Koude ict zorgt voor warme gezondheidszorg

RAM-IT wil met investeerder Keensight toeslaan met uitbesteding

Dit artikel delen:

De ict-markt voor gezondheidszorg trekt de aandacht van buitenlandse investeerders. De groeiverwachtingen zijn zo gunstig dat Keensight Capital zich hier een belangrijke positie verwierf. De Frans-Britse private equitygroep, die zich toelegt op tech en healthcare, nam een strategische meerderheidsbelang in RAM Infotechnology (RAM-IT). Een gesprek met Joachim Kaarsgaren en Dirk Fabels, de aanblijvende directeuren die het Utrechtse bedrijf verder willen uitbouwen.

Het initiatief tot de deal kwam van Keensight Capital, bekent Dirk Fabels, mededirecteur RAM-IT. De investeerder met kantoren in Parijs en Londen benaderde het bedrijf uit Utrecht met het oog op het groeipotentieel. Veel digitalisering moet nog plaatsvinden. Ook outsourcing staat in de kinderschoenen. 'In de ziekenhuissector is slechts vijf procent van de ict uitbesteed’, vult Joachim Kaarsgaren, de andere directeur, aan.

Een jaar of twintig geleden zag het ziekenhuiswezen nog weinig heil in de ict-branche. Het duurde nog vrij lang voordat de sector doordrongen was van de toegevoegde waarde die ict-bedrijven kunnen hebben. Een paar jaar geleden keerde het tij. Erik Gerritsen, secretaris generaal bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), zei dat 'koude ict kan zorgen voor een warme gezondheidszorg'. De coronacrisis heeft deze ontwikkeling versneld.

RAM-IT zegt met zijn E-cumulus-platform (framework) bij uitstek gepositioneerd te zijn om aan de behoefte in de gezondheidszorg te voldoen. Ook de 'care'-sector, waaronder de bejaardenzorg en de GGZ vallen, biedt groeipotentieel. Het percentage outsourcing ligt daar met 25 procent beduidend hoger dan bij de ziekenhuizen. Dat komt vooral omdat die sector heel moeilijk aan ict'ers kan komen en technologie al eerder omarmde.

RAM-IT claimt marktleider te zijn bij clouddiensten voor de zorg. Kaarsgaren baseert zich daarbij op cijfers over het aantal gewonnen tenders. Onder meer M&I/Partners en Quint houden dit bij. Gemiddeld gaat de helft hiervan naar RAM-IT, stelt mededirecteur Fabels.

Voldoende ict-personeel

"Je kunt niet zomaar even in een ander land gaan opereren"

Groei op eigen kracht is het primaire doel. Kaarsgaren en Fabels denken voorlopig niet aan overnames. Niet uitgesloten is dat op termijn het E-cumulus-platform ook in andere landen wordt gebruikt, maar dan altijd met een buitenlandse partner. De markt voor gezondheid is per land zeer verschillend. Cultuur, werkwijze en bekostiging lopen uiteen. Je kunt niet zomaar even in een ander land gaan opereren.

Voor de autonome groei is het belangrijk om voldoende ict-personeel te werven. Tot nog toe lukt dat redelijk goed. Fabels merkt dat veel ict'ers zich aangetrokken voelen tot het maatschappelijk belang van het werken voor de gezondheidszorg. Het afgelopen jaar werden al zestig nieuwe medewerkers begroet. Keensight gaat RAM-IT helpen met de werving van nieuw personeel. De investeerder kent de sector goed en weet wat er speelt.

Gebrekkig

De ict in de zorg staat veel innovaties te wachten. Te denken valt aan kunstmatige intelligentie, e-health en interoperabiliteit. Fabels: 'Het koppelen van databases over de zorginstellingen heen, vormt een uitdaging. De informatie in de keten over de zorginstellingen en hun patiënten/cliënten is nog uiterst gebrekkig. De landelijke schakelpunten proberen daar wat aan te doen. Maar er is werk aan de winkel.'

RAM-IT bedient de hybride cloud, een mix van private en publieke cloud alsmede on-premise. De overgang naar software-as-service verkeert met name in de ziekenhuissector nog in een pril stadium. RAM-IT biedt beveiliging en privacy-waarborging. Ook identiteitsbeheer en authenticatie behoort tot de expertise alsmede systemen voor zelfservice door patiënten. Microsoft Azure heeft van de cloudproviders het grootste marktaandeel in de Nederlandse zorgsector.

RAM Mobile

Joachim Kaarsgaren en Dirk Fabels komen van RAM Mobile. Ze hebben geen banden meer met dat bedrijf, maar nemen wel kennis mee over netwerken en beveiligde verbindingen. De activiteiten van RAM Mobile Data zijn vier jaar geleden in een asset-deal separaat verkocht. De netwerkactiviteiten belandden bij Entropia. Dat Belgische bedrijf exploiteert het M2M Mobitex-netwerk.

RAM Mobile bleef als holding voortbestaan met RAM-IT als enige werkmaatschappij daaronder. RAM-IT ontstond in 2011 nadat RAM Mobile Data alle bedrijfsactiviteiten en twaalf man van het failliete Infotechnology uit Hillegom had overgenomen. De hostingdiensten voor de zorg- en onderwijsmarkt werden daarop geïntegreerd binnen de hostingactiviteiten van RAM. 

Een belangrijke overname was die van Netsourcing in 2018. Dat was een gespecialiseerde serviceprovider voor de zorg, welzijn en veiligheidsregio’s. 

Eind vorig jaar werd bekend dat RAM-IT zijn track-and-trace-onderdeel verkocht aan het Noorse telematicabedrijf ABAX.

Financiële details over de deal met Keensight zijn niet bekendgemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-21T11:57:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.