Enterprise virusbestrijders voldoen aan de eisen

Antimalware maakt Windows minder kwetsbaar

Malware bestaat uit virussen, parasieten en soortgelijk kwaadaardig gespuis. Het bedreigt Windows dektop- en serversystemen. Tenzij je wil overschakelen naar Linux, moet je jezelf beveiligen tegen malware. Dat lukt met enterprise antimalwaresoftware. Wij testten de belangrijkste producten op de markt.

Malware is gemaakt voor Windows. Punt. Ongeacht wat sommigen ons proberen wijs te maken, bestaat er voor geen enkel ander platform malware. Voor de Mac-versie van Microsoft Office bestaan er macrovirussen, dat wel. Maar dat is tengevolge van gebreken in Office, net als bij de Windows-versie. Er zijn wel mensen, vaak werknemers van antimalwareproducenten of van Microsoft, die beweren dat als andere besturingssystemen zo succesvol waren geweest als Windows, ook zij het doelwit geweest zouden zijn van allerlei malware. Met die uitspraak zijn we het helemaal niet eens. Een tegenvoorbeeld is immers snel gevonden: de meest gebruikte webserver is Apache, maar het blijkt niettemin Microsoft Internet Information Server te zijn die het meest last heeft van aanvallen. Windows blijkt helaas gewoon niet veilig. Je kunt niet anders dan de vele beveiligingsgaten dichttimmeren met behulp van beveiligingssoftware. Andere besturingssystemen, zoals Linux en MacOS, hebben die inherente zwakheden niet en malware kan gewoon niet werken omdat het daarvoor allerlei rechten en mogelijkheden zou moeten hebben die het onder Windows wel en onder die andere platformen niet heeft.

Microsoft kan de beveiligings- en prestatieproblemen van Windows gewoon niet oplossen zonder het besturingssysteem van de grond af te herschrijven, maar dan zou het niet meer compatibel zijn met bestaande Windows-applicaties. En dus zul je Windows altijd sterk moeten beveiligen, daar kom je niet onderuit. Dat geldt ook voor Windows Server 2008 R2 en Windows 7 dat eind oktober uitkomen.

Maakt antimalware onkwetsbaar?

De producenten van antimalwaresoftware geven je de indruk dat je met hun producten volkomen veilig Windows kunt gebruiken. Helaas stellen wij elk jaar bij onze antimalwaretesten vast, dat er altijd wel virussen en parasieten door de mazen van het beveiligingsnet glippen. Bijgevolg moet de sofware naast de gebruikelijke scans ook een ijzersterke residente beveiliging bevatten, die alle wijzigingen aan de systeemsoftware controleert en zonodig verhindert.

In een netwerk is het probleem nog veel groter. Als een systeem besmet raakt, is het immers voor malware een koud kunstje om de rest van het netwerk ook te infiltreren. Daarom moet bedrijfsantimalwaresoftware niet alleen alle servers en werkstations beschermen, maar ook een behoorlijk centraal beheer bieden. Daarmee kunnen alle systemen in het netwerk op afstand worden bediend en geconfigureerd. Ook is het dan mogelijk de software en eventuele beveiligingsupdates vanaf een centrale plek uit te rollen en te verdelen naar alle systemen. Minder is meer, zeker bij netwerksoftware: minder werk voor de beheerder en meer functionaliteit voor het hele netwerk!

