Werken op afstand

Dit artikel delen:

Regelmatig thuiswerken doet bijna iedereen al, maar dankzij apparaatjes als de BlackBerry wordt onderweg werken ook steeds makkelijker. Hier tref je producten aan waarmee je op afstand of onderweg gewoon doorwerkt.

Veiligheid

Mobiele virussen
Onlangs bleek een serie iPods besmet te zijn met een Windows-virus. Als dat al kan gebeuren met een iPod, dan is een besmetting van een pda of smartphone ineens ook niet meer zo onwaarschijnlijk. Daarom is het verstandig om deze mobiele apparaatjes ook te voorzien van anti-virusbescherming. Trend Micro heeft een versie van Mobile Security voor het Symbian-platform, pocket-pc's en Windows Mobile Smartphones. Naast bescherming tegen virale infecties voorziet Mobile Security ook in een spamfilter voor sms-berichten en automatische updates via een aangesloten pc of zelfs draadloos via gprs. Systeembeheerders kunnen de programmatuur centraal beheren. Versie 2.0 is gratis te downloaden om dertig dagen te proberen, daarna kost de software € 23,99.

Driedubbele bescherming
Een notebook met een driedubbele bescherming tegen ongewenste indringers. Dat is de Thinkpad T60 van Lenovo met een TPM-chip, een vingerafdrukscanner en een wachtwoordbeveiliging op de harde schijf. De Trusted Platform Module (TPM) versie 1.2 helpt bij het versleutelen van informatie op de harde schijf. De vingerafdrukscanner komt direct na het opstarten al in actie, zodat een hacker of dief niets met het notebook kan zonder de juiste vinger. De wachtwoordbeveiliging zorgt er voor dat zelfs het plaatsen van de harde schijf in een ander systeem niets oplevert voor de datadief. De prijs van dit veilige notebook ligt rond de 2000 euro, afhankelijk van de configuratie.

Vista veilig
Binnenkort is elk notebook veilig, tenminste als het uitgerust is met Windows Vista. Deze gloednieuwe Windows-versie is namelijk voorzien van Bitlocker, een programma om de hele harde schijf te versleutelen. Onder Windows XP Professional was het ook wel mogelijk om bestanden op new technology file system (NTFS)-partities te versleutelen, maar Bitlocker doet het met hele schijven en is nog veel veiliger volgens de mensen bij Microsoft. Bitlocker slaat de encryptiesleutel op in de TPM-chip van een notebook. Ontbreekt deze chip in een notebook, dan kan een usb-stick daar ook dienst voor doen.

Aan de ketting
Wie veel reist met een notebook, moet zeer alert zijn om deze niet uit het oog te verliezen. Laat de aandacht even verslappen en de notebook is onmiddellijk gejat, terwijl je net even een hazenslaapje doet in de trein. Met de spullen van de Secutech.biz-website schrik je meteen wakker. Een luid alarm gaat af als een dief er met je notebook vandoor gaat. Ben je toch te laat, dan heeft diezelfde website PhoneHome-software.

Installeer dit op je notebook en je krijgt een seintje zodra het notebook weer een internetverbinding heeft. Met het ip-adres van de dief kun je aangifte doen bij de politie en volgens de jubelverhalen op de website van de fabrikant is de kans groot dat het notebook weer boven water komt.

Onderweg mailen

BlackBalky
Ook premier Balkenende kent het gemak van een BlackBerry. Boven een foto van een trotse premier-met-apparaatje kopte de Telegraaf: ‘CDA gebruikt BlackBerry als wapen in de campagne'. De handige apparaatjes zijn voorzien van een relatief groot kleurenscherm, een petieterig maar bruikbaar toetsenbord en natuurlijk een gsm-telefoon. De BlackBerry is altijd online en signaleert binnengekomen e-mail onmiddellijk. De ontvanger van zo'n e-mail kan direct reageren via de telefoon of natuurlijk ook weer per e-mail. Naast e-mailen kun je met de BlackBerry ook over het web surfen en sms'en. Verder bevat het apparaat een complete organiser met onder andere een agenda en een takenlijstje.

Slimmer bellen
De Treo Smartphone vindt zijn oorsprong in de Palm-pda's. De Treo's zijn dan ook snel en gemakkelijk te bedienen.
Bovendien kun je programma's voor de Palm OS installeren. Net als bij de BlackBerry kun je met de Treo ook e-mailen, bellen, surfen over internet en is het ook een complete organiser. Bijzonder aan de Treo is dat hij voorzien is van een camera zodat je ook foto's en filmpjes kunt maken. Verder kun je muziek of een podcast beluisteren. Alhoewel het scherm erg klein is voor elektronische boeken, is daarvoor ook een programma meegeleverd. Ben je erg gehecht aan Windows, kies dan model 750v dat draait met Windows Mobile en is uitgebreid met Palm extra's.

