Ziekenhuis Alkmaar als eerste met webportaal

Torex-Hiscom verliest opnieuw grote klant

Dit artikel delen:

Het Medisch Centrum Alkmaar gaat ziekenhuisbreed over op het webgebaseerde Horizon van de Amerikaanse leverancier McKesson. Het MCA hoort met 870 bedden tot de drie grootste algemene ziekenhuizen in Nederland. Het tien jaar lopende miljoenencontract is de grootste deal die McKesson in Nederland ooit sloot.

Over negen maanden moet Horizon op 1500 werkplekken in Alkmaar in de lucht zijn. McKesson is sinds 1999 op de Nederlandse markt door overname van ICL/Siac. De 23 McKesson-ziekenhuizen gebruiken dus Nederlandse software. Het webgebaseerde Horizon is in de VS ontwikkeld en aangepast aan de Nederlandse situatie. Vanaf juni 2004 kunnen tweehonderd medisch specialisten plus alle verpleegkundigen via het webportaal medische gegevens inzien en invoeren via een browser-interface. Ook komen medische gegevens beschikbaar voor 150 huisartsen in de regio. Dit is de eerste implementatie van Horizon in de Nederlandse ziekenhuiswereld. In de VS draait Horizon in ruim honderd ziekenhuizen, aldus McKesson.

Zoveel variatie

Horizon gaat gebruikt worden als elektronisch patiëntendossier (epd), met het eigen ziekenhuisinformatiesysteem (zis) X/Care als bronsysteem voor opnameplanning, afspraakbeheer (klinisch en poliklinisch), ordercommunicatie en een voorschrijfsysteem voor medicijnen. "We willen integrale ketenzorg, met relevante medische informatie voor alle zorgverleners binnen en buiten de ziekenhuismuren", zegt Arie van der Werf, hoofd automatisering.
Alle modules van voormalig leverancier Torex-Hiscom gaan de deur uit, inclusief het epd Mirador. "We kiezen per functie voor het beste product, waarbij je alles via Horizon kunt koppelen", zegt Van der Werf, "Met de nieuwe ict willen we minder herhaalafspraken, betere benutting van beddencapaciteit en kortere verpleegduur. Je wilt dat artsen perfect op de hoogte zijn bij een vervolgafspraak. Alles rond opname -en afsprakenplanning moet flink anders, wil je de ict-investeringen terugverdienen."
Naast Horizon komt er software van onder andere Navision (goederenlogistiek, centrale sterilisatie, ziekenhuisapotheek), Logica CMG (salaris- en personeelsinformatie), een nieuw ok-systeem (Lievestro) en een pacs (van Agfa) voor digitale medische beelden. Ook zoekt het MCA vervanging van het laboratoriumsysteem van Torex-Hiscom. Zoveel variatie wordt zelden gezien in een ziekenhuis. "Alles gaat op de schop", zegt Van der Werf, "We kiezen 100 procent voor gekoppelde 'best-of-breed' producten. We willen een aantrekkelijk opleidingsziekenhuis zijn. Met hoogwaardige ict willen we goede artsen aantrekken. Met een webportaal heb je voor al die systemen één gebruikersinterface. Dat is een enorme barrière minder. We zien Horizon ook als desktopintegrator. Alle medisch specialisten hebben beloofd dat ze actief data zullen invoeren. We hebben een krachtige raad van bestuur die dit stimuleert."

Enorme papierwinkel

Huisartsen kunnen straks online poliklinische afspraken boeken, waarna het ziekenhuis direct medisch onderzoek kan plannen. "Tot dusver wordt zo'n eerste bezoek gebruikt voor het doorlezen van de verwijsbrief. Zo'n eerste poli-bezoek krijgt je als ziekenhuis betaald, het tweede niet. Met nieuwe software willen we de patiënt minimaal één bezoek besparen, en onszelf veel werk en telefoontjes." Met Horizon voor 'ordercommunicatie' verwacht het MCA fikse besparingen. Elektronische aanvraag van medicatie en medisch onderzoek kan eveneens efficiëntiewinst opleveren. Ordercommunicatie omvat onder andere radiologie (röntgen, mri, echografie), bloed- en klinisch/chemisch onderzoek, en functieonderzoek (eeg, ecg, endoscopieën). Tot dusver brengt dat een enorme papierwinkel met zich mee.
Het contract omvat ook een nieuw redundant HP-clustersysteem en een volledige overstap naar een Oracle-database. Ook komt er een geschakeld vpn-netwerk met een Gigabit backbone. De MCA-beleidstop steunt de forse ict-investering volop. Hans Kedzierski, bedrijfseconoom en voorzitter van de raad van bestuur, gelooft in de mix van ict, opleidingen en een goede registratie van kostprijzen en behaalde medische resultaten. "Het MCA wil interessant blijven voor vernieuwende dokters", zegt hij. "We willen die 20 procent topklinische zorg leveren, terwijl 80 procent van de zorg relatief routinematig is. Met ict willen we excelleren in basiszorg via protocollen. Daaruit financieren we de topklinische zorg." Het MCA heeft berekend dat het de ict-investering in één á twee jaar terugverdient. "Dat cijferwerk is redelijk betrouwbaar", aldus Kedzierski. "De besparingen zijn al in de begrotingen ingeboekt."

Verkassen

De stap van het MCA is een gevoelig verlies voor Torex-Hiscom, dat al twee decennia zis-leverancier van dit ziekenhuis is. Torex-Hiscom (vorige maand overgenomen door het Britse iSoft) verloor onlangs ook het grote Amsterdamse ziekenhuis Olvg. Ook het Olvg overweegt de overstap op Horizon. Vorig jaar stapten alle ggz-instellingen in Friesland en Delfland al over op Horizon.
Elk jaar verkassen acht tot tien ziekenhuizen naar een andere zis-leverancier, ook door fusies. Met amper honderd Nederlandse ziekenhuizen verandert deze markt in snel tempo. Bij enkele zis'en wordt voor de Nederlandse markt geen radicale nieuwbouw meer verwacht (onder meer Pinkroccade, SAP, Rodias en Eclipsys). Ook enkele VCD/Zinn-ziekenhuizen moeten nog een nieuwe leverancier zoeken.
De afgelopen twee jaar veroverde McKesson zes (van de circa honderd) nieuwe ziekenhuizen. Ook zis-leverancier Chipsoft is zeer succesvol, maar werd niet gekozen door het MCA. "Jammer, maar ook wel goed", zegt Chipsoft-directeur Gerrit Mulder. "Wij hebben al drie jaar last van Horizon. De leverancier wekt volop verwachtingen, maar bij ziekenhuizen draait het nog nergens. Dat geeft besluiteloosheid in de markt. Nu zal McKesson zich moeten bewijzen. Dit geeft de markt duidelijkheid."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-19T00:00:00.000Z Tom Smit
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.