Windows Server volgt agile-voorbeeld Windows 10

Microsoft rekent af met stilstaande servers: Windows Server krijgt vaker verbouwingen

Microsoft heeft al afgerekend met zijn Vista-verleden van lange, uitlopende ontwikkeltrajecten. Nieuwe releases waren daardoor aanmerkelijk anders en zwaarder dan de directe voorgangers, wat problemen voor de acceptatie opleverde. Windows 7 was al lichter en behoorlijk ‘op tijd’ uitgebracht. Opvolgers Windows 8, 8.1 en 10 zetten die lijn voort. Voor het huidige Windows 10 is het tempo nog wat opgevoerd.

Officieel is 10 ‘de laatste versie van Windows’ die Microsoft uitbrengt. In navolging van Apple met OS X krijgt dat besturingssysteem voortaan updates, op regelmatige basis, en geen opvolgers. Microsoft heeft zulke beloften voor regelmatige releases al eerder gedaan, maar weet het met Windows 10 tot op heden echt te doen. De initiële release heeft een reeks grote verbouwingen gekregen met achtereenvolgens de November-update, de Anniversary-update, de Creators-update en later dit jaar de Fall Creators-update.

Tot zover de cliëntkant van Microsofts besturingssysteem. Op servergebied werkt de softwareproducent ook al jaren aan verlichting, waar het nu versnelling aan toevoegt. Microsoft heeft eerder deze maand onthuld dat Windows Server voortaan twee grote functionele updates per jaar krijgt. Eén in de lente en één in de herfst, waarbij het release-streven lijkt te liggen op maart en september.

In de pas lopen

Daarmee zou de servertegenhanger van Windows 10 in gelijke pas lopen met dat clientplatform. In het verleden hebben zowel Microsoft als ook Windows-gebruikende organisaties te maken gehad met discrepanties in functionaliteit en daarmee ook aansluiting tussen Windows-pc’s en Windows-servers. Versieverschillen konden dan dwingen tot het terugschalen of zelfs niet kunnen gebruiken van bepaalde mogelijkheden.

Gebruikers die nieuwe functionaliteit en geheel nieuwe mogelijkheden willen, krijgen die binnenkort elke zes maanden binnen. Het gaat hier om bijvoorbeeld het direct draaien van Linux-containers en -workloads op Windows Server, betere isolatie van virtuele machines in Hyper-V

Tenminste, als die klanten een Software Assurance-contract hebben of een MSDN-abonnement (Microsoft Developer Network). Die geven toegang tot het zogeheten Semi-Annual Channel dat de nieuwe, regelmatige bijwerking van Windows Server biedt. De eerstkomende van deze feature updates staat gepland voor september dit jaar, getuige het releasenummer van 1709 (2017, negende maand).

Supportzaak

Dit bezorgt beheerders wel enige dwang wat betreft het updaten van servers. Een feature release mag wel worden overgeslagen, maar bij twee ontstaat er een supportprobleem. Een Microsoft-woordvoerder vertelt aan ZDnet: ‘Klanten zijn niet verplicht om de Semi-annual Channel release te nemen zodra die uitkomt. Ze kunnen zelfs een hele release overslaan als ze willen, maar geen twee.’

De updates die elk halfjaar uitkomen, krijgen namelijk anderhalf jaar lang ondersteuning van Microsoft. Het overslaan van twee releases, ná de initiële serverversie, komt dan uit op die achttien maanden waar de support afloopt. ‘Tegen de tijd dat n+3 uitkomt, ben je buiten het support window voor de n-versie’, verduidelijkt de woordvoerder.

Stabiele optie

Op het eerste gezicht lijkt hiermee support (en ook testing) een zaak te worden van rennen en bijblijven, maar dat is niet per definitie het geval. Microsoft houdt naast de nieuwe, regelmatige verbeteringen namelijk nog een stabiele optie aan, voor de relatief langere termijn. Dit zogeheten Long-term Servicing Channel (LTSC) geldt voor het reguliere Windows Server 2016, dat hierbij alleen updates krijgt maar geen nieuwe functionaliteit of mogelijkheden. De geboden updates zijn dan voor securitygaten en voor non-security-problemen.

