Michael Dell ceo af

Terugtreden 'slechts' formalisering van bestaande situatie

Michael Dell kondigde vorige week aan zijn functie als ceo van pc-producent Dell over te dragen aan mede-leider Kevin Rollins. Officieel was Rollins al enkele jaren tweede man, maar in de praktijk had het bedrijf twee ceo's.

  
In de praktijk deelden Michael Dell (links) en Kevin Rollins het leidersschap van de directe pc-producent al geruime tijd. In juli neemt Rollins het ceo-schap officieel over.
De 39-jarige Michael Dell, die zijn postorderbedrijf twintig jaar geleden oprichtte, blijft wel aan als voorzitter van de directieraad van zijn bedrijf. De officiële overdracht van de ceo-rol gebeurt in juli. Rollins krijgt dan ook een zetel in de directieraad en wel die van Mort Topfer. Die oud-directeur wil niet herverkozen worden.
Met de scheiding van de rollen ceo en voorzitter volgt de pc-fabrikant het voorbeeld van andere ict-bedrijven. In januari dit jaar gaf Oracle-topman Larry Ellison zijn rol als voorzitter van de raad al op. Financieel directeur Jeff Henley kreeg die functie erbij. Ceo en voorzitter Tom Engibous van chipproducent Texas Instruments kondigde in dezelfde maand aan zijn ceo-rol in mei op te geven. Operationeel directeur Rich Templeton volgt Engibous in die functie op.

Takenscheiding

De laatste tijd richtte Michael Dell zich in toenemende mate op de grote lijn der dingen en relatief minder op het dagelijkse reilen en zeilen. Toch meldt het bedrijf dat de oprichter na de overdracht van het ceo-schap wel degelijk betrokken blijft bij het dagelijkse bestuur. De vertrekkende topman richt zich voortaan echter op technologie en ontwikkeling, terwijl de nieuwe ceo zich bezighoudt met klanten en operationele zaken.
Rollins had deze taken in de praktijk al en woordvoerders stellen dan ook dat dit een formalisering is van de bestaande situatie; Rollins stond al nagenoeg op gelijk niveau met Dell. De twee leiders hebben in het hoofdkwartier te Round Rock (Texas) hun kantoren naast elkaar, slechts gescheiden door een schuifdeur. En die staat volgens beide het merendeel van de tijd open. "Eigenlijk delen we ons kantoor", zegt Rollins.
Rollins is sinds eind 1996 in dienst bij Dell. Hij werd in maart 2001 gepromoveerd tot president en coo (operationeel directeur). Het bedrijf heeft zijn activiteiten sindsdien aanzienlijk uitgebreid: naar opslag - middels een hernieuwde samenwerking met EMC -, naar handcomputers, naar printers en naar netwerkapparatuur (switches). Ondertussen doet Dell het nog altijd goed in de pc-markt. Volgens onderzoeksbureau IDC is het momenteel dè nummer één met een marktaandeel van 16,9 procent.< BR CLEAR=LEFT>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.