Novell komt terug

Zwakke markt dwarsboomt overgang naar it-consultancy

Dit artikel delen:

Novell boekt in zijn eerste fiscale kwartaal van dit jaar een onverwachte winst. De transformatie naar it-dienstverlener, ingezet met de overname van Cambridge, wil echter niet vlotten; de winst komt nog altijd vooral uit softwareproducten. Bovendien voorziet Novell voor het komende kwartaal een omzetdaling vanwege een zwakke it-consultancymarkt.

Ondertussen beëindigt Stewart Nelson, sinds twee jaar operationeel directeur, na acht jaar zijn Novell-carrière. Sinds de overname van it-consultant Cambridge Technology Partners is Novells top ververst, vooral met Cambridge-directeuren.
President is nu Cambridge-president (en oud-Novell-topman) Jack Messman. Het bedrijf ontkent dat Nelsons vertrek, 'in goede harmonie', is ingegeven door de omvorming tot adviesorganisatie. Opvolger is voormalig nummer twee Chris Stone, van 1997 tot 1999 werkzaam bij Novell onder ex-president Eric Schmidt.

Niet quitte

Novell boekte in het eerste kwartaal 8,4 miljoen dollar nettowinst op 271,1 miljoen omzet. In dezelfde periode vorig jaar bedroegen de financiële resultaten 7,8 miljoen dollar verlies op 245 miljoen dollar omzet. Het bedrijf verwachtte kiet te spelen met 265- tot 275 miljoen dollar omzet. Financiële analisten voorspelden zo'n vier miljoen dollar verlies.
De resultaten omvatten ook de 58 miljoen dollar omzet van dienstverlener Cambridge, in juli vorig jaar overgenomen. De leverancier van netwerkprogrammatuur is al enige tijd bezig met de transformatie van softwareproducent naar softwaredienstverlener.
Dit verloopt moeizaam: de omzet uit consultancy over het afgelopen kwartaal valt tegen, met name in de VS. Bovendien verwacht Novell voor zijn tweede kwartaal een lichte omzetdaling. "Dat is te wijten aan een verdere verzwakking van de it-dienstensector", aldus financieel directeur Ron Foster.
De afgelopen periode is de omzet uit Novells netwerk-, beveiligings- en beheersoftware juist toegenomen. Op de komende Brainshare-conferentie breidt het bedrijf dan ook het portfolio uit met nieuwe programmatuur. Deze omvat beheersoftware voor data-opslag, op zowel zware opslagsystemen als mobiele apparatuur.
Foster verwacht voor het komende kwartaal, dat op 30 april wordt afgesloten, quitte te spelen met een omzet van 255- tot 265 miljoen dollar. Dit heeft de beurskoers al negatief beïnvloed. De financieel directeur verwacht dat de consultancy-activiteiten in de tweede helft van dit jaar stabiliseren en dat de omzet voor 2002 uitkomt boven de 1,06 miljard dollar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.