800 Gbps mogelijk met inplugbare tranceiver

Het lijkt nog niet zo lang geleden dat de eerste 1 Gbps-netwerkapparaten op de markt kwamen en nu komt de QSFP-DD800 Multi-Source Agreement Group met een roadmap voor het ontwikkelen van een compacte module voor dataverbindingen tot 800 Gbps in ethernetswitches.

QSFP staat voor Quad Small Form Factor Pluggable en is een form factor voor hot-pluggable apparaten en valt onder het SFP-formaat, wat logischerwijs niet gaat om vier, maar twee lanes voor de datacommunicatie. De datacommunicatie vindt typisch plaats over SONET, Gigabit Ethernet, optische kanalen of PON. Bij de introductie van het SFP-formaat ging het nog om snelheden tot 1 Gbps, maar inmiddels is dat bij de QSFP-DD-formaten al opgelopen tot 400 Gbps, waarbij 50 Gbps over acht lanes getransporteerd wordt. 

De nieuwe QSFP-DD800-interface heeft acht lanes met logischerwijs 100 Gbps per lane. Naast het definiëren van de standaard voor de lanes, gaat het om het bepalen van de hele module, met verbinding, stack connector en een hybrid connector, zodat er geen signaalverlies optreed op conventioneel geprinte printplaten.

Achterwaarts-compatibel

"Het hele ecosysteem moet zo robuust mogelijk ontworpen worden"

De nieuwe interface moet achterwaarts-compatibel zijn met QSFP-DD, QSFP28 en QSFP+ -modules en kabels, zodat het allemaal samen kan werken binnen de 25,6 Tbps-schaal, 100 Gigabit-ethernet (GbE) en 400 GbE-interfaces. Het hele ecosysteem moet zo robuust mogelijk ontworpen worden, zodat alle optische transceiver-moduleconnectors en dac-kabels interoperabel zijn. 

Onder de Multi-Source Agreement Group of MSA vallen onder andere Broadcom, Cisco, Finisar, Juniper Networks, Marvell, Molex en Samtec. MSA-lid Scott Sommers zegt in een persbericht dat het doel is om zo veel mogelijk interoperabiliteit te blijven garanderen in de toekomst. Daarmee moet de QSFP-DD-form factor een belangrijke hoeksteen van netwerktechnologie blijven, samen met de eerder genoemde achterwaartse compatibiliteit. 

Wanneer de nieuwe specificaties toegepast gaan worden, is nog niet duidelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-03T08:26:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.