Testmethode

Netwerkantimalwareproducten testen we in twee prestatietesten: een antivirustest en een antiparasiettest. Bij virussen komt besmetting het meest voor doordat je een bestand binnenkrijgt via e-mail of een opslagmedium. Virusdetectie is dus een heel belangrijke eerste stap, want die voorkomt dat je systeem besmet raakt. Uiteraard moet er ook een achtergrondcontrole zijn die een eventueel tot dusver onbekend virus dat toch gestart is, blokkeert. Een parasietbesmetting treedt heel vaak op een meer argeloze manier op: terwijl je surft (zeker met IE), of eventueel ingebed in software die je installeert. Daarom lijkt ons de residente parasietblokkering de belangrijkste factor in de tweede fase van de test. Voor de antivirustest doen we bijgevolg een detectie- en schoonmaaktest, en voor de antiparasiettest kijken we of de software in staat is een besmetting met honderden parasieten te voorkomen of, als dat toch lukt, het systeem met succes weer te zuiveren. Naast deze prestatietesten hebben we ook punten gegeven op de functionaliteit en netwerkbeheerfaciliteiten van de diverse producten. Meer uitleg over de antivirus- en antiparasiettest vind je hieronder in een tekstkader bij dit artikel. Gedetailleerde productinformatie en testresultaten vind je in de drie bijbehorende Excel-tabellen.

Geteste producten

Zoals gebruikelijk vroegen we de bekendste producenten van netwerkantivirussoftware ons een pakket ter evaluatie op te sturen. In deze test vind je dus de volgende producten (in alfabetische volgorde): F-Secure Client Security; McAfee Active Virus Defense; Panda Security for Enterprise; Symantec Endpoint Protection 11 en TrendMicro OfficeScan 10. We nodigden uiteraard ook Kaspersky uit om mee te doen met onze test, maar het bedrijf liet ons weten dat er ongeveer gelijk met de publicatie van deze test een nieuwe versie van Kaspersky uitgebracht zou worden. Ze zouden begrijpelijkerwijze niet in de test willen zitten met hun oude versie. En wij vergelijken uiteraard geen bètaversie met kant en klare producten. Bijgevolg zul je Kaspersky in een volgende test weer aantreffen, maar dus niet in deze.

F-Secure Client Security

Het Finse F-Secure biedt Policy Manager als centraal beheer voor de beveiliging. Zoals de naam al doet vermoeden, definieer je een 'security policy' of beveiligingsreglement en alle F-Secure beveiligingssoftware gebruikt dat dan om de naleving ervan af te dwingen in het volledige netwerk. Je kunt Policy Manager als een centraal beheer gebruiken voor al je antimalwareproducten. F-Secure biedt voor Windows servers aangepaste antimalwareproduten voor file- en Exchange servers. Voor desktopsystemen is er een werkstationantimalwaremodule of Client Security. Dat is een compleet beveiligingspakket voor desktops met naast malwarebestrijding ook een firewallmodule. Policy Manager, dat trouwens ook voor Linux bestaat, kan dit dus net als de andere antimalwareproducten van F-Secure ook volledig op afstand beheren. Je kunt geïnfecteerde bestanden wissen, hernoemen, proberen schoon te maken of alleen vermelden in het logboek, maar ze ook verplaatsen of in quarantaine houden. Qua detectie en blokkeren van malware haalt F-Secure de hoogste scores van alle producten in deze test. Ook het schoonmaken is van het hoogste niveau. De software herkende onze parasietinfector vrijwel onmiddellijk als dusdanig en hij blokkeerde de hele software meteen en volledig, zodat de parasietinfecties niet eens konden beginnen. Zo moet het!

McAfee Active Virus Defense

Het allerbekendste bedrijf als het gaat over het bekampen van computervirussen is waarschijnlijk wel het Amerikaanse McAfee. Voor bedrijven heeft McAfee twee beveiligingssuites. Active Virus Defense omvat in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden een volledige malwarebescherming, maar geen inbraakpreventie. Daarvoor heb je de suite Total Protection Enterprise nodig. De inbraakpreventie die daarbij hoort is een uitbestede dienst. Voor deze test is dat irrelevant en dus hebben we voor Active Virus Defense gekozen. Het netwerkbeheer heet bij McAfee de ePolicy Orchestrator (lees onze eerdere test) . Het bijzondere aan deze software is, dat die niet alleen met antivirussoftware van McAfee samenwerkt, maar ook die van derden (met name Symantec). Je kunt met ePolicy Orchestrator of kortweg ePO alle servers en werkstations in een netwerk opsporen en van beveiligingssoftware voorzien en beheren. Je beheert McAfee ePO met een webinterface. Het vereist dat je het installeert op een Windows server. Bedienen kun je het daarna vanaf gelijk welke pc met webtoegang tot die server.

