Oracle zoekt partners voor het mkb

Verhuur van software heeft de toekomst

Dit artikel delen:

Oracle is driftig op zoek naar partners die applicaties willen ontwikkelen voor specifieke branches binnen het mkb. De toepassingen worden dan in beginsel via het asp-model aangeboden. "Huur van software is de toekomst", meent Michiel Contant, manager marktontwikkeling.

Reinier van Grieken, verkoopdirecteur bij Oracle Nederland, en Contant komen niet met een verbazende mededeling als zij zeggen dat de onderneming het midden- en kleinbedrijf op de korrel gaat nemen. SAP (met Business One) en Microsoft (met Small Business Solutions) gingen de van oorsprong databaseleverancier al voor.

Speciale editie
Voor de ondernemers die niet geloven in gebruik van bedrijfssoftware via internet, maar de toepassing binnen handbereik wil hebben op hun eigen computer onder het bureau, heeft Oracle een speciale mkb-editie gemaakt van zijn suite voor e-zakendoen.
"We bieden er voorgeconfigureerde processen mee aan. Het is makkelijk in te richten via wizards", legt Contant uit. "Binnen twee weken draait het. Die tijd heb je nodig om bijvoorbeeld bestaande debiteuren over te hevelen naar het nieuwe systeem."
"Met dit verschil dat wij vanuit eigen kracht oplossingen aanbieden", zegt Contant. "SAP heeft Top Manage moeten kopen, en Microsoft Navision en Great Plains, om technologie in huis te halen die interessant is voor kleinere organisaties. Het valt niet mee om die technologie te integreren in het eigen aanbod. Dat geeft ons een voorsprong." Peoplesoft daarentegen heeft onlangs ook uit eigen keuken een oplossing voor het mkb gelanceerd: Accelerated Solutions.
Overigens benadrukken beide managers dat het mkb niet een nieuwe markt is voor Oracle. "Wij halen al 30 procent van onze omzet uit die markt. We hebben daar al een positie. Die willen we uitbouwen."
Op dit moment benadert Oracle het mkb via partners. Deze gebruiken Oracle-technologie gebruikt om applicaties te bouwen die specifiek zijn toegesneden op een bepaalde branche. Een voorbeeld is de samenwerking met McKesson, dat applicaties voor de ziekenhuiswereld ontwikkelt. Ook Inter Access is een partner die de Oracle-technologie gebruikt om zakelijke toepassingen te bouwen. "We zijn in gesprek met brancheorganisaties die hun leden steeds meer diensten willen aanbieden; een zakelijke toepassing via hun portaal zou een dienst kunnen zijn", aldus Van Grieken.

Asp-model

Juist voor het mkb, dat gewoonlijk niet beschikt over een grote it-afdeling, ziet Oracle het asp-model als de oplossing. De applicatie, ontwikkeld door een partner, draait op een host bij die partner (of een branche-organisatie). De gebruiker heeft alleen een browser nodig. Hij heeft een abonnement op het gebruik van de online-applicatie. Ook Peoplesoft biedt met zijn Accelerated Solutions een online-versie aan.
Oracle gaat het land door met congressen om mkb'ers de voordelen van het asp-model voor te leggen. "Voor het eerst kun je precies begroten wat je aan it-kosten kwijt bent", zegt Contant. "De abonnementskosten."

 
Teus Molenaar

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-10T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.