Overnames Baan ontberen onderling overleg

Acquisities beursfonds louter gericht op functionaliteit

Dit artikel delen:

Automatiseringsbedrijf Baan is de laatste maanden druk op overnamepad. Berclain, Aurum, Coda, Hiscom en Kraan zijn voorbeelden van door Baan opgeslokte bedrijven. Het veluwse bedrijf volgt daarbij op het eerste gezicht een tweeledige strategie. Acquisities van functionele softwarebedrijven worden verricht door het beursgenoteerde Baan Company, branchegerichte automatiseerders lopen een hongerig Baan Investment tegen het lijf.

Niets is minder waar. Volgens Lorenzo Martinelli, verantwoordelijk voor de wereldwijde marketingstrategie van Baan Company, hebben de acquisities van zijn bedrijf niets te maken met die van Baan investment. "Baan Company streeft naar het leveren van software om alle bedrijfsprocessen te automatiseren. Daar zijn de overnames en samenwerkingsverbanden op gericht. Baan Investment maakt een financieel georiënteerde investeringsbeslissing. Het investeert in veelbelovende IT-bedrijven." Functionaliteit versus rentabiliteit dus.

Geen verband

Er bestaat volgens Martinelli geen verband of afstemming tussen de verschillende acquisities. "Er vindt dan ook geen discussie plaats over de manier waarop software die via Baan Investment binnenkomt, in Baan Series wordt geïntegreerd", aldus Martinelli.
De onduidelijke organisatiestructuur en ondoorzichtige handelwijze en rolverdeling van de verschillende Baan bedrijven stond de afgelopen tijd ter discussie. Baan Investment directeur Paul Baan is commissaris van Baan Company. In hoeverre beslissingen onafhankelijk van elkaar worden genomen is dus nog maar de vraag.
De acquisitie van Kraan Bouwcomputing, maar ook van de ziekenhuis automatiseerder Hiscom onlangs, vallen in die andere categorie. Baan Investment werkt hard aan het aanbieden van geïntegreerde oplossingen voor verticale markten, waaronder de bouw en het ziekenhuiswezen. In de reeds ondertekende intentieverklaring uitten beide bedrijven de hoop op 15 juni definitief met elkaar in zee te gaan. Kraan is actief in de bouwwereld en gespecialiseerd in bedrijfsbrede software voor organisaties die projectwerk verrichten. Tot op heden zijn de bedrijven elkaars concurrent. De Rotterdamse onderneming heeft ruim tweehonderd medewerkers in dienst en haalt een jaarlijkse omzet van ongeveer 60 miljoen gulden. Directeur Ton André (Kraan) en Bert van Pijkeren (Baan) onderhandelen nog over de details van de overnameovereenkomst. Zo levert Kraan naast software en diensten ook PC's, iets wat niet tot de bedrijfsactiviteiten van Baan behoort.

Joint Venture

Te verwachten valt dat ook automatiseringsbedrijven op het gebied van verzekeringen, overheid, detailhandel en bijvoorbeeld onderwijs op het lijstje staan van het koopgrage Baan management. Delaware Computing, leverancier van informatiesystemen voor laboratoria, zou op het punt staan om een joint venture met Baan Investment op te richten.
De financiële software van Coda en de supply chain management-software van Berclain zijn gekocht om de functionele gaten in het totale erp-pakket van Baan Company op te vullen. Volgens Martinelli is het portfolio nu zo goed als compleet en staan er momenteel geen acquisities meer op de agenda. "Integratie van de verschillende producten staat nu het hoogste op de agenda."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-05T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.