Zoals de naam al aangeeft, werkt ePO met reglementen. Je kunt reglementen opstellen voor directoryobjecten, waarschuwingssystemen, ePO-agenten voor niet-Windows platformen, GroupShield voor Lotus Domino, Symanec Antivirus en McAfee VirusScan Enterprise (ook oudere systemen). Er zijn instellingen en regels voor waarschuwingen en meldingen, voor niet specifiek toegelaten of 'rogue' systemen, en inzake vergaarbakken voor systeeminformaties en queries (ondervragingen). De voorpagina van de webinterface is een dashboard dat je kunt herconfiguren tot het eruit ziet zoals je dat wenst. De gebruiksvriendelijkheid van het geheel kan beter. Het vergt tijd om uit te vissen hoe ePO in elkaar zit; je krijgt weinig hulp bij gebrek aan wizards. Een grote tijdbesparende verbetering zou al zijn dat vanuit het dashboard met een grafiek van niet-nalevende systemen volautomatisch de nodige regels en instructies aangemaakt kunnen worden om ze nalevend te krijgen. Nu helpt ePO je daar in 't geheel niet bij.

De preventieve tak van de malwarebestrijding in Active Virus Defense (in feite VirusScan Enterprise) probeert te verhinderen dat malware, die door alle detecties wist te ontsnappen en dus systemen kon besmetten, zijn kwaadaardige werk kan uitvoeren. Die blokkering gaat net ver genoeg om de meeste kwaadaardige spullen een flinke hak te zetten, maar laat toch normaal werken toe. Er kunnen wel wat problemen zijn bij de installatie van nieuwe diensten in Windows omdat het systeem probeert te verhinderen dat bestaande diensten vervangen of uitgeschakeld worden, maar als het om legitieme software gaat kun je een uitzondering maken zodat die installatie dan toch zonder verdere problemen kan verlopen. De eigenlijke bescherming heet VirusScan en die beschermt zowel servers als werkstations en bestrijdt ook parasieten. McAfee haalt de topscore bij de antivirustest en een erg goed maar niet uitstekend resultaat bij de antiparasiettest. Samen met de voorbeeldige functionaliteit weer McAfee Total Protection Enterprise erg hoog te scoren in onze test.

Panda Security for Enterprise

Het Spaanse Panda staat ook al jaren bekend als een producent van uitstekende pc-beveiligingssoftware. Het centraal beheer voor netwerkomgevingen heet AdminSecure. Deze software spoort werkstations en servers in het netwerk op en laat je dan het antimalwarebeheer uitvoeren. Met dit antimalwarebeheer kun je op afstand zorgen voor installatie van het antimalwareproduct en de complete configuratie daarvan. Het AdminSecure-beheer van Panda is een Windows-programma en kan dus niet op andere platformen gebruikt worden. Met een webinterface had dat wel gekund. Het centraal beheer van Panda is erg fraai en gebruiksvriendelijk. Er is een stappenplan dat start elke keer als je AdminSecure opent. Je kunt dat uitzetten als je het niet meer nodig hebt. Zowat alle taken die je als beheerder uitvoert zijn voorzien van een duidelijke wizard.

De software van Panda kan met computers communiceren zodra ze een agent aan boord hebben. Voor die agentdistributie krijg je verschillende mogelijkheden aangereikt die bijna garanderen dat het lukt om die agent vanop afstand op een pc of server te krijgen. Zo gemakkelijk hebben we het bij geen enkel ander product gezien. Net zoals bij andere producten in deze test kan de clientantimalwaresoftware automatisch geïnstalleerd en geactiveerd worden op een werkstation als de gebruiker inlogt. Je kunt ook bepaalde gebruikers uitsluiten van het antimalwarebeheer, bijvoorbeeld omdat ze een besturingssysteem draaien dat niet door Panda wordt ondersteund. Standaard ondersteunt Panda alleen Windows.

