Edge in Windows 10 breekt met verleden

Dit artikel delen:

Microsoft neemt afscheid van zijn verleden. Het introduceert niet alleen een nieuwe browser, maar schrapt daarin diverse eigen webtechnieken. ActiveX delft het onderspit.

De Edge-browser die in Windows 10 zijn debuut maakt, brengt Microsofts besturingssysteem een nieuwe rendering engine voor webcontent. Daarmee omvat Edge Windows-systemen van pc’s tot aan smartphones, tablets en ook andere apparaten. Voorganger Internet Explorer had ook al een dergelijk Windows-breed bereik, maar was daarbij belast met technologie uit het verleden. De fonkelnieuwe browser, voorheen bekend onder de codenaam Project Spartan, breekt met dat verleden.

IE-specifieke tech

Microsoft legt in een tweede blogpost uit dat een kritieke factor voor de ontwikkeling van Edge juist dat breken met het verleden was. De Windows-reus wil af van de legacy-technologie die specifiek is voor Internet Explorer en die in de loop der jaren is opgebouwd. Daaronder bevindt zich onder meer ActiveX; een Microsoft-eigen software framework dat oorspronkelijk in 1996 is verschenen. ActiveX bouwde toen voort op de com- (component object model) en ole-technologie (object linking and embedding) van Microsoft.

ActiveX is in de loop der tijd bekritiseerd als een poging om het platformonafhankelijke world wide web te koppelen aan Windows dat dominant is op de pc-markt. Developers van websites die geavanceerdere functionaliteit wilden bieden in plaats van slechts kale webpagina’s met tekstuele informatie erop, zouden door Windows’ marktaandeel verleid worden om ActiveX te gebruiken. Daardoor waren websites functioneel minder toegankelijk voor andere browsers en andere besturingssystemen. Microsoft was toen verwikkeld in de browseroorlog met webpionier Netscape en in een platformenstrijd met Java-maker Sun Microsystems.

ActiveX en andere offers

Anno nu wil Microsoft betere interoperabiliteit met andere browsers. Het schrappen van ActiveX en andere technieken maakt dat mogelijk, blogt het Edge-team. Verder wordt het prestatieniveau van de browser verhoogd ten opzichte van zijn voorganger, heeft het betere security en betrouwbaarheid, en is de codebasis minder complex. 'Net zoals alle goede developers houden de onze ervan om code te deleten: meer dan 220.000 regels code in MShtml zijn verwijderd uit Microsoft Edgehtml!', verklaart het team met nadruk.

Internet Explorer loopt qua prestatiesnelheid en gebruikersperceptie daarvan nogal eens achter op concurrenten als Chrome van Google en Firefox van Mozilla. Enerzijds hebben Microsofts ontwikkelaars de nieuwe Windows-browser ontdaan van IE-specifieke technologie, waaronder naast ActiveX ook Browser Helper Objects, Document modes, Vector Markup Language, VBScript, IE8 layout quirks en DirectX Filters and Transitions. Meer dan driehonderd api’s (application programming interfaces) zijn gesneuveld. Daarnaast zijn in Edge 4200 fixes doorgevoerd voor interoperabiliteit.

Flash- en pdf-support ingebouwd

Wat de security betreft, is Windows via het diep ingebedde Internet Explorer herhaaldelijk geraakt door ActiveX. Die onveiligheid door design én bugs is opgetreden vanaf het ActiveX-debuut eind jaren negentig tot aan recente tijden nog. Met het ontbreken van ActiveX in Edge vervallen ook controls en plugins die gebruik maken van die Microsoft-technologie. Dit omvat de browserplugins Flash Player en Acrobat Reader van Adobe, Java van Oracle (via het overgenomen Sun Microsystems) en Silverlight van Microsoft zelf.

Flash-support en pdf-vertoning zijn standaard ingebouwd in Edge, net zoals Google dat eerder al heeft gedaan voor zijn browser Chrome. Verder zijn veel van de mogelijkheden die ActiveX te bieden heeft inmiddels allang mogelijk met de standaard webtaal html5, stelt het Edge-team. Microsoft werkt ook aan een extensiemodel voor Edge dat werkt op basis van html en Javascript. Het is nog niet bekend of dit nieuwe model voor de uitbreiding van browserfunctionaliteit gereed is zodra Windows 10 uitkomt.

Officieel afgeraden

Edge is de standaardbrowser in die volgende Windows-versie, die na de zomer moet uitkomen. Microsofts nieuwe besturingssysteem draagt dan nog wel Internet Explorer in zich. Mét daarin nog de oude, nu afgeschreven technologieën, voor gebruik door ondernemingen die functioneel nog behoefte hebben aan die IE-specifieke zaken. Het Edge-team raadt ontwikkeling daarvoor en inzet daarvan vanaf nu officieel af, aldus de blogpost over het schrappen van ActiveX en andere IE-legacy.

Microsoft prijst zijn nieuwe rendering engine aan, die bewust breekt met het verleden van IE

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-19T09:45:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.