Mobiele boodschapper
Bij de overname van Compaq kreeg HP ook ineens de beschikking over de prachtige iPaq handheld computers. Het laatste model, de HP iPAQ hw6915 Mobile Messenger, is een compleet kantoor voor onderweg. Het apparaatje kan draadloos werken via WiFi, gprs/edge en BlueTooth. Een gps-ontvanger is ingebouwd en een uitgeklede versie van TomTom is meegeleverd om onderweg te navigeren. In samenwerking met een Exchange-server kan het onderweg ook bedrijfsmail en agenda synchroniseren. Voor dit mobiele kantoor betaal je 600 euro.

Razendsnel mobiel
Niks umts, het kan nog sneller volgens KPN! Met hsdpa download je bestanden met een snelheid van maximaal 1,8 Mbit per seconde en uploaden of e-mail versturen gaat met 384 KB per seconde. Hsdpa staat voor high speed downlink packet access en is een opwaardering van het huidige umts-netwerk. Vanaf het einde van dit jaar is het landelijk beschikbaar. De Mobiel Internet Kaart 710 van KPN, een pc-card, kan overweg met gprs, umts, edge en hsdpa. De kaart is gratis, als je tenminste een tweejarig flat-fee abonnement neemt. Daar betaal je dan € 59,95 per maand voor. Helaas mag je bij dit abonnement slechts een halve dvd aan data binnenhalen per maand.

Bedrijfsapplicaties

Samenwerken in een portal
SharePoint van Microsoft is een manier om werknemers met elkaar te laten samenwerken en te informeren. Een centrale website of portal dient als een centrale opslagplaats voor alle documenten van een team. Daarnaast kan de automatisch gegenereerde portal ook nieuws, taken, contactpersonen en discussies bevatten. Door integratie met Microsoft Office zijn veel taken, zoals het plaatsen van een document op de centrale portal, meteen vanuit de Office-applicaties te doen. Via Remote Web Workplace van Windows 2003 Server of een vpn-verbinding kan iedere werknemer ook op afstand bij alle documenten op een SharePoint portal.

Overal toegang
De Citrix Access Essentials zorgen er voor dat alle bedrijfsapplicaties op afstand via een webbrowser te benaderen zijn. Daarmee is het een handig alternatief voor een vpn-verbinding die vereist dat er bepaalde software is geïnstalleerd op de pc en dat het netwerk vpn-verkeer toestaat. Een systeembeheerder kan met Access Essentials instellen welke gebruiker bepaalde applicaties op afstand mag gebruiken. Door in te loggen op de website met een gewone browser, krijgt de gebruiker toegang tot die applicaties alsof hij gewoon op kantoor zit.

Pc overnemen
pcAnywhere van Symantec bestaat al ongeveer twintig jaar en heeft als belangrijkste functionaliteit het op afstand overnemen van de bediening van de pc. Dat is ideaal om op afstand toch op de eigen kantoor-pc te werken en dus bij alle bedrijfsapplicaties te kunnen. Maar ook helpdesks kunnen met pcAnywhere op afstand pc-problemen oplossen. Voorwaarde om via internet bij de pc te kunnen is dat het ip-adres bekend is en dat de router en firewall goed geconfigureerd zijn. Symantec pcAnywhere 12.0 is voor het eerst voorzien van het nieuwe onderdeel CrossPlatform, waarmee het Windows, Linux en Mac OS X ondersteunt.

Virtueel kantoor
Dankzij Groove Virtual Office deelt u een agenda, planning en andere kantoorapplicaties met collega's via een veilige en versleutelde verbinding over internet. U wijst een map aan op de harde schijf en Groove repliceert veranderingen in die map naar collega's. Na de overname van Groove door Microsoft, maakt de software nu ook deel uit van de Office-productlijn. Het grote voordeel van Groove is dat je documenten niet meer hoeft te mailen of ftp'en naar collega's. Zodra het notebook weer een verbinding met internet heeft, repliceert Groove de wijzigingen in de documenten naar alle gebruikers.

Telefoneren

Draadloos SIP
Wie veel in het verre buitenland zit en regelmatig belt, is meestal een vermogen kwijt aan belkosten. Dan ben je met voice over ip veel voordeliger uit. Daar heb je meestal een computer voor nodig, maar het kan ook slimmer. De Linksys WIP330 802.11g ip-telefoon werkt helemaal zelfstandig en belt via een access point of hotspot. Het enige dat je daarvoor moet hebben is een zogenaamd sip-account. De handset is van alle gemakken voorzien en ondersteunt speed dial, 3-weg conference calls en wisselgesprekken. Met de telefoon kun je ook over internet surfen en zelfs live video ontvangen vanaf een webcam. Het ingebouwde telefoonboek kan 250 telefoonnummers opslaan. Om de 300 euro die de WIP330 kost terug te verdienen, moet je wel een hoop bellen.

