De 10 ergste Belgische security incidenten ooit

Kies het meest ingrijpende event in België in Computable Café

Dit artikel delen:

Computable kiest het meest ingrijpende Belgische it security incident aller tijden. En daar hebben we u voor nodig. We stellen vandaag tien cases voor waar u een top drie uit kunt kiezen. De finale keuze wordt gemaakt op woensdag 14 maart in het Computable Café op de vakbeurs Infosecurity.be en Data & Cloud Expo te Brussels Expo.

Voor de tien cases vallen we terug op de ervaring en visie van security expert Marc Vael, die onlangs de gids ‘cyberrisico's - een nieuwe dagelijkse realiteit voorgesteld in tien cases’ voorstelde. De cases in zijn boek vormden de basis voor stemming. 'Elke case uit deze Belgische lijst vertegenwoordigt een bepaalde categorie in cybercriminaliteit', stelt Marc Vael. 'In die zin trachten we ook een mooi overzicht te bieden van wat cybercriminaliteit allemaal behelst.'

Marc Vael zal, samen met de deelnemers, in het Computable Café, op 14 maart om 13.30 uur, het meest ingrijpende security incident ooit in België verkiezen. Vael, zelf global chief information security officer bij Esko, zal de ‘top drie’ komen voorstellen en vraagt bezoekers mee te discussiëren en te stemmen. Die top drie wordt gebaseerd op uw stem. Dat kan via deze stemmodule.

Kiezen uit tien incidenten

"De drie meest ingrijpende gebeurtenissen kiezen uit tien genomineerden"

Die drie meest ingrijpende security-incidenten in het Computable Café worden geselecteerd uit onderstaande lijst van tien genomineerden:

1. Maersk WannaCry ransomware (Mei 2017)
In verschillende landen heerste vorig jaar een cyberaanval met ransomware. Daarbij werden computers vergrendeld en enkel tegen betaling opnieuw vrijgegeven. De nieuwe aanval maakt gebruik van het WannaCry-beveiligingslek. 

Bij containerbedrijf Maersk doken ernstige problemen op. Onder meer in Rotterdam kon er daardoor niet meer geladen of gelost worden aan zeventien terminals. In de haven van Zeebrugge ging men 'manueel' verder.

2. Crelan ceo-fraude (Januari 2016)
De bank Crelan werd slachtoffer van fraude, met een schade die kan oplopen tot maximaal zeventig miljoen euro. De bank was slachtoffer van ceo-fraude. Daarvoor brachten de fraudeurs naar verluidt eerst de volledige structuur van het bedrijf in kaart, waaronder het mailverkeer. Zodra zij in het bezit waren van het e-mailadres van de ceo en dat van enkele bedienden van de financiële diensten, sloegen ze toe. Volgens de bank werd de fraude vanuit het buitenland georganiseerd.

3. NMBS datalek door interne medewerker (December 2012)
Een werknemer van de NMBS wilde een bestand met gegevens leegmaken. Om dat te doen, moest hij de gegevens even op een onbeveiligde server plaatsen, maar liet die daar uiteindelijk en per ongeluk staan.

Het bestand met de gegevens stond sinds mei online en werd in december ontdekt. Vervolgens werden de gegevens gekopieerd naar een nieuw bestand en verspreid via het internet. In het document stonden de gegevens van maar liefst zevenhonderdduizend klanten van NMBS Europe, in totaal stonden 1,4 miljoen regels met gegevens online, omdat sommige klanten meerdere keren in het bestand stonden.

4. Google panne en dataverlies door overmacht (Augustus 2015)
Tijdens een zware storm werd het Google datacenter in Bergen meermaals danig geraakt door blikseminslagen. Het datacenter in Bergen moest vier blikseminslagen incasseren en leed schade. Google deed zijn uiterste best om alle defecte schijven opnieuw operationeel te krijgen om data te recupereren, maar 0,000001 procent van de data was definitief verloren. Maar ook dat percentage is eigenlijk te veel voor een cloud provider.

