Changebase AOK regelt softwarecompatibiliteit

Workbench neemt veel werk uit handen

Zorgen

De grootste moeilijkheid bij het installeren van patches, updates of nieuwe software is weten welke impact die precies hebben op de compatibiliteit met reeds gebruikte applicaties en diensten. Changebase AOK automatiseert dit.

Microsoft brengt op 'patch Tuesday' meestal een hele hoop updates en patches uit. Het is altijd weer de vraag of al die updates wel compatibel zullen blijken te zijn met de bestaande software en infrastructuur. Ook bij het installeren van nieuwe software op een systeem rijst de vraag, of er compatibiliteitsproblemen zullen opduiken. Heeft de software andere softwarevereisten die mogelijk niet vervuld blijken te zijn? Of doet ze dingen die niet compatibel zijn met wat er al draait?

Systeembeheerders besteden vaak vele uren aan het uitzoeken van alle mogelijke problemen en incompatibiliteiten bij Windows-patches en -upgrades. Niet alleen kost dat veel tijd, het kan ook risico's met zich meebrengen. Zo kan het langer duren voordat broodnodige nieuwe functionaliteit van software toepasbaar en bruikbaar is. Of het duurt te lang voor vervelende of zelfs gevaarlijke bugs of veiligheidslekken gecorrigeerd zijn.

Alle mogelijke problemen en afhankelijkheden van software of updates controleren is een moeizaam en arbeidsintensief werk. Geen mens die dat manueel doet, kan garanderen dat hij of zij dat foutloos kan doen.

Helemaal OK

De Engelse firma Changebase is gespecialiseerd in software voor het begeleiden van systeemwijzigingen. Hun nieuwe AOK WorkBench automatiseert het opsporen en oplossen van incompatibiliteiten tussen nieuwe software of updates en de bestaande infrastructuur. Dit product kan ook al op voorhand incompatibiliteiten oplossen voor migraties, bijvoorbeeld van XP naar Vista of naar Windows 7. Of van IE6 naar IE7 of IE8. Of van een fysieke naar een virtuele omgeving. Dat laatste geldt wel alleen voor applicatievirtualisatie zoals App-V. De voorbeelden voor conflicten zijn legio.

AOK lees je overigens als A-OK, Amerikaans voor 'helemaal OK'. Changebase claimt dat AOK vier keer minder fouten maakt dan mensen, ofwel 20 procent fouten bij mensen betekent 5 procent bij AOK. Daarnaast is de snelheid fors hoger. Werk dat een systeembeheerder vele dagen kost, kan AOK in luttele seconden uitvoeren.

Implementatie

AOK is een .NET applicatie en houdt al zijn informatie in een database bij, naar keuze SQL Express of SQL Server 2005 of hoger. SQL Express raadt Changebase alleen aan voor testdoeleinden, niet voor effectief gebruik. Voor AOK zelf heb je een .NET Framework 2.0 nodig. Het clientplatform moet een Windows XP SP2 of hoger zijn, maar geen 64-bit omgeving. AOK ondersteunt alleen 32-bit. De client moet bovendien 2 GB RAM hebben en een processor van 2,2 GHz of meer. Vrij forse systeemvereisten dus.

Aan de serverkant mag wel een 64-bit omgeving gebruikt worden. Ook hier minstens 2 maar liefst 4 GB RAM en een processor van 2,2 GHz of beter. Je kunt AOK als een alleenstaande oplossing installeren op slechts een machine, maar in de praktijk zul je de voorkeur geven aan een gezamenlijke database voor alle data en dan het AOK-beheer op meerdere clients.

Voordat je AOK kunt beginnen te gebruiken, maak je eerst een database aan. Hoeveel AOK-databases je kunt aanmaken en gebruiken hangt af van je licentie. Een AOK database bevat alle onderzoeksplugins en alle gegevens in verband met de softwarepakketten waarover rapporten moeten aangemaakt worden.

Basisfilosofie

Load-It! - laden van plugins en pakketten

De basisfilosofie van het product luidt: 'Load-It!', 'Run-It!' en 'Fix-It!'. De gebruiker laadt zijn onderzoeksplugins en applicatiepakketten waarover rapporten gegenereerd moeten worden. Die plugins verzorgen specifieke controles. Bij de licentie horen een aantal standaardplugins. Extra benodigde plugins moeten apart aangeschaft worden. De eerste opdracht 'Load-it!' dient dus voor het inladen van de te controleren softwarepakketten. Zodra het laden klaar is, genereer je met 'Run-It!' de rapporten. Dan volgt een overzicht van alles wat niet in orde is, met eventuele oplossingen. De derde stap, 'Fix-It!', probeert alle gevonden problemen op te lossen.

