‘Ik wist nog steeds niet wat die persoon écht kon’

Interview met Joost Swart, oprichter van startup Fibonacci

Dit artikel delen:
Joost Swart oprichter Fibonacci

Joost Swart

Anoniem de objectief beste kandidaat matchen met een functie door te kijken naar vaardigheden, competenties, kennis en ervaring. Het Fibonacci-platform van de gelijknamige startup uit Haarlem maakt dit mogelijk door inhoudelijke punten realtime te projecteren op it-functies en -vacatures. Computable sprak met Joost Swart, een van de oprichters van Fibonacci, over uitdagingen, doelen en de verandering die het bedrijf in de samenleving teweeg wil brengen.

‘Iedereen moet een kans verdienen om te worden ingezet waar zijn of haar kwaliteiten liggen', vertelt Swart. 'Op voorhand mensen uitsluiten, zeker in deze tijd, gebeurt nog te vaak. Bedrijven erkennen zelf ook dat het anders moet én kan, maar om dat dan ook te adopteren? Uit de dagelijkse praktijk blijkt dat de maatschappij nog anders denkt en werkt. Het is moeilijk iemand te vinden die zegt ‘dit wil ik doen’, constateert hij. Swart laat weten dat dit ook meteen de grootste uitdaging is voor Fibonacci.

Inefficiënt recruitmentproces

"Op deze manier kunnen we uitgekristalliseerde profielen tegen elkaar zetten "

Al zijn hele leven verbaast Swart zich over het naar eigen zeggen inefficiënte recruitmentproces: ‘Ik kreeg weleens sollicitatiebrieven, waarvan de tranen in mijn ogen sprongen, zo mooi waren ze geschreven. Maar na het lezen van het cv wist ik nog steeds niet wat die persoon echt kon. Het was eerder een veronderstelling.’

Het platform van het in 2016 opgerichte Fibonacci geeft volgens de oprichter een beter beeld van wat een kandidaat inhoudelijk te bieden heeft. Dit gebeurt door naast opleidingen ook competenties en vaardigheden in het profiel op te nemen. Door het maken van een self-assessment kleurt de kandidaat zijn eigen profiel in. Daardoor scoort deze bijvoorbeeld hoog op creativiteit, maar weer minder op analytisch denkvermogen. Ook koppeling met externe evaluaties, zoals een kleurentest, enneagram en referenties, zorgen volgens Swart voor objectivering van het beeld van de kandidaat.

Voor de vacature wordt diverse data ingelezen. Hierdoor wordt op functieniveau duidelijk in hoeverre bepaalde competenties en vaardigheden nodig zijn. ‘Op deze manier kunnen we uitgekristalliseerde profielen tegen elkaar zetten en met gestandaardiseerde functieprofielen variëren voor dat wat je op dat moment nodig hebt.’

Digitale transformatie

"Onze oplossing kijkt naar de inhoud en niet naar een label op het hoofd"

Naast het maken van een zo goed mogelijke match, inzichtelijk maken of mensen wel op de juiste stoel zitten en het individueel competentieniveau verder helpen ontwikkelen door educatie, kan het platform organisaties ook helpen tijdens een digitaliseringsproces. ‘Een bedrijf moet zich tijdens zo’n proces afvragen hoe ze ervoor zorgen, dat ze hun mensen laten meegroeien. Toekomstige functies kunnen ze alvast helder maken en matchen met huidige profielen.’

Fibonacci wil daarnaast het recruitmentproces verlossen van de naar eigen zeggen klassieke inefficiency die het nu rijk is. De arbeidsmarkt op een andere manier bedienen, scherper en flexibeler maken. ‘Onze oplossing kijkt naar de inhoud en niet naar een label op het hoofd. Zo is een gehoorbeperking niet altijd relevant en kan het zomaar zijn dat een 55-plusser met vlag en wimpel als beste uit de bus komt’, aldus Swart.

Hij benadrukt dat het bedrijf niet als doel heeft bestaande human resources (hr-)processen over te nemen, maar zich enkel richt op jobmatching. ‘Wij keren enkel het proces om. In een paar minuten kun je een vacature online zetten en binnen tien seconden heb je een lijst met matches. De inhoudelijke check van een kandidaat is dan al gebeurd. Daardoor kun je dus meteen om tafel met mensen die geschikt zijn. De anonimiteit verdwijnt als beide partijen aangeven interesse te hebben in de match.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Over tien jaar is het een kwestie van het verschaffen van dna-profielen waarmee eenvoudig een lijst van kandidaten kan worden samengesteld voor welke baan dan ook.

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-28T16:05:00.000Z Zamire Willems


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.