Internationaal werken, interessant of niet?

'De vraag was niet of, maar wanneer ik naar het buitenland ging'

Dit artikel delen:

Internationale ervaring; een pluspunt voor elke carrière, óók in de IT. Bijna geen bedrijfstak heeft het afgelopen decennium zo model gestaan voor de globalisering als de informatietechnologie. Career Guide zocht en vond Nederlanders in den vreemde en tekende hun ervaringen op. "Je leert onderdelen van het bedrijf kennen die je anders nooit zou zien."

Career Guide
De Career Guide 2003 is een speciale uitgave van Computable over de stand van zakenop de ICT-arbeidsmarkt. Het is gericht op professionals die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen enmogelijkheden. Want hoe moeilijk de markt momenteel ook is, de vaag naar goede en ervaren medewerkers blijft bestaan.
"Ik heb lang buiten Nederland gewoond en altijd de drang gehad het buitenland weer op te zoeken. Heel verknocht ben ik niet aan Nederland." Aan het woord is Gertjan van Duinen, 27 jaar oud. Hij is voor CMG Wireless Data Solutions werkzaam in Madrid (Spanje). Hij heeft tijdens het interview gezelschap van de 43-jarige Frans Nieuwerth, die voor IBM Corporate in Somers (New York, Verenigde Staten) werkt. Van Duinen is aangenomen als account manager, de functie van Nieuwerth wordt omschreven als technology evaluation consultant.
De IBM'er is in de IT terechtgekomen via een studie elektrotechniek aan de Technische Hogeschool Twente. Hij specialiseerde zich in de informatica en vond een afstudeerplaats bij IBM, waar hij na zijn opleiding is gebleven. Inmiddels werkt hij ruim negentien jaar voor IBM. Voordat hij naar de Verenigde Staten vertrok op 1 september 2001 was hij in Nederland werkzaam als consulting IT-specialist. Van Duinen kwam CMG binnen met een commerciële opleiding. "Bij toeval", zegt hij, "want ik hoorde via via dat het bedrijf wilde uitbreiden naar Spanje en commerciële mensen zocht. Ik heb mijn cv opgestuurd en een maand later was ik aangenomen. Op 1 december 2000 ben ik gaan werken voor CMG, sinds 1 juli 2001 in Madrid."
Van Duinen heeft zo'n acht jaar van zijn jeugd in Spanje doorgebracht. "Ik ben alleen voor mijn studie teruggekeerd naar Nederland. Ik heb altijd al de drang gevoeld na de studie weer het buitenland op te zoeken. Het is denk ik logisch dat Spanje mijn voorkeur had. Omdat een groot deel van mijn familie in het buitenland woont, heb ik geen echte binding met Nederland. Daarbij waren de jaren in Spanje mij uitstekend bevallen, dus toen ik hoorde van de plannen van CMG leek me dat een prima optie."

Netwerk

De interesse voor het buitenland werd voor Nieuwerth op een heel andere manier gewekt: "Het is begonnen in 1981, toen ik stage liep bij de RCA Research Laboratories in Princeton. Daarna heb ik tijdens mijn carrière bij IBM veel contacten met andere vestigingen opgedaan. Ook had ik vaak contact met buitenlandse klanten. Daardoor is mijn belangstelling voor een verblijf buiten Nederland gewekt. De uiteindelijke reden hield vooral verband met de behoefte mijn eigen netwerk verder uit te breiden en meer internationale ervaring op te doen. Persoonlijk gezien was het een uitdaging het leven in een andere maatschappij te ervaren; nieuwe mensen te ontmoeten, in nieuwe omgevingen te zijn, en natuurlijk persoonlijke grenzen te verleggen en internationale contacten te leggen."
Van Duinen is bij toeval via CMG in Spanje terechtgekomen, terwijl Nieuwerth in een vroeg stadium bewust voor heeft IBM gekozen, met in zijn achterhoofd een mogelijk (tijdelijk) verblijf in het buitenland. "IBM is internationaal georiënteerd; ook binnen de Nederlandse vestigingen wordt veel aan internationale projecten gewerkt. Dat heeft allemaal meegespeeld bij mijn keuze." Voorkeur voor een land of werelddeel had Nieuwerth niet. "Een Engelstalig land was handig, maar een passende baan met technische inhoud was voor mij belangrijker. Aangezien het voor ons een verblijf in het buitenland met de hele familie betreft, zocht ik wel een land dat enige aansluiting heeft met het leven in Nederland wat betreft cultuur en levensstandaard."

Mogelijkheden

Veel mensen denken dat werken in de IT garant staat voor een buitenlands avontuur. Zijn er veel opties of zijn keuze en aanbod beperkt? Nieuwerth: "Binnen IBM is het mogelijk zowel kort als lang in het buitenland te werken. Inzet voor kortere perioden bestaat voornamelijk uit het deelnemen aan projecten, productontwikkeling of het vervaardigen van specifieke (ervarings)documentatie. Dit zijn trips variërend van enkele weken tot drie maanden. Daarnaast is het mogelijk via assignments voor één of meerdere jaren buiten Nederland te werken. Doel van dit soort werkzaamheden is bijvoorbeeld kennis overdragen, kennis opdoen door deelname in (productontwikkel)projecten en carrièremogelijkheden verruimen door deelname in internationale organisaties. Bij assignments verhuist doorgaans het hele gezin mee."
"CMG heeft niet zo lang geleden nieuw beleid ingevoerd, waarbij onze klanten vanaf lokale kantoren moeten worden bediend", zegt Van Duinen. "Omdat we veel internationale klanten hebben is het voor dit beleid, 'Keep connected to your customers', noodzakelijk ook internationale kantoren te hebben. Hierdoor ontstonden meerdere mogelijkheden in het buitenland te gaan werken. Madrid is het eerste lokale Sales en Services office van CMG Wireless Data Solutions en ik kreeg de kans daarvan vanaf het prille begin deel uit te maken."