Panda blijkt volgens onze testen enorm goed in het blokkeren van malware: de software herkende onze parasietinfector vrijwel onmiddellijk als zodanig en hij blokkeerde de hele software meteen en volledig, zodat de parasietinfecties niet eens konden beginnen.

Symantec Endpoint Protection 11

Symantec heeft al jaren antimalwarebestrijdingssoftware, ook voor netwerken, en die hebben wij ook elk jaar getest. Endpoint Protection r11 is een geïntegreerde beveiligingssuite. Het beschermt alle eindpunten (servers, werkstations en mobiele stations) tegen malware, beveiligt ze met een afdwingbaar reglement met inbegrip van regels voor wie toegang krijgt tot het netwerk en de daarin aangesloten machines en via welke methodes. Maar ook wat gebruikers mogen en wat niet. De licentiepolitiek is eenvoudig: één licentie voor alles, geen gedoe met modules en onderdelen. De suite omvat een persoonlijke firewall, apparaat- en applicatiecontrole, antimalware, antirootkit (VxD-sturingen), gedragsanalyse, inbraakbescherming voor netwerk en eindpunten.

Het centraal beheer is net als bij de concurrentie gesplitst in een serverdeel (de Management Server) en de eigenlijke beheerinterface (Management Console). Dat is allemaal webgebaseerd. Bij de eerste installatie van EndPoint Protectie biedt een wizard je aan alles te installeren en de software uit te rollen over het netwerk naar de computers toe. Het beheer heeft een Outlook-achtige interface met hoofdrubriekpictogrammen uiterst links. Er is een hoofdrubriek 'Clients' waarmee je de te beheren systemen definieert en er software naar uitrolt. De hoofdrubriek 'Policy' verspreidt beveiligingsregels naar de pc's en servers toe. Bij eindpunten of clients kun je de controle granulair regelen, maar dat werkt computer- en niet gebruikergebaseerd. Ook de installatie kan zichtbaar of helemaal onzichtbaar gebeuren.

Symantec EndPoint Protection blijkt vrij goed in pure virusdetectie, maar kan slechts ongeveer een derde van de besmette bestanden ook weer schoonmaken. Bij het blokkeren van parasieten gaat het wat beter. Hij hield al onze testparasieten tegen, al moest dat bij sommige in meerdere scanbeurten.

TrendMicro OfficeScan 10

Het Amerikaanse TrendMicro is net als McAfee een van de oudste antimalwareproducenten. Het bedrijf heeft een breed gamma antimalwareproducten en kan je die in verschillende bundels aanbieden. De suite OfficeScan 10 omvat alles om een netwerk met pc's en servers te beveiligen, maar ook de communicatie tussen deze eindpunten onderling en met het internet. Je krijgt OfficeScan serveredities voor Windows en ServerProtect edities voor Linux en NetWare servers, OfficeScan desktopedities voor Windows desktops en notebooks en opnieuw ServerProtect voor Linux desktops. Voor Windows werkt dat in de praktijk met slechts een uitvoerbaar bestand. De licentie die je aankocht bepaalt voor welke omgevingen de software bedoeld is en of het om client- of serversoftware gaat. TrendMicro heeft daarnaast ook specifieke ServerProtect software voor EMC Celerra en NetApp opslagsystemen.

De OfficeScan server werkt samen met een webserver om clients (ook remote clients) toegang te geven tot het beveiligingsproduct. Die webserver kan zowel IIS als Apache zijn. Als je voor Apache kiest terwijl die niet aanwezig is, installeert de OfficeScan-installatieprocedure zelf de Apache webserver. OfficeScan ondersteunt meerdere methodes om clients aan hun beveiliging te helpen. De meest gebruikte zullen de webtoegang zijn (waarbij een gebruiker de software dus zelf actief moet installeren) en het vanaf een server op afstand op de client installeren van software. Het hele beheer werkt met een webinterface die omwille van de helaas gebruikte ActiveX controles IE vereist. Het centrale beheer heet dan Control Manager en zit inmiddels aan versie 5.

