EMC zet tegenaanval in

Nieuwe architectuur Symmetrix-opslagsysteem moet tien jaar meegaan

Dit artikel delen:

EMC onthulde vorige week de jongste generatie van zijn Symmetrix-opslagsystemen. Deze gaan uit van een nieuwe architectuur die elke interne controller direct met elke andere verbindt. Deze matrix-opzet levert een aanmerkelijk hoger prestatieniveau op, en maakt modulaire systeemopbouw mogelijk.

  
"Het gaat niet om de grootste, snelste opslagdoos. We treden hiermee buiten het datacentrum", zegt technisch directeur Mark Lewis van EMC.
"Het belangrijkste is niet dat we hiermee een nog grotere, nog snellere opslagdoos neerzetten. Het aantal klanten daarvoor is immers beperkt", zegt technisch directeur Mark Lewis van EMC. "We treden hiermee buiten het datacentrum." Het opslagbedrijf benadrukt de modulaire opzet van de nieuwe Symmetrix DMX-lijn (Direct Matrix).
Bij de DMX zijn de controllers ondergebracht in de individuele opslagbouwblokken. De systeemkast (backplane) is niet meer dan de verbinding tussen die blokken. Bij een traditioneel opslagsysteem moet een gebruiker die op de groei koopt toch in het begin al een complete kast met alle controllers kopen. Vervolgens kan hij stapsgewijs opslag bijkopen, maar de instapkosten zijn relatief hoog.

De hand van Dell

"We hadden eerst twee maten opslag: groot en supergroot. Nu hebben we vijf echt verschillende maten." Bovendien zijn de nieuwe systemen aanmerkelijk goedkoper dan gebruikelijk bij EMC. Dit dankt het bedrijf aan het feit dat de harde schijven, logische controllers en andere componenten identiek zijn in de gehele DMX- en Clariion-lijn. Analisten zien in deze rationalisatie de hand van pc-producent Dell, met wie EMC een samenwerkingsverband heeft op het gebied van opslagwederverkoop en productie.
EMC heeft de laatste maanden marktaandeel verloren aan concurrenten als Hitachi Data Systems (HDS) en Network Appliance (Netapp). Dat geeft de bedrijfstop nu ook schoorvoetend toe. Nieuwe technologie, verenigd in de vorige week onthulde systemen, moet dit terugdraaien.

Niet gedeeld

De DMX-systemen voeren data niet langer via een gedeelde busstructuur van de frontend-controllers (verbonden aan netwerk of servers) naar de cache- en backend-controllers (verbonden aan de harde schijven). Concurrent HDS heeft enige tijd terug gekozen voor een switch-structuur waarbij de datapaden geschakeld worden tussen de verschillende controllers.

Van criticus naar topman
Technisch directeur Mark Lewis van EMC was tot 2002 vice-president van Compaqs opslagdivisie. In die rol had hij flinke kritiek op opslagleverancier EMC. In november 2001 verklaarde hij tegenover Computable dat het bij ECM vooral ontbreekt aan openheid. Inmiddels kijkt hij hier anders tegenaan, enerzijds door ontwikkelingen bij EMC en anderzijds door de overname van Compaq door HP. "Compaq had een eigen opslagdivisie. Dat heb je nodig als je serieus bent wat betreft opslag. Bovendien geloof ik niet in consolidatie-fusies; je moet niet groeien door te kopen."
EMC gaat een stap verder met een matrix-structuur die bestaat uit directe datapaden die elke controller met elke andere controller verbindt. Bij de nu geïntroduceerde eerste DMX-systemen ligt het maximum aantal datapaden op 128 stuks. "De switches zijn nog altijd een gedeeld element, wat dus het knelpunt is wanneer het dataverkeer plotseling toeneemt."
"Gebruikers van opslagsystemen willen bij consolidatie namelijk wel garanties voor het prestatieniveau." Lewis noemt als voorbeeld deelkantoren, met voorheen eigen opslag, die tegenwoordig van centrale bedrijfsautomatisering afhankelijk zijn. Hij stelt dan ook dat de functionaliteit van zware systemen afdaalt naar het middensegment en de onderkant van de opslagmarkt.
De matrix-opzet maakt het mogelijk dataverkeer op hogere, constante snelheden af te handelen. EMC spreekt van een theoretisch maximum van 64 Gigabyte per seconde, maar dat is in de praktijk nu nog niet haalbaar. De beperkende factor is de snelheid van het cache-geheugen. De DMX-systemen hebben echter wel een apart 'netwerk' van datapaden voor de afstemming tussen de controllers onderling. Dat heeft een doorvoersnelheid van 6,4 Gigabyte per seconde. Bij de huidige Symmetrix-apparaten loopt de controller-communicatie via het cache-geheugen, wat de totale datadoorvoersnelheid weer vermindert.
Deze nieuwe architectuur vormt de basis van EMC's opslag voor de komende tien jaar. Het basisontwerp van de huidige Symmetrix-reeks is in 1990 geïntroduceerd. Overigens laat EMC zijn huidige Symmetrix-systemen nog niet vallen. "We bieden nieuwe functionaliteit niet alleen op nieuwe technologie", benadrukt de technisch directeur. Binnen enkele weken verschijnt een nieuwe uitvoering van de Symmetrix 8000. Die wordt komend derde kwartaal gevolgd door een nieuw model: de z8000 met Ficon-aansluiting voor IBM's z-Series mainframes (voorheen S/390).

Productlijnen vernieuwd

EMC stelt dan klaar te zijn met de vernieuwing van al zijn productlijnen. Eind vorig jaar lanceerde het de Celerra-productlijn voor de nas-markt (network attached storage). Deze is gebaseerd op de middelzware Clariion-opslagsystemen, van de overgenomen serverproducent Data General, maar voorzien van zware functionaliteit. Daarmee mikt het specifiek op Network Appliance, dat sterk is in die sector en oprukt naar het bovensegment van de opslagmarkt.
Daarnaast heeft EMC twee kwartalen terug een nieuwe categorie opslagapparaat geïntroduceerd: content-adressed storage (cas). Deze Centera-systemen zijn bedoeld voor opslag van archiefgegevens, dus gegevens die niet gewijzigd worden, maar wel direct oproepbaar moeten zijn. Te denken valt aan ziekenhuisdossiers inclusief röntgenfoto's. Volgens Lewis verhevigt EMC met de introductie van de Symmetrix DMX nu al de concurrentiestrijd.
Concurrenten HDS, Netapp, IBM en Hewlett-Packard - tevens HDS-leverancier - zeggen zich geen zorgen te maken. IBM en HDS komen ook met nieuwe opslagapparatuur. HDS bijvoorbeeld heeft de capaciteit van zijn Lightning-systemen vergroot naar 128 Terabyte aan bruikbare ruimte. Ondertussen speelt ook de ontwikkeling van open standaarden voor leverancieronafhankelijk opslagbeheer een belangrijke rol in de concurrentiestrijd.
 
EMC strikt Compaq
http://www.computable.nl/artikels/archief1/d46jb105.htm


 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.