Kleine SAP-consultants vrezen mkb-initatief niet

Strategie erp-leverancier gericht tegen Microsoft en Exact

Dit artikel delen:

Kleine ict-consultants in Nederland zijn niet bang SAP-adviseurs massaal op hun weg te vinden nu dat concern zich ook zelf op het mkb gaat richten. Dat bleek vorige week op de SAP-gebruikersdagen in Maastricht.

De grootste Europese softwarebouwer richt zijn pijlen sinds een jaar met Business One en Mysap All-in-one ook direct op kleine en middelgrote bedrijven. Business One is volgens het concern eenvoudige software voor boekhouding, logistiek, verkoop en uitgebreid relatiebeheer. Met All-in-one poogt SAP zijn industriële implementaties geschikt te maken voor een grotere groep bedrijven. Het gaat om wat complexere oplossingen waarmee onder meer via internet klanten en leveranciers te bereiken zijn.
De Nederlandse zelfstandige SAP-adviseurs die op de gebruikersdagen een stand hadden, maakten zich geen van allen bezorgd over de mkb-initiatieven van de erp-leverancier. Die zijn duidelijk bedoeld om de concurrentie aan te gaan met bijvoorbeeld Microsoft en Exact, en niet met de consultants zelf, menen ze.
In Duitsland en België liggen de verhoudingen gevoeliger, stellen de consultants. "Hier is gelukkig sprake van goed overleg." De Nederlandse partners leveren veelal gespecialiseerde SAP-modules; niches waar volgens hen het erp-bedrijf niet aan zal beginnen. "SAP beveelt ons juist aan als klanten die module nodig hebben", aldus een standmedewerker.
Europa's grootste softwarebouwer richt de pijlen sinds een jaar met Business One en Mysap All-in-one duidelijker op de kleine en middelgrote bedrijven. Business One is volgens SAP eenvoudige software voor boekhouding, logistiek, verkoop en uitgebreid relatiebeheer. Met All-in-one poogt SAP zijn industriële implementaties geschikt te maken voor een grotere groep bedrijven. Het gaat om wat complexere oplossingen waarmee onder meer via internet klanten en leveranciers te bereiken zijn.
Een standhouder: "SAP wil ongeveer 5 procent van de mkb-markt zelf doen. Daar laat het het volgens mij bij; dat is prima."
In Nederland heeft SAP naar eigen zeggen vijftien mkb-partners. Een daarvan is Phobos. Vanuit Den Bosch specialiseert het zich in SAP-toepassingen bij zorginstellingen, de afvalverwerking en projectgestuurde organisaties. "Wij willen SAP bereikbaar maken voor het mkb", vertelt adviseur Marco de Jong. "Daarom komen we met een werkende SAP-implementatie bij de klant." Volgens De Jong richt Business One zich duidelijk op een ander segment van het mkb. "Het is zo anders van opzet, daarmee komt SAP niet op onze markt."

Betrokkenheid

De verandering, met ingang van dit jaar, van de SAP-Benelux-organisatie naar een op Nederland gericht bedrijf, is voor consultants goed nieuws. Dat vind bijvoorbeeld Monique Fermont, salesmanager bij SAP-partner TDS. Het bedrijf wil volgens haar vooral meer begrijpen van het mkb, en er via de eigen consultants een grotere betrokkenheid mee krijgen. Ze maakt zich geen zorgen dat die eigen adviseurs in Nederland op dezelfde klanten mikken. De producten worden altijd geleverd via partners, zegt ze. "Wellicht doen de eigen consultants mee aan echt nieuwe projecten."

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-18T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.