Windows krijgt straks updates op maat

Dit artikel delen:

Microsoft bezorgt tegenwoordig forsere updates voor Windows, dankzij de overstap van individuele patches naar rollup-updates. Het uitdijen wordt straks weer ingeperkt, dankzij differentiële updates.

De recente aanpassing van Microsofts updatestrategie is bedoeld als tegengif voor fragmentatie van Windows-installaties. In de praktijk zijn er namelijk flink uiteenlopende patch-levels waardoor het ene Windows niet op dezelfde wijze valt te updaten als het andere Windows. De discrepantie tussen wel en niet geïnstalleerde individuele patches, fixes en andere updates zorgt volgens Microsoft voor veel extra test- en beheerwerk.

Alles plus voorgaand

Daarom is de leverancier overgestapt voor Windows 7 en 8.1 naar een zelfde updatedistributie als het al voor Windows 10 hanteert. In plaats van los te selecteren updates krijgen gebruikers een gebundeld updatepakket voorgeschoteld. Daarbij is er ook nog eens sprake van cumulatieve updatepakketten; alle eerder uitgebrachte updates worden verwerkt in elk nieuw updatepakket.

Terwijl de overstap naar dit nieuwe systeem nog gaande is, zorgt de nieuwe aanpak voor een uitdijende omvang, die voor Windows 10 al langer geldt. De maandelijks uitkomende updates bundelen immers alle updates van de maand in kwestie en ze brengen ook nog eens de voorgaande updates met zich mee. Bij installatie wordt dan weliswaar een schifting gemaakt, waardoor reeds aanwezige patches niet nogmaals worden geïnstalleerd.

Downloaden en dan schiften

Toch worden zulke doublures wel eerst gedownload en in pc-netwerken gedistribueerd. Op Windows-pc’s komen dan ook updates aan die wellicht helemaal niet van toepassing zijn, bijvoorbeeld vanwege niet-aanwezige softwarecomponenten. Ook hiervoor wordt dan op de lokale pc een schifting gemaakt. Microsoft erkent de ongewenstheid van dit uitdijen en daaruit voortkomende sorteerwerk: het heeft een oplossing in ontwikkeling.

'Onze klanten hebben ons laten weten dat ze meer naadloze updates willen, dat ze meer controle willen over de timing van update-installatie, en dat updaten minder lokale verwerking nodig heeft en dus batterijduur verbetert, en dat downloadgroottes worden verminderd. We werken aan al dat bovenstaande', blogt Bill Karagounis, director program management bij de OS-groep van Microsoft. Hij legt uit dat de Anniversary Update al enkele van deze wensen heeft ingewilligd, maar dat er meer in de pijplijn zit.

Op maat maken

Karagounis meldt dat er in de volgende grote update voor Windows 10 wordt voortgebouwd op de updateverbeteringen. In de reeds aan testers vrijgegeven Insider-builds van het besturingssysteem zit de volgende generatie van Microsofts distributiesysteem voor updates. Dit zogeheten Unified Update Platform (UUP) zorgt voor een flinke vermindering van downloadomvang voor updatepakketten.

Het afslanken van de uitdijende updates - die allengs meer en meer ‘voorgeschiedenis’ kunnen bevatten - is te danken aan differentiële downloads. Daarmee worden de aangeboden updatepakketten vóór download als het ware op maat gemaakt voor de doel-computer. Dit geldt overigens niet alleen voor Windows 10 op desktops, laptops en tablets, maar ook voor Windows Phone op smartphones.

35 procent minder

'We hebben technologieën geconvergeerd in onze build- en publishing-systemen om differentiële downloads mogelijk te maken voor alle devices met het mobiele en het pc-OS.' Zo’n aangepast pakket bevat dan alleen de veranderingen die zijn gemaakt sinds de vorige updateronde van een Windows-apparaat. Volgens Karagounis kunnen pc-gebruikers een afslanking van zo’n 35 procent verwachten wanneer ze van de ene grote Windows-update naar de volgende gaan.

Bovendien moet er ook een verlichting komen voor de lokale belasting voor het zoeken naar updates en het uitzoeken daarvan. De Windows Update Service moet meer van dat schiftingswerk op zich nemen. Het duurt echter nog wel even voordat de downloadafslanking en sorteerverlichting er zijn. 'We werken hier nu aan met het doel om dit voor feature-updates te ondersteunen na de Windows 10 Creators Update.' Feature-updates zijn grote veranderingen in Windows die nieuwe functies en mogelijkheden brengen. De genoemde Creators Update is recent aangekondigd en moet begin 2017 uitkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-24T08:27:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.