In tegenstelling tot Windows 10 komen er van Windows Server nog wel nieuwe versies uit. Deze omvatten dan de twee jaarlijkse updates en vormen zo versie 2018 of 2019 en latere opvolgers. Support hiervoor is de reguliere vijf jaar aan algemene ondersteuning (voor security en non-security fixes), plus dan vijf jaar een verlengde ondersteuning (voor alleen securitykwesties). Daar bovenop bestaat nog de apart betaalde optie van premiumondersteuning, waarvoor contracten op maat worden afgesloten.

Mixen en omschakelen

Verder laat Microsoft weten dat serverklanten een eigen mix kunnen maken van semi-annual bijgewerkte systemen en niet-verbouwde (LTSC)-servers. De keuze hiervoor en verdeling ervan kan dan op basis van de eisen en wensen van de workloads die elke server draait. Omschakelen van semi-annual naar LTSC of andersom vereist wel een redeploy van die specifieke Windows Server, waarschuwt Data Center Knowledge.

Analist Jim Gaynor van onderzoeksbureau Directions on Microsoft reageert sceptisch tegenover Computerworld. ‘We zullen zien of ze dat [schema - red.] halen. Het is nu nog een streven.’ Eerst zien, dan geloven, lijkt het credo. Gaynor geeft nog aan dat de versnelling duidt op een strategische en zelfs culturele omslag bij Microsoft zelf. 

De Windows-maker is volgens hem bereid om dingen sneller te veranderen, met daarbij het risico van vergissingen die dan echter weer sneller zijn te corrigeren. Het sleutelwoord is continue levering, waarbij Microsoft spreekt van continue innovatie. Analist Gaynor meent dat dit goed kan uitpakken voor Microsoft en diens serverklanten. Mits de belofte wordt waargemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dan kunnen ze het net zo brak maken als Windows Mobile 10.
WM 8 was prima. Versie 1 van WM 10 ook nog wel maar de laatste tijd is het knudde. Onbruikbaar zelfs. Vrij nieuwe WM10 toestel (< 1jaar) onbruikbaar. Synct niet. Foto op facebook zetten of appen gaat niet. Spullen in je agenda verdwijnen evenals knoppen en functies.

Goed om te horen dat ze Windows 10 ook de nek om gaan draaien door lekker vlot met flink veel kleine updates te komen.

Mocht u enige sarcasme proeven... dan klopt dat.
Ik blijf het toch steeds erg knap vinden hoe ze iets lanceren dat werkt en dan kreupel maken.

Als het bericht van Jasper Bakker helemaal waarheid is of wordt dan lijkt het erop dat MicroSoft weer, zoals Ronald hierboven ook zegt, z'n zaakjes aardig kan verkloten. En als dat straks waarheid wordt dan begrijp ik nog steeds niet dat de hele wereld wel aan MS blijft hangen alsof er geen alternatief is; jawel, maar dat kost inspanning en niet eens geld(€'s); mogelijk zelfs minder geld en ook nog eens minder (virus en ander hacking) risico: die paar mannen en vrouwen (hoop ik) die "het systeem onderhoud doen" kunnen best omgekat worden naar volledige support op bijvoorbeeld een mooie Linux versie inclusief diens server-uitgave. Spaart heel wat ergernis en houdt bovendien (echte) ICT-kennis in Nederland overeind i.p.v. afgeleide MSCE kennis!

@Ruud
Yep, het is wel Microsofts bedoeling. Zie de linkjes die helaas in het CMS blijken te zijn weggevallen.
https://blogs.technet.microsoft.com/hybridcloud/2017/06/15/delivering-continuous-innovation-with-windows-server/

Plus ook:
http://www.zdnet.com/article/microsoft-to-deliver-two-windows-server-feature-updates-per-year-starting-this-fall/
http://www.datacenterknowledge.com/archives/2017/06/23/planning-new-windows-server-cadence/
http://www.computerworld.com/article/3203965/microsoft-windows/windows-server-gets-about-the-fast-train.html
(Naast nog enkele andere informatieve linkjes, naar eerdere Computable-kopij mbt dit (brede, ver reikende) onderwerp.)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-29T11:16:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.