Op de clients draait niet gewoon een agent, maar een volwaardige antivirusclient. Gebruikers kunnen dus zelf ook scans uitvoeren als ze dat willen. OfficeScan beschermt overigens ook draadloze toestellen en in het bijzonder pda's. Op servers biedt OfficeScan buiten de actieve malwarebestrijding nog een 'enterprise firewall'-beveiliging.

OfficeScan heeft code voor virusuitbraakpreventie aan boord. Dat is bedoeld om bij een uitgebroken virus in uw netwerk de machines die nog schoon zijn meteen af te schermen. Verder is er een virusuitbraakmonitor: een bewakingssysteem dat elke overtreding van de firewallregels meldt. OfficeScan ondersteunt Cisco NAC (Cisco Network Admissions Control, een systeem met strikte toegangsreglementen voor eindnodes in netwerken).

TrendMicro geeft een vrij goed resultaat bij de virusdetectietesten, maar laat toch enige steekjes vallen bij het schoonmaken van virussen en het blokkeren van parasieten.

Conclusie

Alle geteste enterprise antimalwareoplossingen bieden een goede, zeer goede of uitstekende beveiliging tegen malware. Er zitten zeker geen slechte producten bij. De allerbeste presteerder inzake functionaliteit, virus- en parasietbestrijding is F-Secure Client Security. Samen met het McAfee Active Virus Defense deelt het de titel van 'beste koop'. Een eervolle vermelding gaat naar Trend Micro OfficeScan 10. Gedetailleerde productinformatie en testresultaten vind je in de bijbehorende tabel.

Methode Antivirustest

Zoals je uit onze vorige testen wel weet, hebben we zelf een collectie van in deze contreien reeds voorgekomen virussen samengesteld. Onze collectie is eerder bescheiden, maar er zit wel van alles wat in. We hebben programmavirussen, macro- en scriptvirussen en speciale virussen die zich in allerlei andere bestanden proberen te verstoppen. Met virussen bedoelen we uiteraard in één adem ook trojans en wormen, kortom alles waarvan je verwacht dat een goed antiviruspakket je ertegen beschermt. Onze collectie omvat bijna achttienduizend stuks.

Helaas bleek geen enkel antivirusproduct in staat al onze virussen te herkennen: naast heel recente ontsnapten ook oudere virussen de virusdetectie. Die alleroudste virussen vormen niet noodzakelijk een probleem voor moderne Windows-systemen. Ze zijn geschreven voor oude Microsoft systemen. Daarom beperken we ons tegenwoordig voor dit soort testen tot onze collectie van EXE-virussen en macrovirussen. We hebben - gemeen als we zijn - een paar 'false positives' of valse positieven apart gezet: een virusdetector krijgt strafpunten als hij die herkent als een virus, want het gaat helemaal niet om een virus (al zit een er wel een signatuur in).

Methode Antiparasiettest

Voor de antiparasiettest interesseert ons vooral of de software in staat is een schoon systeem malwarevrij te houden. Daartoe hebben we een doordeweekse pc uitgerust met Windows XP en voorzien van Service Pack 3 en alle beveiligings- en andere updates die Microsoft voorschrijft. Op deze pc hadden we ook de gebruikelijke desktopsoftware zoals Microsoft Office met Outlook, Acrobat Reader en zo geïnstalleerd. Als browser was nog steeds IE voorzien, maar Firefox was ook aan boord. Vervolgens installeren we de antimalwaresoftware zoals de producent dat voorschrijft. Daarmee hebben we dus een schoon en goed beveiligd systeem, althans volgens de producent van de beveiligingssoftware en volgens Microsoft. Als normale gebruiker zou je nu gaan rondsurfen en wellicht allerlei dingen uitproberen. Wij kozen de kortste weg. We downloaden en installeren een op het eerste zicht leuke gratis mp3-speler: FreeMP3 Player. Dat is, zoals de naam het al aangeeft, een gratis speler voor allerlei geluidsformaten waaronder mp3. Helaas installeert deze gratis speler onder de neus van de gebruiker een waar bataljon aan parasieten: daar zitten een paar zéér hardnekkige bij. Als niets de parasieten tegenhoudt, heeft de onfortuinlijke pc maar liefst meer dan 400 registerinschrijvingen, meer dan 250 bestanden en ettelijke geheugenlocaties besmet met in totaal een twintigtal parasietfamilies!