Voorbereidingen

Nieuwerth zegt dat van een goede voorbereiding weinig terechtkwam. "Het was lang onzeker was of het assignment door zou gaan. In juni kwam het jawoord, op 31 juli stond de verhuizer voor de deur. Ons voordeel was dat we al eerder voor een jaar naar Amerika zijn geweest. Familie en vrienden hebben we ingelicht toen alles 100 procent zeker was. Toen kwam ook alles ineens: het zoeken van een huis, een school voor de kinderen, welke spullen nemen we mee, hoe regelen we onze financiële zaken, adreswijzigingen versturen, medische verklaringen verkrijgen. Al met al heb je flink wat tijd nodig. Dan komt de zakelijke voorbereiding er nog bij, zoals het afbouwen en overdragen van activiteiten, en het voorbereiden op de werkzaamheden die je in het andere land gaat doen."
Medewerkers van IBM krijgen, zodra een assignment akkoord is, een vertegenwoordiger toegewezen die helpt bij de voorbereidingen voor het vertrek. Daaronder valt het regelen van de benodigde visa, belastingzaken en dergelijke. Ook na aankomst in de nieuwe woonplaats staat een afdeling ter beschikking voor hulp, bijvoorbeeld bij een auto kopen, verzekeringen afsluiten en een algemene begeleiding voor werknemers op assignment. Nieuwerth: "Het is niet alleen zakelijk, ook het menselijk aspect speelt een grote rol. Op 11 september 2001 bijvoorbeeld werd razendsnel met verschillende groepen binnen IBM contact gezocht om te verifiëren of iedereen in orde was en we geen problemen hadden ondervonden."
Ook CMG zorgt voor begeleiding op locatie. "Voor mijzelf was het niet noodzakelijk, omdat ik al bekend was met Madrid en Spanje, maar de overige collega's zijn wel begeleid. Dat heeft ertoe bijgedragen dat de overgang van het ene naar het andere land en de start van het kantoor soepel is verlopen", aldus Van Duinen.
Voor familie en vrienden was het geen vraag of, maar wanneer Van Duinen naar het buitenland zou vertrekken, zegt hij. "Ze hadden er geen problemen mee", zegt hij. Nieuwerth: "De reacties waren positief. Iedereen is altijd enthousiast over de stap die je neemt, maar veel mensen zeggen ook heel eerlijk: 'dat zou ik nooit doen'. Je moet niet te veel aan het Nederlandse sociale leven gehecht zijn, anders wordt het moeilijk. Aan de andere kant hebben we nu, via e-mail, soms meer contact met familie en vrienden dan we in Nederland hadden. Lang leve de technologie."
Het klinkt positief, maar er kleven ook minder leuke kanten aan een verblijf in het buitenland. Vooral vlak na aankomst valt het allemaal niet mee, zo blijkt uit de woorden van Nieuwerth. "Na aankomst moet je in korte tijd veel zaken regelen, dat is niet altijd even gemakkelijk. Daarbij blijkt de dollar nog steeds duur te zijn. In de privé-sfeer zijn er momenten waarop het vervelend is dat je niet in Nederland zit, bijvoorbeeld als iemand in de familie in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Vlak na aankomst heb ik veel aandacht besteed aan onze huisvesting. Er kunnen addertjes onder het gras zitten in de contracten, zelfs als die door een advocaat zijn gecontroleerd. Het is een aspect dat permanente aandacht verdient. De zaken gaan hier simpelweg anders dan in Nederland." In zijn algemeenheid was het 'snel en makkelijk wennen' in het buitenland. "De kinderen hebben er nog de meeste moeite mee gehad, vooral met het schoolsysteem, dat nogal afwijkt", zegt Nieuwerth.

Voordelen

De hamvraag: wat zijn nou dé voordelen van een baan in het buitenland? Daarover verschillen Van Duinen en Nieuwerth niet van mening. "Het werk is in principe niet heel anders, maar je leert onderdelen van het bedrijf kennen die je anders nooit zou zien. Verder kan internationale ervaring later een pluspunt voor je verdere carrière betekenen. Dat heb je voor op werknemers die alleen Nederlandse ervaring hebben."
Welke tips kunnen ze geven aan Nederlandse IT'ers die een werkplek in het buitenland overwegen? "Gebruik de ambassade ter plekke voor voorlichting en hulp, bijvoorbeeld met betrekking tot rechten en plichten van werknemers", zegt Van Duinen. Nieuwerth: "Praat met mensen die al op assignment zijn geweest, zoek informatie over het land en vertel het pas aan anderen als het helemaal geregeld is. En werk op tijd aan een positie voor terugkeer in Nederland."

 
Ronald Boutkan

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Ronald Boutkan
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.