Vault OS belooft banken blockchain, SaaS en meer

Dit artikel delen:

Een gloednieuw besturingssysteem anno 2016? Dat maakt toch geen kans? Wellicht wel als het mikt op een geldgedreven markt goed gevuld met legacy-ict. Vault OS moet banken moderne middelen als Blockchain en cloud brengen.

Fintech (ook wel gespeld als FinTech) is de term voor de killer-combinatie van de financiële wereld en de technologiesector. Banken en financiële instellingen zijn van oudsher al doordrenkt van ict en al vroeg aan automatisering begonnen. Die vroege voorsprong kent natuurlijk ook een schaduwkant, zeker opgeteld bij de elkaar versterkende complixiteit van ict enerzijds en financiële systemen anderzijds. Fintech en jonge, frisse spelers op dat gebied beloven een marktverstoring (disruptie) te ontketenen.

Banksoftware voor de 21ste eeuw

Onder de nieuwkomers die bestaande verhoudingen, afhankelijkheden en bedrijfsvoering op z’n kop willen zetten, zit ook een start-up met wat Google-dna. Het Britse bedrijf ThoughtMachine komt na twee jaar ontwikkelwerk in zogeheten stealth modus nu met baude claims voor de bankwereld. Het team van zo’n vijftig voormalige Google-ingenieurs stelt de oplossing te hebben voor de grootste uitdaging in fintech: het vervangen van software waar retailbanken al tientallen jaren op draaien.

Vault OS is de naam van de nieuw ontwikkelde software die banken naar de 21ste eeuw moet brengen. Dit ‘next-gen’ besturingssysteem is ontworpen met het oog op de kernfunctie van een bank: het bijhouden van een enorm grootboek. Daarvoor is Vault OS voorzien van de nu populair geworden blockchain-technologie, die vooral bekend is van de virtuele valuta Bitcoin. Blockchain dient als het onderliggende cryptografisch beveiligde grootboek dat gedistribueerd en gecontroleerd alle transacties bijhoudt.

Blockchain en SaaS

In het geval van Vault OS wordt blockchain gecentraliseerd ingezet, zodat een gebruikende bank beheer en ownership behoudt. Hierbij heeft elke instance van dit fintech-besturingssysteem zijn eigen blockchain en houdt het zijn eigen cryptografische grootboek bij. Deze beveiligde, transparante en doorzoekbare digitale boekhouding belooft bovendien fraudebestendig te zijn. Voor inzichtelijkheid is er zelfs een api (application programming interface), weet TechCrunch te melden.

De opzet is als een SaaS-omgeving (software as a service), wat volgens de makers zorgt voor een schaalbaarheid die reikt van één bankklant tot wel tientallen miljoenen klanten. Net zoals bij Amazon Web Services (AWS) en de diverse clouddiensten van Google zijn er dan geen eigen datacenters of aanschafkosten vooraf nodig. Een nadeel van Vault OS is echter wel dat het voor banken een vorm van fundamentele ict-uitbesteding betekent. Immers, de SaaS-dienst draait bij ThoughtMachine.

Theorie, nu praktijk nog

Verder moeten de baude claims voor Vault OS nog beproefd worden. In theorie heeft ThoughtMachine wel de papieren en het talent in huis om de wereld van banksoftware een serieuze modernisering te bieden. Zo is het bedrijf opgezet door Cambridge University-academicus Paul Taylor, die thuis is in kunstmatige intelligentie en machine learning. Eerder heeft hij bij Google de spraaksoftware van de Android-maker ontwikkeld nadat zijn spraakbedrijf (Phonetic Arts) in 2010 was opgekocht door Google.

'De meeste banken gebruiken systemen die zijn geschreven in de jaren tachtig en negentig, en ze zijn gewoon helemaal niet klaar voor het securitybewuste internet-apptijdperk', zegt Taylor tegen persbureau Reuters. De blockchain biedt volgens hem een zeer veilige manier om transacties op te slaan. Daarnaast moet Vault OS de pijn wegnemen van de hoge kosten die veel banken kwijt zijn aan het simpelweg draaiend houden van hun huidige legacy-omgevingen.

Teen in het water

Oprichter Taylor meldt tegenover Reuters dat zijn start-up al met een tiental banken samenwerkt. Tenminste één daarvan wil in augustus een proef beginnen met het nieuwe systeem. Ondertussen vertelt zijn collega Mark Warrick, voormalig software-ingenieur bij Deutsche Bank en Royal Bank of Scotland (RBS), aan zakensite Business Insider dat er momenteel al twee financiële organisaties zijn die Vault OS uitproberen: een grote geldschieter en een particuliere bank.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-04T09:19:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.