Elektronische snelweg stelt weinig voor

Mesh wil telematicadiensten meer inhoud geven

Dit artikel delen:

De elektronische snelweg verkeert nog steeds in een R&D-fase. Van een brede commerciële dienstverlening is geen sprake. Het onderzoeksproject Mesh richt zich met steun van het ministerie van Economische Zaken op de ontwikkeling van telematicadiensten en de bijbehorende infrastructuur.

Het onderzoeksproject Mesh is een samenwerkingsverband van de technologiebedrijven Lucent Technologies en KPN, de kennisinstellingen Telematica Research Centrum en het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie, en Surfnet. Deze laatste organisatie beheert het landelijk netwerk voor de universitaire wereld. Met het onderzoek is een bedrag gemoeid van 18,5 miljoen gulden. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) verstrekt een subsidie van 5 miljoen gulden. Het project heeft een looptijd van twee jaar.
Mesh zal vier innovatieve multimediadiensten opleveren voor samenwerking op afstand: teleconsultatie in de gezondheidszorg voor gebruik tussen revalidatiecentra, samenwerking tussen docenten van verschillende universiteiten, teleleren voor studenten van verschillende universiteiten en televergaderen bij onderzoeksscholen. Met deze pilot-toepassingen wil Mesh de waarde van multimedia-diensten voor organisaties aantonen. Het streven is daarna de overstap te maken naar de ontwikkeling van diensten voor andere sectoren zoals de financiële sector en uitgevers.

Kip en ei

Het project ligt in het verlengde van het Platinum-project dat in 1996 werd afgerond. Hierbij lag de nadruk op de ontwikkeling van netwerktechnologie. Dit werd eveneens door EZ gesubsidieerd. "Het verstrekken van een nieuwe subsidie past in het IT-beleid van het ministerie", zegt H. van der Laan van EZ. "Het is voor de Nederlandse industrie belangrijk dat er commerciële diensten op de elektronische snelweg aangeboden kunnen worden. Mesh kan dit proces versnellen. Wat ons ook aanspreekt is dat in het project bedrijven en wetenschappelijke instellingen met elkaar samenwerken. Dit sluit aan bij ons clusterbeleid: EZ meent dat innovatie voortkomt uit het clusteren van kennis en ervaring." Wat verder meespeelt in het ministerieel besluit om het project te ondersteunen is de betrokkenheid van gebruikers. Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft, Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit en Roessingh Research & Development (revalidatie) nemen deel aan het praktijkonderzoek.
Volgens H. Wessels van KPN is Mesh een doorbraak-initiatief rond Internet. "Het doorbreekt de kip-en-ei-kwestie." Hij doelt op de vraag wat de voorwaarde is voor de commerciële ontwikkeling van de elektronische snelweg: meer gebruikers of meer infrastructuur? In het geval van Mesh gaat het om de uitbreiding van de atm-infrastructuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-11T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.