ReadID van InnoValor moet wereld 'veiliger' maken

Gesprek met oprichter Maarten Wegdam

Dit artikel delen:

Het succes van ReadID bij verificatie op afstand via nfc (near-field communication) op de smartphone blijft niet onopgemerkt. InnoValor, de Twentse softwareontwikkelaar achter de doorbraak, krijgt investeerder Main Capital aan boord om zich in deze wereldwijde nichemarkt te versterken. 'De combinatie met gezichtsverificatie maakt het bijna onmogelijk om identiteitsfraude te plegen.'

InnoValor is een spin-off van Novay, het voormalige Telematica Instituut dat intensief samenwerkte met de Universiteit Twente. Oprichters Maarten Wegdam en Wil Janssen behoren tot de pioniers op gebied van identiteitscontrole via nfc. Volgens Wegdam blinkt deze manier van verificatie uit qua veiligheid en accuratesse. Zo is met de Twentse technologie de echtheid van paspoort-chips en identiteitskaarten te bepalen. Voor de politie reden om ReadID (sinds 2016) als wapen tegen identiteitsfraude in te zetten. 

Wegdam: 'Door documenten, zoals een paspoort, tegen een mobieltje aan te houden zijn gegevens uit de chip te lezen en te verifiëren. De combinatie met gezichtsverificatie maakt het bijna onmogelijk om identiteitsfraude te plegen. Banken en overheden zijn de grootste gebruikers. Deze organisaties kunnen op een makkelijke manier zien of nieuwe klanten ook werkelijk de personen zijn die ze voorgeven te zijn. Ook bij grenscontroles en elektronische identificatie (eIDAS) wordt ReadID vaak toegepast.'

Europese burgers

"Als luchthavens weten dat een bepaalde persoon in aantocht is. kunnen die gemakkelijker door alle controles heen leiden"

Voor InnoValor kwam de grote sprong in 2019 toen het Home Office UK de technologie ging gebruiken voor het bevestigen van de identiteit van Europese burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen. Bij de Brexit konden meer dan zes miljoen burgers snel een Britse immigratiestatus aanvragen.

Wegdam verwacht een verdere opleving als straks weer meer wordt gereisd. 'Voordat de reis aanvangt, kunnen overheden en bedrijven al weten met wie ze te maken krijgen. Dat is handig bij het aanvragen van een visum en de autorisatie van een reis. Vervoersmaatschappijen kunnen zien wie er aan boord stapt. Als luchthavens weten dat een bepaalde persoon in aantocht is. kunnen die gemakkelijker door alle controles heen leiden. De reiziger hoeft alleen maar thuis zijn paspoort tegen een mobieltje aan te houden en de informatie komt op de juiste plek terecht.'

Strengere regels

Maarten Wegdam, oprichter InnoValor.

Volgens Wegdam spelen ook de strengere regels voor compliance ReadID in de kaart. 'Banken en andere financiële instellingen weten vaak niet goed wie hun klanten zijn. In het verleden zijn veel vrouwen niet onder hun meisjesnaam maar onder de naam van hun man geregistreerd. Ook als ze allang zijn gescheiden, blijven sommige banken verkeerde namen in hun bestanden houden. Als banken vervolgens hun bestanden moeten opschonen en massaal identiteiten moeten controleren, hebben ze een probleem. Want veel bankkantoren zijn opgeheven. Bovendien ontbreekt het aan medewerkers om miljoenen klanten aan de balie te ontvangen.' Re-verificatie biedt InnoValor een behoorlijk groeipotentieel.
 
Ook het CBR kan dankzij ReadID voorkomen dat mensen iemand anders met een vals paspoort rijexamen laten doen. Verder is het mogelijk rijbewijzen in een mobiele telefoon te laden; dit gebeurt onder andere met ReadID in Denemarken. 'De politie controleert dan via een app of iemand een rijbewijs bezit', aldus Wegdam.

Main Capital

Main Capital zit met zijn bedrijven Pointsharp (Zweden), Sivis (Duitsland) en Oribi (Nederland) al diep in het bredere identity & access management (iam). Door de investering in InnoValor en diens ReadID betreedt de Haagse investeerder nu ook het aangrenzende segment van identiteitsverificatie. De toenemende behoefte aan digitalisering als gevolg van de pandemie wakkert deze niche aan; de verwachting is een jaarlijkse groei van dertig à veertig procent tot 2027.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-16T11:59:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.