ANWB moderniseert data-infrastructuur

Sonic ESB vervangen door Red Hate Fuse; Rubix integratiepartner

De ANWB heeft zijn verouderde enterprise service bus (esb) Sonic vervangen door het data-integratieplatform Red Hat Fuse, met hulp van Rubix als integratiepartner. Daarmee beschikt de organisatie voor verkeer en toerisme weer over een robuuste, onderliggende data-infrastructuur. De complexe modernisering ging door de vele koppelingen duurde zo'n drie jaar.

Iedereen kent de ANWB van de wegenwacht, maar de verkeer- en toerismedienstverlener doet veel meer dan dat. Denk aan repatriëringsdiensten, traumahelikoptervervoer, rijopleidingen, reizen en verzekeringen. Daarnaast verstrekt de bond creditcards, exploiteert het overal in Nederland ANWB-winkels én een webshop en telt het circa 4,7 miljoen leden. Een stabiele data-infrastructuur is dan ook een cruciaal element in de dienstverlening.

Spil hierin was twaalf jaar lang de esb van Sonic (voorheen Progress, nu Aurea Software). De ANWB heeft honderden applicaties in gebruik. Die zijn deels gecentraliseerd in het eigen datacenter, maar ook zijn er dochterondernemingen met hun eigen it. Dat levert een complex landschap van onderliggende koppelingen op. Gaat er iets mis, dan heeft dat direct gevolgen voor operationele processen.

Grote datavolumes

De laatste jaren bleek dat de inmiddels gedateerde Sonic ESB niet meer opgewassen was tegen het toegenomen datagebruik van de ANWB. De volumes bleven maar stijgen. Ging het in het begin om een paar bestanden, naderhand werd de servicebus ook gebruikt voor realtime-toepassingen en zelfs voor streaming data. 'Dit leidde op piekmomenten, bijvoorbeeld rond de zomervakantie, tot storingen. Dat kan je niet hebben, zeker als je operationele proces afhankelijk is van zo'n esb', zegt Rens Klerx, manager Data, Analytics & Integration bij de ANWB.

Het applicatie-integratieteam zocht naar een nieuwe, goedkopere en meer flexibele (lees schaalbaar)  oplossing. Omdat de doorontwikkeling van Sonic (tegenwoordig Aurea Messenger geheten) op dat moment niet vlotte, viel de keuze in het moderniseringstraject op Red Hat Fuse, een gedistribueerd opensource-integratieplatform, gebaseerd op Apache Camel. Dit platform levert een gestandaardiseerde methode, infrastructuur en tools om services, microservices en applicaties te integreren, zowel on-premises als in de cloud.

Ci/cd-straat

Op advies van Red Hat nam het ANWB-team Rubix in de arm, een implementatiepartner en expert op het gebied van data-integratie (en kortgeleden overgenomen door Ilionx). Het bedrijf hielp mee met de implementatie van Red Hat Fuse en het ombouwen van de vele integraties. Eerst werd de messagingtool Red Hat AMQ als broker geïnstalleerd voor het doorzetten van het berichtenverkeer en vervolgens kwam de focus te liggen op het ombouwen van de circa 240 bestaande data-services naar Red Hat Fuse.

Rubix richtte ook een ci/cd-straat in (continuous Integration/continuous delivery), waarbij tijdens de migratie een aantal geautomatiseerde stappen worden ingebouwd. Denk aan het automatisch testen van de code en het doorzetten van de wijzigingen naar de productieomgeving.

Borging

"We kijken nu naar Red Hat OpenShift"

Na bijna drie jaar is het vernieuwingsproject afgerond. De oude Sonic ESB is uitgeschakeld en alle data-services draaien nu op het nieuwe Red Hat Fuse systeem, dat zo’n vijftig tot zeventig miljoen requests per maand afhandelt. Klerx: 'Een van onze doelstellingen was het garanderen van de continuïteit van onze omgeving, en die is hiermee geborgd. We hebben nu een modern platform dat automatisch kan opschalen bij hogere datavolumes om pieken op te vangen.'

Dit betekent niet dat de manager Data, Analytics & Integration bij de ANWB is gaan stilzitten. 'Wij smeden nu plannen om onze data-infrastructuur naar de cloud te brengen. Daarvoor kijken we al naar het containerplatform van Red Hat OpenShift.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-01T09:30:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.