Systemen zijn ongeschikt voor ambulante zorg

Dit artikel delen:

De huidige zorgsystemen zijn niet geschikt voor ambulante zorg. Nu steeds meer mensen worden geacht langer thuis te blijven en gebruik moeten maken van mantelzorg en zorg aan huis, wordt de uitdaging groter om ict-systemen geschikt te maken en te koppelen met de huidige systemen.

Dirk Jan van der Pol, architect, Ordina

‘De ambulantisering van de zorg is een trend die al langer zichtbaar is in de GGZ, gehandicaptenzorg en ouderenzorg. De huidige zorgsystemen sluiten niet goed aan op de processen die deze vorm van zorg met zich meebrengt. Dat betekent dat die systemen moeten veranderen of dusdanig moeten worden opengesteld dat apps op mobiele telefoons en tablets van de ambulante behandelaar eenvoudig informatie kunnen uitwisselen.’

Mario de Lijster, product markt manager healthcare Communications, Ascom

‘Door de gewijzigde wetgeving en financiering zal de komende jaren een veel groter beroep worden gedaan op familie en vrienden bij het leveren van zorg. Dat resulteert in meer, en andere vormen van, communicatie waarbij ict onmisbaar zal blijken. Die ict wordt dan niet geleverd of gebruikt door een professionele zorginstelling met opgeleide medewerkers, maar steeds vaker door de cliënt die zelf zijn omgeving met ict uitrust. Ook diensten op het gebied van veiligheid, behandeling en verzorging moeten stappen maken door inzet van ict. Deze twee categorieën zijn voor de gebruiker niet helder gescheiden, maar wel fundamenteel verschillend als het gaat om beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Dat zorgt voor een afwachtende houding van de markt. Het is aan de ict-sector om daar oplossingen voor te bieden die beide categorieën kunnen verenigen en betaalbaar zijn en blijven voor consumenten, verzekeraars en gemeenten.’

Computable-topic Zorg

Er is op dit moment geen branche waar zoveel verschillende ict-vraagstukken spelen als in de zorgmarkt. Reden voor ict-vaktitel Computable om te starten met het nieuwe topic Zorg. De komende tijd worden meerdere ict-vraagstukken in de zorg behandeld met input van de eigen Computable-experts op het topic Zorg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik weet even niet zo goed wat t3e denken van een artikel als deze. Of het is juist de angel in het gegeven van bovenmatigbetaalde extern management of een totaal gebrek aan inzicht en vooral gebrek aan kennis en inventiviteit.

Waarom zouden de systemen, niet toereikend zijn voor thuis of mantelzorg?
Ik ontkoppel hier even de onderliggende emotie van het langer thuis houden van hulpbehoevenden.

Als systemen nu niet toereikend zouden zijn dan zou dat met een eenvoudige handgreep wel mogelijk moeten zijn en als dit laatste niet zo is, dan moeten veel producenten en bedenkers van software zich eens danig achter de oren krabben.

Gezien de tijdsgeest en de ontwikkeling op het gebied van de software ontwikkeling zou het ondenkbaar moeten worden geacht dat deze stelling opgeld zou doen. Of men heeft de kennis en ervaring niet en vraag ik mezelf af of men nu al een proefballonnetje oplaat te proeven hoeveel er budgetair binnen te harken zou zijn of men heeft er te weinig verstand van zich er tegen aan te moeten moeien.

Er zijn techniek en componenten voldoende die een aardig niveau van veiligheid kunnen borgen, maar men ontkomt uiteraard niet aan de invloed, uiteindelijk, van de human factor. Zo eenvoudig is het. We moeten het natuurlijk niet gewichtiger maken dan het is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-28T11:46:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.