Glasvezel duikt steeds vaker buiten de Randstad op

Vraag naar glas groeit

Dit artikel delen:

Er komen ook in de regio steeds meer mogelijkheden voor organisaties om hun netwerkvoorzieningen met eigen glasvezelverbindingen te verbeteren. De aanbieders passen hun aanbod erop aan.

Ethernet over sdh-netwerken
KPN haalt met de lancering van de dienst ethernet vpn een nieuwe toepassing naar zijn sdh-netwerk, dat in eerste instantie gebouwd is voor de transport van spraak. Dit netwerk kent zo zijn beperkingen stelt Joost Goderie, algemeen directeur van Eurofiber. Sdh-technologie is niet ideaal als drager voor ethernet-diensten, omdat het een limiet stelt aan het aantal uitbreekpunten. Daarnaast is het weinig flexibel. In dit type netwerken wordt een verbinding opgebouwd door een vaste bandbreedte te blokkeren. "In feite opereert KPN hier als het technologieconcern Philips, dat in de jaren vijftig de kleurentelevisie uitvond, maar dit pas een decennium later aan de man bracht."
Veel organisaties lopen tegen het plafond aan van conventionele huurlijnen. Een sprong naar glasvezel ligt tegenwoordig steeds meer voor de hand. Naast de grotere bandbreedte biedt de komst van een nieuwe netwerktechniek als ethernet over glasvezel goede mogelijkheden om vestigingen via een wide area network aan elkaar te knopen. Zo zijn de ziekenhuizen inmiddels niet meer op één hand te tellen die met eigen glasvezelaansluitingen hun netwerkverbindingen naar andere vestigingen of zorginstellingen in eigen hand genomen hebben.
Telecombedrijf KPN springt in op deze trend door sinds de zomer ethernet over glasvezel landelijk aan te bieden. Volgens John van Vianen, directeur Connectivity bij KPN, zijn vooral organisaties uit de semi-overheid in deze netwerkdienst zonder routeringsfunctie (laag 2 Osi-model) geïnteresseerd. "Een ziekenhuis kan zijn digitale scans met andere vestigingen of andere instellingen via zo'n gigabyte-verbinding delen." Ziekenhuis Het Medisch Spectrum in Twente en het Maxima Medisch Centrum in de regio Eindhoven maken inmiddels gebruik van zo'n verbinding, waarbij de instelling zelf verantwoordelijk is voor de routering van informatie op dit ethernet-netwerk.
KPN heeft het bestaande landelijk dekkende sdh-netwerk (synchronous digital hierarchy) geschikt gemaakt voor de dienst, waarmee in principe elk adres in Nederland te ontsluiten is. "De technologie is inmiddels uitgekristalliseerd", meent Van Vianen. Afstandsbeperkingen en een gebrek aan opstappunten waren de technische issues die het landelijk aanbieden tot voor kort onmogelijk maakten. Hij noemt het multipoint-karakter van ethernet, de grotere bekendheid van netwerkbeheerders en de betere schaalbaarheid van het protocol als andere voordelen. Van Vianen verwacht veel van de dienst, omdat de meeste concurrenten glasvezelaansluitingen voornamelijk in stedelijke gebieden realiseren. Organisaties moeten wel meebetalen aan de aanleg van de glasvezelkabel.

Alternatieven

"KPN is laat met deze dienst", zegt Joost Goderie, algemeen directeur van Eurofiber, een van de belangrijkste aanbieders van onbelicht glasvezel in Nederland. Eurofiber, biedt sinds een jaar ethernetdiensten via glasvezel aan, maar de vraag er naar is gering. Goderie ziet meer organisaties zelf of via uitbestedingscontracten voor onbelichte glasvezelverbindingen kiezen. Als voorbeeld geeft hij het uitgeefconcern PCM dat zijn ict-voorzieningen vorig jaar uitbesteedde aan dienstverlener Pink Roccade. Deze heeft op zijn beurt twee fysiek gescheiden onbelichte glasvezelverbindingen ingekocht bij Eurofiber. Pink Roccade verzorgt de ip-diensten in dit netwerk. Eurofiber en Telindus dragen zorg voor de fysieke laag en de transportlaag. Ict-dienstverleners komen volgens Goderie al snel bij zo'n oplossing uit, omdat de kosten voor reguliere huurlijnen hoger zijn en met onbelicht glasvezel een superieure dienst valt op te bouwen.
Eurofiber, met onder andere ABN Amro als investeerder, heeft zijn netwerk vorig jaar tot buiten de Randstad weten te krijgen doordat telecombedrijven en internetaanbieders naar een alternatieve netwerkeigenaar op zoek waren. Het bedrijf koopt lege buizen op of ruilt deze met andere telecombedrijven en probeert deze verbindingen winstgevend te exploiteren. Orange, T-Mobile en Vodafone maken gebruik van Eurofiber-verbindingen om mobiele telefoongesprekken naar centrale knooppunten te leiden. Daarnaast kent het internetaanbieder Tiscali als klant, die onbelichte glasvezel gebruikt om dsl-verkeer uit de wijkcentrales van KPN naar zijn eigen netwerk over te halen. Eurofiber kon door opdrachten van bestaande klanten een aftakking naar Alkmaar realiseren. Ook is het netwerk door andere opdrachten uitgebreid naar Noord-Brabant. Goderie verwacht door de groei van breedband de komende tijd zijn netwerk buiten de Randstad verder te kunnen uitbreiden.

Gemengde gevoelens

Hij kijkt met gemengde gevoelens naar de glasvezelinitiatieven buiten de Randstad die rechtstreeks of indirect voortvloeien uit overheidsinvesteringen. Surfnet bijvoorbeeld is wat hem betreft teveel een eigen leven gaan leiden nu deze instelling naast de universiteiten ook de ROC's wil gaan bedienen. "De komst van glasvezelnetwerken in de regio wordt op zijn hoogst met een jaar vervroegd door de initiatieven van Surfnet. De instelling heeft daarmee zijn bestaansrecht op dat gebied verloren en opereert daar alleen maar om de vraagprijs naar beneden te krijgen." Volgens Goderie vergeten instellingen de verborgen kosten van glasvezelnetwerken. "Als netwerkeigenaar ben je verplicht om buizen te verleggen, mocht dat wegens bouwwerkzaamheden nodig zijn. Verder kost het veel geld om storingen in het netwerk binnen een acceptabele tijdslimiet te verhelpen. De nieuwe netwerkeigenaren zien dit vaak over het hoofd.". Ook KPN ziet in de initiatieven van lokale overheden de grootste concurrentie.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-10T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.