100GB Blu-Ray moet 1000 jaar meegaan

Optische media lijken achterhaald, maar zijn nog lang niet uitgestorven. Een Amerikaans bedrijf verfijnt zijn technologie voor ruime opslag mét lange levensduur: 100 GB Blu-Ray schijven komen nu uit en moeten tot 3015 meegaan.

Het nieuwe formaat optische schijf van Millenniata is al enige tijd in de maak en staat inmiddels bij diverse storage-leveranciers in het productoverzicht.. De zogeheten M-Disc is begin 2013 al onthuld op Consumer Electronics Show in Las Vegas. De schijf had een toen indrukwekkende capaciteit van 25 GB en een levensduur van enkele honderden jaren. Belangrijker dan de opslagruimte is echter het feit dat deze schijven met reguliere Blu-Ray-drives zijn uit te lezen. Millenniata is ooit begonnen met dvd-techniek en heeft enkele jaren terug Blu-Ray omarmd.

Testen op 250 graden Celsius

Nu verschijnt de nieuwste generatie M-Disc, die op één speciale Blu-Ray schijf 100 GB aan data kan opslaan. Later dit kwartaal volgt nog een 50 GB variant. Niet alleen de opslagcapaciteit is verbeterd, ook de houdbaarheid. De nieuwe M-Disc’s moeten minstens duizend jaar meegaan en zouden zelfs tweeduizend jaar kunnen halen. Dit blijkt uit tests die zijn uitgevoerd door de producent zelf en Mitsubishi Kagaku Media, het moederbedrijf van optische media maker Verbatim, die de nieuwe M-Disc-schijven produceert. Tests door onafhankelijke derde partijen onderschrijven ook de extreem lange levensduur, schrijft The Register.

Daarbij zijn de schijven onderworpen aan temperaturen van wel 250 graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid van 50 procent. Dat zijn geen omstandigheden waaronder opslagmedia normaliter worden bewaard, maar wel condities waarmee veroudering valt te simuleren om aftakeling in beeld te krijgen. De hierbij toegepaste testmethode voor levensduurinschatting van optische media is de tweede editie van de ISO/IEC-standaard 16963. Op basis daarvan stelt Millenniata dat de gemiddelde levensduur van de 100 GB M-Disc voorbij de tweeduizend jaar gaat, met slechts één verwachte uitval per honderdduizend schijven na een gesimuleerde tijd van duizend jaar op 250 graden en 50 procent relatieve luchtvochtigheid.

Speciaal branden, gewoon lezen

Gebruik en opslag in gewone omstandigheden op kantoren en in thuisomgevingen moet dus vele eeuwen kunnen, concluderen Millenniata en Verbatim. De optische schijf is bedoeld voor archiveringsdoeleinden en valt dan ook maar één keer te beschrijven. Die write-once moet dan wel worden gedaan met een speciale brander, die met een krachtige laser permanente gaatjes aanbrengt in het robuuste materiaal van de schijf. De speciale synthetische datalaag in de M-Disc zorgt ervoor dat de leesbaarheid voor langere duur is gegarandeerd. Dat uitlezen kan met reguliere, BDXL-compatibele Blu-Ray drives.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lijkt interessant- Wat kost brandapparatuur, en wat kosten de schijfjes?
Wanneer zijn ze verkrijgbaar?

http://lmgtfy.com/?q=verbatim+m-disk

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-12T10:52:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.