Zoals je al begrijpt, is het uiteraard de bedoeling dat de antimalwareoplossing op deze client-pc alle parasieten tegenhoudt. Hierbij aanvaarden we dat de malwarebestrijder de installatie van de hele mp3-speler tegenhoudt. Als de mp3-speler geïnstalleerd raakt, starten we die uiteraard en proberen een paar dingen uit zoals mp3's afspelen. Pas daarna gaan we controleren hoeveel parasieten op ons testsysteem aanwezig zijn. Dat doen we eerst met de te testen antimalwaresoftware. Als die zegt dat er geen parasieten meer zijn, controleren we het manueel. De toegekende testscore is uiteraard afhankelijk van hoeveel parasieten verwijderd werden en hoe gevaarlijk die waren. Hoe minder parasieten we achteraf tijdens onze manuele controle nog kunnen terugvinden, hoe hoger de score.

Product info

MerkF-SecureMcAfeePandaSymantecTrendMicro
ProductnaamClient SecurityActive Virus DefenseSecurity for EnterpriseEndpoint Protection 11 MR4OfficeScan 10.0 Client-Server Suite
Merk websitewww.f-secure.comwww.mcafee.comwww.pandasoftware.comwww.symantec.comemea.trendmicro.com/emea/home/enterprise/
Commerciële Info NL     
Berekende gebruiksprijs (euro ex. BTW/gebruiker)26,7620,5052,7238,2931,15
Adviesprijs voor 250+ gebruikers (zowel servers als desktops en notebooks), euro ex. BTW6689,555125,0013180,009572,507787,50
Aantal gebruikers voor minimumlicentie (OO=onbeperkt)10112526
Leverancier - naamDupaco distribution bv, JH Systems bvTechData, Ingram MicroStebis, Actebis, Channel ConceptsTech Data, Ingram Micro, CopacoWestcon, Magirus
Leverancier - telefoon+31 33 494 8888, +31 20 435 0090T: +31 346 585 000, I: +31 30 246 40 01S: +31 34 46 40 400,
A: +31 30 60 84 700,
C: +31 36 536 13 33
T: +31 346 58500, I: +31 30 2464000, C: +31 40 230 6306W: +31 30 602 54 00, M: +31 88 66 68 228
Leverancier - websitewww.dupaco.nl, www.jh-systems.nlwww.techdata.nl, www.ingrammicro.nlwww.stebis.nl,
www.actebis.nl,
www.channelconcepts.nl
www.techdata.nl, www.ingrammicro.nl, www.copaco.nlnl.securitypoint.westcon.com, www.magirus.com
Technische Informatie: ALGEMEEN     
Evaluatieversie of volledig product downloadbaar?YYY: http://www.symantec.com/business/products/downloads/index.jspY
Antivirusfuncties: Scan/Blokkeer/verwijdeR/sChoonmaken/QuarantaineSBRCQSBRCQSBRCQSBRCQSBRCQ
Antiparasietfuncties: Scan/Blokkeer/verwijdeR/sChoonmaken/QuarantaineSBRCQSBRCQSBRCQSBRCQSBRCQ
Antivirus- en antiparasietfuncties gecombineerd in één engine?YYYYY: for scanning but not for cleaning
Technische Informatie: BEHEERFUNCTIES     
Softwareverspreiding naar werkstations toeYYYYY
Volautomatische werkingYYYYY
Centrale beheerconsoleYY: ePolicy OrchestratorYYY: Control Manager
Waarschuwingen via e-mailYYYYY
Automatische updatesYYYYY
Flexibele rapportagemogeljikhedenYYYYY
Noodschijf (diskette of cd) meegeleverd of voorziening om er een aan te makenY: downloadableNY: downloadableY: in SPS bundleN
Standaardduur ondersteuning en dienstverlening na aankoop? (in jaren, of "OO" voor onbeperkt)11111
Ondersteunde clientbesturingssystemenW9x, W32, W64, Linux32, Linux64W32, W64W32, W64W32,W64, Linux32, Linux64, ,Mac32, Mac64W32, W64, Linux32, Linux64, NetWare
Ondersteunde serverbesturingssystemenW32, W64, Linux32, Linux64W32, W64W32, W64W32,W64, Linux32, Linux64,Mac32, Mac64W32, W64, Linux32, Linux64, NetWare
64-bit editie van de softwareYYYYY
Technische Informatie: BESCHERMINGSFUNCTIES     
Bescherming van het werkgeheugenYYYYY
Bescherming van het Windows RegisterYYYYY
Bescherming tijdens schrijven op schijfYYYYY
Malware verwijdering (schoonmaken, effectief wissen)YYYYY
Malware quarantaineYYYYY
Scanparameterdefinitie (diepte, gebieden, frequentie, ...)YNYYY
Actie op maat van dreigingsernstYYYYY
Zwarte lijst voor wat anders niet herkend zou worden als malwareYNYYN
Witte lijst voor wat anders wel herkend zou worden als malwareYNYYY
* W9x = Windows 95 SP2/98/98SE/Me
* W32 = 32-bit Windows 2000/XP/2003, Vista of 7
* W64 = 64-bit Windows XP/2003, Vista of 7
* Wmob = Windows Mobile

