Spammers vinden nieuwe truc voor omzeilen van filters

Spam weer in lift

Dit artikel delen:

De Britse spambestrijder Spamhaus stelt dat het mailsysteem door nieuwe spamtechnieken volgend jaar het loodje legt als er niets gebeurt. Velen vinden deze claim overtrokken.

Het Spamhaus Project waarschuwde begin februari dat spammers met een nieuw softwareprogramma zwarte lijsten omzeilen. Deze lijsten bevatten bekende afzenders van spam en staan aan de basis van spamfilters. Spamhaus is zelf een samensteller van deze lijsten. Het jongste Trojaanse paard van Send-Safe installeert software die de mailreclame niet verzendt vanaf gekraakte computers maar via het mailsysteem van internetaanbieders. Veel filtertechnieken blokkeren wel spam die rechtstreeks van gekraakte computers doorgestuurd worden. De spam die vanaf de servers van isp's verstuurd wordt valt veel moeilijker te blokkeren, omdat plaatsing van de isp op een zwarte lijst ook een groot gedeelte van het reguliere mailverkeer zou verstoren. 95 procent van alle mail is halverwege 2006 spam door deze nieuwe ontwikkeling, voorspelt Spamhaus.

Meevaller

Lang niet iedereen onderschrijft deze voorspelling. Volgens Sendmail, een populair programma voor het afleveren van mail, is het instorten van het mailsysteem zeker niet aan de orde. Voornaamste reden is volgens Sendmail ceo Dave Anderson dat heel veel internetaanbieders passende maatregelen aan het nemen zijn om de laatste zet van spammers teniet te doen. Hij constateert dat de betere isp's de mailstroom op hun eigen servers inmiddels nauwgezet in de gaten houden om ongewenste bulkmail eruit te halen. Ook ziet hij al de nodige maatregelen om het misbruik van gekraakte computers tegen te gaan, al kan dit bij menig isp nog een stuk beter.
Om het kraken van pc's voor spam tegen te gaan heeft 's werelds grootste internetverkeerspunt, de Linx in Londen, vorige week zijn gedragsregels aangepast. Het schrijft zijn leden, waar de grootste en voornaamste telecom- en internetbedrijven tussen te vinden zijn, nu voor om de verspreiding van spamsoftware tegen te gaan. Bedrijven moeten de accounts van klanten die deze software proberen te verspreiden afsluiten. Doen zij dat niet dan zetten zij hun Linx-lidmaatschap op het spel.
De Linx raakt hiermee een gevoelig punt. Het lidmaatschap van Linx is een belangrijke plek om goede verbindingen met Europese klanten en bedrijven te realiseren. Spamhaus heeft recent aangetoond dat internetaanbieders, waaronder MCI, graag een oogje dichtknijpen, omdat zij de inkomsten van de goed betalende spammers niet willen missen. In de lijst van notoire bronnen van spam staan veel Amerikaanse isp's. Naast MCI, die de ranglijst aanvoert, zijn SBC, XO, Above.net, Verizon en Level3 op hoge plaatsen terug te vinden. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-25T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.