Regionale samenwerking in zorg naar hoger plan

Eendracht maakt macht

Dit artikel delen:

Zorginstellingen hechten belang aan regionale samenwerking. Dat is nodig om patiëntinformatie tussen zorgverleners te delen. Daarmee kunnen ze de patiënt beter van dienst te zijn. De meeste initiatieven zijn het beginstadium ontgroeid en verhogen de kwaliteit van het dienstenaanbod.

Meer uitbesteding
Uit een enquête van de Elsevier-bladen ICT Zorg en Zorgvisie onder de lezers blijkt dat van de honderd respondenten minder dan de helft (45 procent) ict-activiteiten laat uitvoeren door een andere organisatie. In het bedrijfsleven ligt deze participatiegraad veel hoger. Het animo voor uitbesteding in de zorg is wel groot: 70 procent van de ondervraagden zegt dat op korte termijn te overwegen. Van de respondenten die aangeven wel ict-activiteiten uitbesteed te hebben, zegt een vijfde de komende twee jaar meer te willen doen met uitbesteding. Een groot deel (60 procent) geeft aan de komende twee jaar niet meer activiteiten buiten de instelling te willen inkopen dan nu het geval is.
De zorgsector lijkt klaar te zijn voor uitbesteding van meer ict-activiteiten aan regionale samenwerkingsverbanden. Op de vraag bij welke serviceorganisatie ict-managers van zorginstellingen één of meerdere ict-activiteiten willen onderbrengen, krijgen regionale samenwerkingsverbanden (33 procent) naast de traditionele it-leveranciers (39 procent) de meeste stemmen. Dit blijkt uit een enquête van ICT Zorg en Zorgvisie, waar honderd lezers van deze twee Elzevier-uitgaven aan meededen.

Tekstberichten

De meeste regionale samenwerkingsverbanden zijn initiatieven om door elektronische communicatie huisartsen, apotheken en ziekenhuizen efficiënter te laten samenwerken. Edifact, een tientallen jaren oude standaard voor tekstberichten, zorgt voor het doorsluizen van behandelinformatie. Zorgplan, exploitant van de twee zorgnetwerken Sleutelnet (Leiden) en Gelrenet (Gelderland), is bezig om naast deze berichten ook andere informatie als röntgenfoto's over het netwerk te krijgen.
"Dit soort initiatieven komen nu op een hoger plan omdat een aparte serviceorganisatie onder zwart-op-wit afgesproken kwaliteitsgaranties de diensten aanbiedt", zegt Rob Reedijk, bij Zorgplan verantwoordelijk voor het beheer van de beide netwerken. Een aantal instellingen overweegt af te stappen van papier. Regio's zonder samenwerkingsverbanden kiezen volgens Reedijk voor aansluiting bij bestaande initiatieven om niet opnieuw het wiel te hoeven uitvinden.

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-07T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.