5. Electrabel interne spionage (Februari 2005)
Het ‘betere’ spionagewerk. Op 19 februari 2004 loodst Jean-Pierre Hansen, bestuursvoorzitter bij Electrabel en directeur-generaal bij het Franse moederbedrijf Suez, met zijn toegangspasje drie ict-specialisten het Electrabel-hoofdkantoor binnen. Ze installeren spyware in een pc van een staflid. Zo kan Hansen e-mail onderscheppen. 

Vijf dagen later onderschept de ict-afdeling een stroom aan verdachte uitgaande e-mailtjes en vermoedt het een computerinbraak. De directie van Electrabel doet aangifte. Het parket komt uiteindelijk terecht bij Hansen. In 2008 werd hij schuldig bevonden aan het hacken en bespioneren van het informaticasysteem van Electrabel.

6. Heartbleed softwarefout in open source software (April 2014)
Het Heartbleed-lek zorgde voor beveiligingsproblemen waardoor gevoelige gegevens op tal van grote sites zoals Facebook, Google en Yahoo te achterhalen waren. Door een probleem met de encryptiesoftware OpenSSL konden cybercriminelen in theorie gevoelige gegevens zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en kredietkaartgegevens onderscheppen. Heel wat grote sites, die OpenSSL gebruikten, bleken dus niet helemaal waterdicht.

7. Emmaüs datalek bij leverancier (Januari 2016)
Een maand lang stonden meer dan tweehonderdduizend dossiers van onderzoeken van twee Belgische ziekenhuizen voor iedereen toegankelijk op het internet. Het bedrijf dat de papieren dossiers hielp inscannen, had de website niet voldoende beveiligd. De ziekenhuizen hebben nadat het nieuws uitkwam een klacht ingediend.

8. Toyota Europe verlies van gevoelige informatie (November 2007)
Autobouwer Toyota Motor Europe raakte in Brussel vertrouwelijke informatie van tweeduizend personeelsleden kwijtgeraakt. De gegevens stonden op een cd die buiten het bedrijf gestolen werd. De gegevens over het loon, het adres en rijksregisternummer van de tweeduizend personeelsleden waren weggeschreven op een cd voor de groepsverzekering die Toyota had afgesloten. Het cd-schijfje werd door een van de werknemers meegenomen en in het openbaar vervoer gestolen.

9. Webcams toegankelijk door standaard configuratie (Augustus 2017)
Jaren aan een stuk konden Belgische gezinnen via een Russische website begluurd worden via hun eigen onbeveiligde bewakingscamera's. Staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) was 'not amused' en vroeg de mensen om een klacht in te dienen bij de Privacycommissie en de Federal Computer Crime Unit. Vaak hadden de eigenaars de moeite niet gedaan om een wachtwoord voor hun camera in te stellen of gebruikten ze het standaardwachtwoord dat door de fabrikant was ingesteld. 

10. Vlaamse Gemeenschap lanceert te realistische sensibiliseringscampagne (Juli 2015)
De Vlaamse overheid stuurde naar twintigduizend collega-ambtenaren een valse e-mail om te testen of ze alert waren voor de praktijken van internet-fraudeurs. Die test lukte aardig, of beter: iets te goed. De Vlaamse overheid verstuurde een zogezegde factuur in naam van Thalys, met de vraag om een treinreis dringend te betalen. 

Waar de Vlaamse overheid niet aan had gedacht, was dat een aantal medewerkers de politie zou waarschuwen of zou bellen naar Thalys. En daar vielen ze compleet uit de lucht, want noch de politie noch Thalys waren geïnformeerd over deze actie.

Infosecurity.be

Infosecurity.be en Data & Cloud Expo vinden gelijktijdig plaats op woensdag 14 en donderdag 15 maart in Brussels Expo. Gezamenlijk vormen zij het evenement voor it-managers en -professionals en bieden zij een beursvloer met circa honderdvijftig exposanten die een overzicht bieden van de laatste ict-toepassingen en -diensten. Bezoek aan de beurs is gratis. Wel dient u zich te registreren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-23T11:00:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.