Ict ziekenhuizen ongezond

Dit artikel delen:

Ziekenhuizen moeten meer aandacht besteden aan de risico's van ict. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport dat vorige week woensdag verscheen. "De norm wordt niet systematisch nageleefd."

Het rapport komt anderhalf jaar voordat Nederland het elektronisch dossier invoert voor alle patiënten. De inspectie verwacht dat alle zorginstellingen meer en meer gegevens elektronisch zullen uitwisselen. "Op röntgenafdelingen wordt digitale opslag en verwerking van het beeldmateriaal de standaard", zo schrijft hoogleraar J. Kingma aan het ministerie van Volksgezondheid. "Ziekenhuizen schenken echter nog onvoldoende aandacht aan de risico's die toepassing van ict met zich meebrengt."

Verouderde codetabellen

De inspectie deed onderzoek bij tien van de vijftig grootste en tien van de vijftig kleinste ziekenhuizen. Verschillen in ict-risico's stelde de Inspectie niet vast tussen de grote en kleine hospitalen. Zij kwam bij de steekproef evenmin schadegevallen tegen, die het gevolg zijn van computerstoringen. Dat komt omdat ict nog niet op grote schaal wordt ingezet, aldus de inspectie.
De ziekenhuisinspectie vreest onder meer dat onbevoegden toegang kunnen krijgen tot gegevens, of dat de data niet op tijd bij de juiste persoon aanwezig is. Ook naar de vraag of de gegevens wel juist zijn wordt onvoldoende gekeken.
Verschillende ziekenhuissystemen werken met verouderde codetabellen, waardoor registraties onjuist zijn, aldus de onderzoekers. Ook zijn er verschillende versies van diagnoseclassificaties. "De inhoud van de ict-applicaties krijgt minder aandacht dan de technische kant. Dat komt omdat de apparatuur, de bekabeling en de netwerksoftware vallen onder centrale ict-afdelingen. De inhoudelijke kant berust bij beheerders die deel uitmaken van de zorgafdelingen. Dat versnippert de verantwoordelijkheid en deskundigheid."
Het is de eerste keer dat de inspectie kijkt of ziekenhuizen zich aan de ict-normen houdt. Een van de aanbevelingen uit het rapport is dat het ministerie van Volksgezondheid een actievere rol gaat spelen. "De standaardisatie van ict zal voortvarend ter hand moeten worden genomen."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-27T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.