsdag toen hij samen met vertegenwoordigers van de Amerikaanse IT-industrie getuigde voor de senaatscommissie die encryptie-wetgeving onderzoekt.

Angst

Encryptie versleutelt gegevens zodat privacy en beveiliging gegarandeerd zijn. Tot voor kort eiste de regering en diverse wetshandhavende instanties van de Verenigde Staten dat zij sleutels zouden krijgen om de codering te kunnen breken. Deze toegangsmogelijkheid tot beschermde gegevens zou alleen gebruikt worden in geval van wetsovertredingen en bedreiging van de nationale veiligheid. De overheidsinstellingen hielden echter een slag om de arm door ook 'verdenking van' als legitieme aanleiding voor code-breken te gebruiken. De vrees bestaat dat terroristen en misdadigers dankzij encryptie-technologie ongestraft hun gang kunnen gaan. Aan de andere kant leeft de angst voor 'Big Brother', een overheid die alles controleert.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.