Eenvoudige interface

Run-It! - uitvoeren van rapporten genereren

De AOK werkplekinterface is eenvoudig gehouden. Uiterst links is er een gerubriceerd hoofdmenu met rubrieken Pakketten, Rapporten, Samenvatting en Historie. Pakketten laat toe nieuwe Changebase plugins te openen. Daar vind je ook de hoofdopdrachten Load-it!, Run-it! en Fix-it!. Om software of updates te onderzoeken, sleep je gewoon de MSI's (Windows Installer Files) naar de AOK werkplek. Je kunt meerdere MSI's tegelijk ernaartoe slepen. Plugins die niet via het upgradesysteem geladen worden, kunnen ook offline worden toevoegd. Je sleept dan de CBP-bestanden (dat zijn de plugins) naar de AOK-werkplek.

Load-it! laadt dan alle benodigde plugins en zet de te onderzoeken pakketten in de database. Zodra dat gebeurd is, kun je de rapporten met Run-it! genereren. Je vinkt eerst aan voor welke softwarepakketten dat moet gebeuren. De softwarepakketten op de AOK-werkplek vertakken zich in boomstructuren met gevonden problemen. Er verschijnen achter iedere softwaretak pictogrammen die aangeven wat er goed of fout is. AOK geeft ook aan wat het zelf kan herstellen en wat eventueel handmatig door een systeembeheerder opgelost moet worden. Standaard lost AOK niets op. Alles wat je door AOK wil laten oplossen, moet je eerst zelf aanvinken.

Daarna klik je op Fix-it! en AOK probeert dan alle problemen op te lossen. Ook nu weer geeft het programma met pictogrammen achter elke softwareregel aan, of het opgelost kon worden of niet. Rood wil niet noodzakelijk zeggen dat het een zogenaamde 'showstopper' is. Je kunt immers doorklikken naar meer details. Dat toont je dan precies wat er fout is gelopen. Daarna kun je alsnog beslissen het probleem gewoon te verwijderen. Alles waar een groen vinkje bij verschijnt, kun je zonder toekomstige problemen installeren of bijwerken.

Opties

Fix-It! - repareer problemen

De werkplekoptiesdialoog bevat alle basisinstellingen van AOK. De dialoog heeft meerdere tabbladen. Vooraan zit het tabblad 'Algemeen' met een aantal aanvinkbare opties voor de verwerking van rapporten, pakketten, afhankelijkheidsanalyses, transforms (aanpasscripts voor Microsoft MSI) en voor de databases. Interessant is het tabblad 'Upgrades'. Dat gaat over upgrades van zowat alle onderdelen van AOK, plugins en rapporten. Als er upgrades zijn waar je volgens je licentie geen recht op hebt, dan kun je die meteen aanschaffen via de abonneeroptie. Voor grotere ondernemingen zien we dit niet goed zitten, omdat de beheerder die AOK draait meestal niet het recht zal hebben om die aanschaf uit te voeren.

Migraties

Het is duidelijk dat AOK de grootste voordelen biedt bij platformmigraties. Daarvoor gebruikt het bij voorkeur de platformintegriteits- en beste-praktijkrapporten. Hiermee kun je migraties voorbereiden van Windows 2000 rechtstreeks naar Windows Vista of Windows 7 voor de desktop, of naar Windows 2003 of 2008 voor de servers. De rapporten vertellen je welke van je Windows 2000 applicaties en diensten problemen zullen vertonen en welke aanpassingen je moet uitvoeren. In feite kan AOK de migraties begeleiden vanaf Windows NT 4.0 direct naar Vista of Windows Server 2003 of 2008. En ook naar virtuele omgevingen zoals SoftGrid. AOK ondersteunt alle voor Windows gebruikelijke softwaredistributieformaten zoals MSI, MST en WSI. Het ondersteunt ook het importeren en rapporteren over INF-bestanden en zelfs Wise scriptbestanden (WSE), mocht een gebruiker geen volledig MSI-pakketportefeuille hebben.

Conclusie

AOK kan je heel wat werk uit handen nemen bij het verifiëren van de impact van Windows-updates en -patches. Bovendien doet het dat veel nauwkeuriger dan dat je dit handmatig zou kunnen.

Productinfo


Product: AOK Workbench
Producent: Changebase, www.changebase.com
Leverancier: KlokWorK bv, Deventer; aok@klokwork.nl; www.klokwork.nl
Adviesprijs (excl. BTW): 25 euro/applicatie/module
Systeemvereisten: client XP SP2+, 32-bit, 2 GiB RAM, 2.2 GHz cpu; server XP SP2+, 32 of 64 bit, minimaal 2 maar liefst 4 GiB RAM, 2.2 GHz cpu

De Kern

* Checken of Windows-patches en updates van geïnstalleerde software geen problemen veroorzaken kost heel wat tijd
* AOK Workbench automatiseert dit lastige karweitje op een efficiënte en doordachte manier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-24T09:01:00.000Z Johan Zwiekhorst