Serie: Veilig back-uppen van Windows-werkstations

Altaro Oops!Backup

Deel 5

Dit artikel delen:

Altaro is een klein en vrij nieuw bedrijf uit Malta dat zich specifiek op back-up richt. Ze hebben twee nauw verwante producten: Oops!Backup en BackupFS.

Backup FS wordt door Altaro voorgesteld als professioneel product, maar je kunt het beter beschouwen als de werkstation- en de serverversie. BackupFS bevat namelijk extra functionaliteit bovenop wat Oops!Backup kan voor het back-uppen van servers, ook wanneer op deze niet ingelogd is, en dingen zoals een restore via e-mail of e-mailnotificaties over het resultaat (succes of failing) van een back-up. Oops!Backup bestaat overigens al een aantal jaren: we zitten nu aan versie 3.

Twee kenmerken van Oops!Backup die er voor ons uitspringen zijn BackInTime en ReverseDelta. BackInTime is duidelijk geïnspireerd op de Apple Time Machine voor OS X. Hiermee kun je dus ‘terug in de tijd gaan' en een bepaald document of ander soort bestand terughalen zoals het toen was en voordat alle wijzigingen erin aangebracht werden.
ReverseDelta is een deltabloktechnologie die we voornamelijk kennen uit de wereld van online back-upsoftware. Hierbij worden alleen de eigenlijk gewijzigde datablokken van een bestand geback-upt en niet nodeloos het hele bestand. Dat bespaart back-uptijd, netwerkbandbreedte (als je over een netwerkverbinding back-upt) en opslagruimte. (Want bij BackInTime slaat het systeem immers alle wijzigingen op en houdt dus ook alle versies van een bestand bij, dus als alleen de gewijzigde blokken opgeslagen worden bespaar je opslagruimte.)
Oops!Backup ondersteunt daarnaast net zoals Symantec Backup Exec back-up-redundatie: het automatisch aanmaken van een tweede, dubbele, back-up op een andere bestemming zodat je beveiligd bent tegen diefstal, verlies of vernietiging (brand of een andere calamiteit) van jouw back-updrive. Ook kan Oops!Backup gebruik maken van bestaande opslagvolumes en daar back-updata bijzetten: het is dus niet nodig specifieke back-upopslagmedia aan te kopen.
Voor mobiele gebruikers kan Oops!Backup automatisch de aanwezigheid van een usb-stick of usb-harddisk herkennen en dan volautomatisch de back-up uitvoeren. En net als vandaag de dag alle andere professionele back-upsoftware ondersteunt Oops!Backup Microsoft VSS (Volume Snapshot Service, ook wel Volume Shadow Copy Service geheten) voor het back-uppen van bestanden die open en in gebruik zijn, zoals die van bijvoorbeeld Outlook.
Oops!Backup kan back-uppen naar een netwerkshare of NAS, maar uitsluitend via UNC-paden (en dus het SMB-protocol), niet via ftp of een ander protocol. Het ondersteunt Windows vanaf XP en zowel 32 als 64 bit.

Praktijk

Na de installatie leidt Oops!Backup je door een ‘1st run wizard'. Die laat je met een zeer gebruikersvriendelijke dialoog een back-upschema aanmaken. Hierbij geef je eenvoudig aan wat je geback-upt wil zien en waar naar toe. Vanaf dat ogenblik houdt Oops!Backup voor zijn BackInTime-functionaliteit alle wijzingen aan de geback-upte bestanden bij zodat het altijd naar een welbepaalde versie of ‘punt in de tijd' kan terugkeren. Standaard staat dat ingesteld om op het uur een nieuwe bestandsback-up. Daarmee kun je dus terug naar een welbepaald uur. Voor een vrij nieuw product is dit allemaal erg indrukwekkend. Altaro heeft duidelijk aan zowat alles gedacht. Ook de Graphical User Interface (GUI) is keurig uitgewerkt. Bovenaan zijn er altijd twee grote bedieningsknoppen te zien: ‘Backup Now' en ‘Go BackInTime and Restore'. Daaronder zien we uiterst links iets kleiner nog menurubrieken: Dashboard, Reports, Advanced Settings. Het eerste daarvan zie je standaard: het toont alle statusinformatie en een korte geschiedenis van verrichte back-ups. Helemaal bovenaan kun je een tweede back-updrive aankoppelen en zie je wanneer jouw laatste back-up gemaakt is.
De rapportage is met slechts twee stuks nogal zwaar beperkt: een rapport over de veranderde bestanden sinds de laatse back-up, en de back-upgeschiedenis. Net als Symantec houdt Oops!Backup alleen maar loginformatie bij over back-ups, niet over restores. De back-uplog is wat ons betreft veel te summier. Veel meer dan de totale omvang van de back-up en de eindtijd staat het niet in. Wellicht staat er iets meer in als er iets foutloopt, maar dat is in elk geval niet het geval bij een succesvolle back-up.
Bij het aanmaken van een back-upschema of bij het starten van een herstel, schakelt Oops!Backup over naar een prachtige donkere grafische interface met grote pictogrammen. Je kunt duidelijk zien om welk soort bestanden het gaat en je kunt een bestand ook bekijken. Bij een herstel blijkt het niet mogelijk alle subdirectory's of bestanden in de hoofdmap tegelijk aan te kruisen: dat moet één per één. Niet handig als het er veel zijn en je wil ze allemaal herstellen! Bij het instellen van de back-up kun je kiezen voor de hele drive C:, maar ook dan gaat het om bestanden en niet om een volledige systeemkopie of beeldkopie. Oops!Backup is dus niet geschikt om een noodherstel vanaf een lege harde schijf uit te voeren. Je kunt dat wel aanvullen met een gratis open source product als CloneZilla: daarmee kun je een noodherstel aanmaken zodat je daarna de herstelprocedure van Oops!Backup kunt uitvoeren om alles helemaal up-to-date te brengen.
Onze testback-up en -restore gebeurden allebei binnen respectievelijk de vijf en de vier minuten. Een snellebestandstoegang kostte drie seconden.

Productoordeel

Altaro Oops!Backup vinden we verrassend goed. Het is erg gebruikersvriendelijk en de BackInTime is geniaal. Het is nog snel ook. Als enige platform ondersteunt het Windows vanaf XP en als netwerkback-upbestemming aanvaardt het uitsluitend Windows shares. Punt van kritiek: het herstel moet iets rechtlijniger worden en ook gedetailleerd in de logs terug te vinden zijn.

Productinfo

Product: Oops!Backup
Producent: Altaro, www.altaro.com
Leverancier: www.altaro.com/altaro-oopsbackup-buynow.php
Adviesprijs (excl. BTW): vanaf 29 euro/pc (vrij sterk degressieve prijsbepaling)
Systeemvereisten: Windows XP/Vista/7

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-24T08:36:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.