Niet standaard
Als alle collega's via Skype bellen, is zo'n draadloze sip-telefoon erg onhandig. Natuurlijk kiest u liever voor een open standaard zoals sip, maar om de populariteit van Skype kan niemand heen. De SPH101 van Netgear is zo'n draadloze WiFi telefoon. Het ondersteunt de 802.11b en g standaarden met zowel WEP als WPA versleuteling. Het telefoonboek biedt ruimte aan 250 contacten. Deze telefoon heeft geen ingebouwde browser. Nu is het toch onhandig surfen op zo'n telefoon, maar het betekent ook dat de telefoon op veel hotspots niet functioneert. Daar moet je inloggen met je account- of creditcardgegevens en dat gaat met deze telefoon niet. De standby-tijd is 20 uur, bellen kan op één acculading maximaal twee uur. De prijs is ruim 200 euro.

Cryptophone
Nederland schijnt het land te zijn waar het hoogste aantal telefoongesprekken wordt afgetapt door justitie. Dan is het logisch dat een verdachte niet graag telefoongesprekken met een advocaat voert via de telefoon. Maar ook een gerenommeerd bedrijf als HP deed in Amerika pogingen telefoongesprekken van anderen te volgen. Wie hier een beetje paranoïde van wordt, moet eens denken aan de Cryptophone, een gsm-toestel dat gesprekken versleutelt. Rop Gonggrijp, medeoprichter van XS4all, stond aan de basis van deze Cryptophones. Het zijn gsm-telefoons die er uitzien als normale gsm-toestellen of smartphones, maar elk gesprek via AES 256 en Twofish versleutelen. De broncode is openbaar en achterdeurtjes zijn niet ingebouwd. De prijs is alleen op aanvraag.

Onderweg werken

Libretto
De Libretto van Toshiba is al jaren op de markt, maar roept nog steeds vertedering op. Het is een lief klein computertje, maar wel met veel power en met een volwaardig toetsenbord. Nog geen kilo weegt dit wondertje dat beschikt over een ingebouwd draadloos 802.11g netwerk, Bluetooth, een 60 GB harde schijf, een vingerafdruklezer en een Intel Pentium M processor Ultra Low Voltage 753 processor op 1,2 GHz. Het scherm is slechts 5,7 inch groot, maar heeft een volwaardige resolutie van 1280 x 768 pixels. De LiIon-accu gaat maar liefst 5 uur mee. De Libretto U100 kost € 1700.

Knuistcomputer
De UX-modellen zijn nog lang niet overal leverbaar, maar tegen het einde van dit jaar moet daar verandering in komen. De UX Micro PC is een volwaardige pc waar Windows XP Professional op draait. Het scherm is 4,5 inch en heeft een resolutie van 1024x600 pixels. Met een standaard accu kun je maximaal 4,5 uur werken op één acculading, met een zwaardere accu maar liefst 9,5 uur. WiFi volgens de 802.11g standaard, Edge en Bluetooth zijn ingebouwd. Een vingerafdruklezer beveiligt de computer tegen onbevoegd gebruik. De prijs bedraagt 1800 euro.

Tablet
Bij de lancering van de tablet-pc vertelde Microsoft dat het apparaat bij uitstek geschikt zou zijn voor advocaten, makelaars en artsen. Dat was al een slecht voorteken. Nu we een paar jaar verder zijn is wel duidelijk dat bijna niemand zat te wachten op een computer waarop je kon schrijven. De handschriftherkenning is niet optimaal en nog steeds niet Nederlandstalig. Standaard heeft een tablet-pc geen toetsenbord. De Acer TravelMate C210 heeft dat echter wel, naast het gebruikelijke aanraakscherm, en dat maakt het toch wél een leuk apparaatje. Via het aanraakscherm kun je bijvoorbeeld onderweg schetsen maken en die meteen versturen via het ingebouwde draadloze netwerk. De prijs valt met 1680 euro ook wel mee.

Ultra light
De HP Compaq nc2400 notebooks zijn ultralicht. Slechts 1,3 kilogram schoon aan de haak. Toch is er niet bezuinigd op functionaliteit. De behuizing van deze notebooks is met magnesium versterkt, zodat ze onderweg tegen een stootje kunnen. De 9-cels LiIon-accu zorgt er voor dat de gebruiksduur maximaal 10 uur is. Ook met de veiligheid is het in orde: een vingerafdruklezer, een TPM-chip en een DriveLock zijn standaard. Prijzen vanaf 1600 euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hallo goed verhaal. Vraag: ik heb een Blackberry 8310 en werk met Vista. Synchroniseren lukt niet. Wat is daar aan te doen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-30T16:11:00.000Z Ferdinand Sennema
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.