'Kaspersky Benelux wordt buitenspel gezet'

Dit artikel delen:

Na de problemen die zijn ontstaan bij Kaspersky Benelux ontstaan er steeds meer signalen dat het weigeren van de toegang tot het licentiesysteem een doelbewuste actie is van het Russische hoofdkantoor. Zij zouden zelf een eigen Benelux-organisatie willen opzetten en hebben er daarom baat bij om Kaspersky Benelux buitenspel te zetten.

Toegeven wil Dick Géheniau, managing director Kasperky Benelux, het niet, maar ook in zijn hoofd waant dat idee rond. 'Ik vrees voor wat me boven het hoofd hangt. Afgelopen zomer is het Europese hoofdkantoor uit Duitsland nog bij ons komen kijken waarom het bij ons wel goed ging in tegenstelling tot de rest van de markt en nu gebeurt dit.'

Overname-object

Kaspersky Benelux begon in 2003 met zijn activiteiten en acht jaar lang werd er groei gerealiseerd. De franchise-onderneming van het internationaal opererende Kaspersky Lab kreeg drie doelstellingen mee: maak het merk groot, maak het verkoopkanaal groot en maak Kaspersky Benelux interessant om overgenomen te worden. Géheniau: 'Dat hebben we allemaal gedaan, maar vanuit Kaspersky Internationaal is er geen enkele poging gedaan om ons te kopen. We hebben nul komma nul aanbiedingen gehad.'

In 2008 merkte Géheniau al dat de rap opgebouwde Kaspersky-organisatie barstjes begon te vertonen. Met het neerzetten van een nieuw Europees hoofdkantoor in Duitsland werd een herstructurering aangekondigd. Gevolg was dat er flink geschoven werd met de distributiepartners, iets wat volgens Géheniau een typisch onwesterse mentaliteit is. Géheniau: 'Door de snelle groei van Kaspersky is er een totaal nieuwe managementlaag ontstaan van mensen die maximaal een jaar in dienst zijn. Zij hebben geen oog meer voor eerder geleverde prestaties.'

Eigen kantoor

Het vermoeden dat Kaspersky Internationaal zelf bezig is met het opzetten van een eigen Benelux-organisatie wordt gevoed met het uitlekken van een onofficiële e-mail van een verkoopdirecteur dat de Belgische markt bediend gaat worden vanuit Parijs. Het lijkt dan ook een logische stap als Nederland bediend gaat worden vanuit Duitsland. Bij Kaspersky wil echter niemand deze ontwikkelingen bevestigen of ontkennen. 'Mij zou het in ieder geval niet verbazen', aldus Géheniau.

Ondertussen schijnt Kaspersky Lab bezig te zijn met het opzetten van een eigen kantoor in Amsterdam. 'Dat zou wel een erg lage streek zijn', aldus Barry van Vliet, marketing executive bij Kaspersky Benelux. Hij kent ook de geruchten dat Nederland binnenkort wel eens vanuit Duitsland bediend kan gaan worden. 'De beste oplossing zou zijn dat wij door hen worden overgenomen, maar ik weet niet of dat nog gaat gebeuren.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zo zie je maar weer, dat niet alleen Russische hackers zich als criminelen gedragen, blijkbaar doen Russische zakenlieden er niet voor onder.

Hoe kun je nog vertrouwen op de degelijkheid van een product als het management zo onbetrwouwbaar blijkt. Voor mij is dit in ieder geval een reden om Kaspersky voortaan te skippen.

Dubieus allemaal dit, en dat terwijl er een tijdje terug nog zo'n leuk pagina-groot artikel over Eugene Kaspersky in het Algemeen Dagblad stond. Begrijp ook niet zo goed hoe het NL-management het zover heeft kunnen laten komen, maar goed, dat wordt dan even een jaartje geen Kaspersky op infosecurity vrees ik. Succes allemaal daar!

Pijnlijke situatie maar uiteindelijk wordt alleen naar de juridische complicaties gekeken. ALs de benelux vestiging geen of onvoldoende exclusiviteit heeft bedongen over een lange periode, dan kunnen ze doen wat ze willen, hoe vervelend ook.

Tja, men laat eerst de hete kastanjes uit het vuur halen om vervolgens er zelf met de buit vandoor te gaan. Netjes? Nee! Voorspelbaar? Ja! Zoals eerder al werd opgemerkt, niet echt een security-fabrikant om mee in zee te gaan. Kenmerken zichzelf niet echt als een betrouware partij.

Wij zijn als bedrijf ook betrokken met deze kwestie voor Corporate licenties en zullen hier wel op moeten anticiperen. Het zal een misschien een kwestie van geld zijn, om dit probleem op te lossen. Immers heeft Kaspersky in de benelux een grote groei laten zien in het marktaandeel van Securitysoftware en komen ze ook altijd goed uit de testen. Belangrijk punt is dat consumenten/particulieren hier helemaal geen last van hebben, maar dat het alleen (nog) zakelijk gezien een probleem is om nieuwe licenties te verkrijgen, bestaande ondervinden geen probleem.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-07T07:28:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.