Prestaties en eindscore

MerkF-SecureMcAfeePandaSymantecTrendMicro
ProductnaamClient SecurityActive Virus DefenseSecurity for EnterpriseEndpoint Protection 11 MR4OfficeScan 10.0 Client-Server Suite
BEOORDELINGmax.WEGING     
Functionaliteit10030%8971839382
Antivirusscore10035%8990857680
Antiparasietscore10035%100931009288
Prestatiescore10070%9385908783
Prijsscore (vergeleken met "ideale" gebruiksprijs)10030%7395375163
Prijs/Prestatiescore100.8788747677
EINDOORDEEL..BESTBEST...
Foutmarge2 punten.21543
"Ideale" Gebruiksprijs (euro/gebruiker)19,50

Functionaliteit

MerkF-SecureMcAfeePandaSymantecTrendMicro
ProductnaamClient SecurityActive Virus DefenseSecurity for EnterpriseEndpoint Protection 11 MR4OfficeScan 10.0 Client-Server Suite
Algemene productkenmerkenPuntenOmschrijving     
Evaluatieversie of volledig product downloadbaar?2=Ja22222
Antivirusfuncties: Scan/Blokkeer/verwijdeR/sChoonmaken/Quarantaine1per 155555
Antiparasietfuncties: Scan/Blokkeer/verwijdeR/sChoonmaken/Quarantaine1per 155555
Antivirus- en antiparasietfuncties gecombineerd in één engine?2=Ja22222
Beheerfuncties       
Softwareverspreiding naar werkstations toe5=Ja55555
Volautomatische werking5=Ja55555
Centrale beheerconsole5=Ja55555
Waarschuwingen via e-mail5=Ja55555
Automatische updates2=Ja22222
Flexibele rapportagemogeljikheden2=Ja22222
Noodschijf (diskette of cd) meegeleverd of voorziening om er een aan te maken5=Ja50550
Standaardduur ondersteuning en dienstverlening na aankoop? (in jaren, of "OO" voor onbeperkt)5per 155555
Ondersteunde clientbesturingssystemen1per 152275
Ondersteunde serverbesturingssystemen1per 142265
64-bit editie van de software5=Ja55555
Beschermingsfuncties       
Bescherming van het werkgeheugen2=Ja22222
Bescherming van het Windows Register2=Ja22222
Bescherming tijdens schrijven op schijf2=Ja22222
Malware verwijdering (schoonmaken, effectief wissen)2=Ja22222
Malware quarantaine2=Ja22222
Scanparameterdefinitie (diepte, gebieden, frequentie, ...)2=Ja20222
Actie op maat van dreigingsernst2=Ja22222
Zwarte lijst voor wat anders niet herkend zou worden als malware2=Ja20220
Witte lijst voor wat anders wel herkend zou worden als malware2=Ja20222
Scoreberekening       
Subtotaal90max.8064758474
Functionaliteitsscore100max.8971839382

