Gratis toegang tot websites via Het Net

Dit artikel delen:

Het Net, de gratis intranet-service van PTT Telecom, blijkt onbedoeld ook gebruikt te worden voor gratis toegang tot het World Wide Web.

Daarvoor behoeft men slechts enkele eenvoudige instellingen van een webbrowser te wijzigen. Dit heeft een attente Internetgebruiker afgelopen zondagmiddag wereldkundig gemaakt in een Internet nieuwsgroep. Door als proxy server 'proxy.tref.nl' in te vullen en '80' als poort in te stellen krijgen gebruikers van Het Net verbinding met het World Wide Web. Een test onzerzijds wees uit dat op deze wijze inderdaad toegang tot het World Wide Web wordt verkregen.
Waarschijnlijk heeft de eigenaar van de Tref.nl proxy-server nagelaten zijn Internetverbinding af te sluiten voor derden. De proxyserver wordt naar verluidt gebruikt door Trefpunt, de Internetaanbieder van Rabobank Nederland. In een reactie geeft Trefpunt het lek toe. Het zou gaan oom een proxy-server bij een kabelproject van Amstelland in Amstelveen. Een woordvoerder stelt echter dat 'het lek' ook bij proxy-servers van nadere internetaanbieders zich openbaart.
De ontdekker van de openstaande proxy-server, Eric Vlemmix, geeft op de Webpagina http://www.Damned.Demon.nl/gratis_internet.htm nader uitleg.
PTT Telecom stuitte bij de lancering van Het Net van enkele maanden geleden op kritiek van Internetaanbieders die van mening waren dat de PTT hen op oneerlijke wijze concurrentie aandeed. Enkele slimme ondernemers, waaronder Ottens & Partners uit Winschoten, bieden sinds kort vanaf Het Net een goedkope gateway naar het Internet aan. De aanbieders van de gateway maken daarbij gebruik van de infrastructuur van Het Net; een aanzienlijke kostenbesparing. Daardoor is men in staat om winstgevend Internettoegang te bieden voor minder dan tien gulden per maand. Internetaanbieders die hun eigen infrastructuur opzetten, moeten veelal drie maal zoveel vragen om uit de kosten te komen.  AM
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-06T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.