Microsoft leent code Google voor Visual Studio

De nieuwe, gratis Visual Studio-variant voor OS X en Linux bestaat mede dankzij ontwikkelwerk van Google. Microsoft leent code van de open source basis voor webbrowser Chrome.

Microsoft heeft een afgeslankte uitvoering van zijn ontwikkelpakket Visual Studio uitgebracht, die naast Windows ook nog eens op OS X en Linux draait. De aankondiging van het gratis Visual Studio Code op de ontwikkelaarsbijeenkomst Build kreeg veel positieve reacties. Dit nieuwe ontwikkelpakket is in tegenstelling tot ‘grote broer’ Visual Studio geen volledige IDE (integrated development environment), maar slechts een editor voor programmacode.

Visual Studio Code heeft wel enkele toevoegingen, zoals ondersteuning voor Intellisense en integratie met versiebeheersysteem git, die developmentwerk vergemakkelijken. Intellisense is Microsofts technologie voor het aanvullen en opmaken (formatting) van code die het heeft ontwikkeld voor de volledige uitvoering van Visual Studio. De gratis cross-platform Code-uitvoering haakt aan op Microsofts Roslyn-compiler, die als een dienst wordt aangeboden. Dit is geen clouddienst maar een lokale service voor het compileren van code.

Naast de verrassing dat deze ontwikkeltool ook op Mac-besturingssysteem OS X en Linux draait, is er nog een verrassing aan het licht gekomen. Visual Studio Code is in de kern een webapp die draait op code van Google’s webbrowser. Microsoft heeft de open source code van het Chromium-project gebruikt, waar Google zijn eigen browser Chrome op baseert.

Met dank aan open source

De Code-webapp is namelijk gebouwd met het open source Electron-framework voor desktopapplicaties. Die software gebruikt webtechnologieën als html5 en Javascript, en zet de Chromium-code in voor de presentatie, ontdekt techblog Ars Technica.

Microsoft bevestigt dit en geeft meer details in een uitleg over de cross-platform developmenttool. Zo gebruikt Visual Studio Code als editor voor de html-code de eigen Monaca-editor van Microsoft. Deze tool doet al dienst voor de cloud-variant: Visual Studio Online.

Visual Studio 2015 komt nog

Microsoft werkt nog aan een nieuwe versie van zijn volledige ontwikkelpakket. Een proefversie (een zogeheten release candidate) van Visual Studio 2015 is al te downloaden. Geïnteresseerde developers krijgen daarbij de keuze uit de Community Edition en de Enterprise Edition.

Laatstgenoemde bevat meer tools voor testing en is voorzien van meer functionaliteit voor software-architectuur en -modellering. De definitieve release van Visual Studio 2015 komt ergens in de komende zomer.

Microsoft toont mogelijkheden van Visual Studio Code

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Microsoft levert Chrome.
Hilarisch!

Nice video! Ben wel onder de indruk en zie de potentie. Ook wordt de strategie van MS steeds duidelijker.

Mooie stap, bemoedigend.

Microsoft heeft in de gaten dat concurrentie verblindend slecht is voor de toekomst van haar besturings- en collaboratiesysteem denken. Dat Microsoft hiermee haar investeringen in Visual studio veilig probeert veilig te stellen lijkt me ook duidelijk...

Met de wisseling van de wacht lijkt het erop dat Microsoft onder aanvoering van Satya Nadella begrijpt dat het succes van "IoT" kwestie is van oplossingen mogelijk maken. Microsoft is in korte tijd weer van een Sales gedreven organisatie onder Balmer naar een technisch en innovatie gedreven organisatie getransformeerd. Hulde daarvoor, ook al zullen velen hier wellicht weer anders beweren :P

Wil "IoT" echt een succes worden dan zullen er heel veel mensen mogelijkheden moeten krijgen om die oplossingen waar de wereld op zit te wachten te gaan realiseren. Onder andere Microsoft en Google doen ogenschijnlijk hun deel...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-04T09:59:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.