Bouw zorghub Amerikaans feestje

Stichting Nictiz selecteert tools voor landelijk schakelpunt

Dit artikel delen:

De gereedschappen maken makkelijk én snel koppelingen tussen applicaties. Dat, en de scherpe prijs, waren de argumenten voor stichting Nictiz om de opdracht voor de bouw van een landelijk knooppunt voor de uitwisseling van data tussen alle zorginstellingen te gunnen aan twee Amerikaanse bedrijven, CSC en Intersystems.

Meerdere aanbieders
Verschillende bedrijven/consortia kwamen met een voorstel voor de zorghub. Nictiz-directiesecretaris Rob de Back geeft de namen van partijen niet. Duidelijk is echter dat naast CSC in ieder geval ook PinkRoccade met een bod kwam. Andere voorstellen kwamen volgens eerdere berichten en volgens betrokkenen van IBM, Siemens, Unisys en Microsoft.
De Back beschrijft dat twee interne teams de offertes beoordeelden. Hun keuze is daarna door een extern bureau gecontroleerd. De opdracht aan CSC heet officieel een voorlopige gunning. Concurrenten krijgen nu de kans om protest aan te tekenen. Komen er geen zwaarwegende klachten, dan wordt op 21 oktober het contract met de stichting Nictiz bekrachtigd. De Back: "We vertellen dan ook iets meer over de gekozen technische oplossing."
De Amerikaanse databasefabrikant Intersystems levert, wat de Nederlandse stichting voor ict in de zorg Nictiz betreft, de gereedschappen voor het landelijk knooppunt voor de uitwisseling van data tussen alle gezondheidszorginstellingen. De zorghub moet begin volgend jaar draaien.
De databasefabrikant heeft een goede reputatie met praktijktesten opgebouwd door de Britse nationale gezondheidsorganisatie (NHS). Die hield in 2003 een zogenoemde Zandbak-test om te kijken wat waar was van de beloftes van ict-bedrijven over uitwisselbaarheid en samenwerking van hun oplossingen. "Voor de meeste ict-bedrijven die meededen, waren deze praktijktesten traumatisch", aldus het Britse http://e-health-insider.com, een website met nieuws over ict in de (Britse) zorg.

Gloednieuw

Ontwikkeling van regels voor de uitwisseling van gegevens in de Britse gezondheidssector waren nog in volle gang. De 'Sandpit'-tests waren opzettelijk bedoeld om te bepalen welk bedrijf zich het snelst kon aanpassen aan nieuw bedachte berichtdefinities. Ensemble, de gloednieuwe geïntegreerde ontwikkelomgeving annex applicatie-server op een database van Intersystems, doorstond de praktijkproef met glans.
Intersystems is naast leverancier van Ensemble ook de eigenaar van Mumps en Caché. Dit zijn redelijk bekende namen in gezondheidsland. De databaseprogrammeeromgeving Mumps (Massachusetts General Hospital Utility Multi-Programming Systems) is 38 jaar geleden ontwikkeld in een ziekenhuis in Boston. In Europa is het een veelvoorkomende database, zo'n 30 tot 40 procent van de ziekenhuizen gebruikt Mumps. Caché, de opvolger van Mumps, is wat minder ver doorgedrongen, zo blijkt uit cijfers van Deloitte, dat in opdracht van de Europese Commissie de ict-plannen van Europese ziekhuizen onlangs onder de loep nam. Volgens deze in mei gepresenteerde studie, 'Health Information Network Europe', is Caché bij zo'n 5 procent van de ziekenhuizen in gebruik.

Snelheid

Volgens verschillende ict-consultants die betrokken waren bij de aanbesteding, is vooral de snelheid waarmee Ensemble applicaties aan elkaar kan koppelen een argument geweest om CSC/Intersystems te verkiezen. Nictiz wilde daarnaast een oplossing die zoveel mogelijk gegevens bij de bron laat, aldus één van de adviseurs, die anoniem wil blijven. In Denemarken is juist gekozen voor een meer centrale aanpak, waardoor veel gegevens centraal worden opgeslagen. "Ook de niet-centrale aanpak is een argument vóór Ensemble. Dat is goed in koppelen."
Een centrale aanpak zou volgens betrokkenen in Nederland niet goed uitpakken. Er zijn in het land bijvoorbeeld zo'n zevenduizend huisartsen. Wat software betreft, kiezen deze uit zeven verschillende systemen. "Dat is niet bij elkaar te brengen. Huisartsen voelen zich daarvoor ook te veel zelfstandig ondernemer."
 
http://www.nictiz.nl/kr_nictiz/default.asp?datoom=1962
 
Medische soap
Speciaal voor Nederland is een dialect ontwikkeld van de XML-standaard HL7. Deze internationale XML-regels, inmiddels op versie 3, voor communicatie in de zorg, is in eerste instantie gemaakt voor Amerikaanse ziekenhuizen. De stichting HL7, is bezig met het vaststellen van de specificaties speciaal voor Nederland. Een voorbeeld is bijvoorbeeld HL7v3-dwh, een serie XML-beschrijvingen voor de dienstwaarneming van huisartsen. Het is een standaard waarmee huisartsgegevens uitgewisseld kunnen worden, die nodig zijn voor artsen die weekend- of avonddienst hebben.
Nictiz ijvert voor de invoering van HL7v3. Door onder meer huisartsen en apothekers zo ver te krijgen de XML-standaard te gebruiken, hoopt de instantie leveranciers van applicaties zover te krijgen hun toepassingen te moderniseren.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-07T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.