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Schokkend te zien dat nog steeds de antivirusscanners geen 100 % op virussen halen, te meer omdat tegenwoordig de producten geen 2e antivirusproduct meer dulden op het systeem.
Ze melden altijd wel hun 100 % award van het virusbulletin, wat is dat dan waard?
Ik mis Norman antivirus die tegenwoordig ook een zeer goed centraal manamentconsole heeft in endpoint security. Ik mis Kaspersky en eigenlijk mag NOD32 ook niet ontbreken.
Misschien iets voor een volgende test?

Schokkend om te zien dat kernels en daarboven op draaiende processen (lees applicaties) nog steeds niet adequaat te beveiligen zijn.

Quote:
Windows blijkt helaas gewoon niet veilig. Je kunt niet anders dan de vele beveiligingsgaten dichttimmeren met behulp van beveiligingssoftware. Andere besturingssystemen, zoals Linux en MacOS, hebben die inherente zwakheden niet en malware kan gewoon niet werken omdat het daarvoor allerlei rechten en mogelijkheden zou moeten hebben die het onder Windows wel en onder die andere platformen niet heeft.

Kunt u misschien beter uitleggen wat dynamic execution prevention betekend in het daglicht van "malware". Kunt u mij zeggen wat UAC betekend en waarom gebruikers hiertegen hebben geageerd,en we dit in Windows 7 sterk verbeterd terugzien. Wist u tevens dat in de 2008r2 en Windows 7 RTM versies de beveiligingsnormen nog strenger zijn toegepast. En het de applicatieprogrammeurs onder ons zijn die de "shortcuts" in softwareontwikkeling (al dan niet gedwongen door tijds/prestatiedruk) moeten nemen.
Uw verhaal is zoooo commercieel, en ik hoor veel bangmakerij maar geen uitleg over het ontstaan van dezeergernis aan de bron. Het is idd zo dat in windows systemen de aanpak is bij adminstrator heb je alle rechten. daarom is het ook niet verstandig om met deze rechten een profiel in te richten en dit voor uw dagelijks bezigheden te gebruiken. Richt een profiel in met beperkte rechten en Microsoft windows Vist/7 zal u zeker bevallen want viri en malware krijgen ook via de internet browser geen kans , zonder dat u dit opmerkt.

Voorop even stellen dat ik niet iets met McAfee heb behalve 10 jaar ervaring. Het verbaast mij dat voor de items black- en whitelisting van applicaties/processen aangegeven wordt dat deze niet aanwezig zouden zijn bij McAfee enterprise. Ik kan u verzekeren dat deze functionaliteit wel bestaat in dit product.
Voort wil ik nog graag opmerken dat de opmerking "Ongeacht wat sommigen ons proberen wijs te maken, bestaat er voor geen enkel ander platform [dan Windows] malware" een uiters dubieuze uitspraak is.
Het hangt er maar helemaal vanaf hoe malware wordt gedefinieerd. In de klassieke interpretatie worden bv. gecompromiteerde websites die malware (al dan niet gewild) serveren niet meegenomen. Toch is dit een zeer veel voorkomend verspeidingsmechanisme en, voor de eigenaar van de website, een uitermate genante en vervelende situatie.
Dat de frequentie van infectie van Microsoft platforms veel hoger ligt, staat buiten kijf. Maar om te suggereren dat andere platforms niet gevoelig zouden zijn is gevaarlijk.
(Zie bv. metasploit.com voor platformspecifieke, non-microsoft exploits en payloads)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-17T09:03:00.000Z Johan Zwiekhorst