CareXS biedt medicatiezorg buiten het ziekenhuis

Event | Zorg & ICT 2022

Dit artikel delen:

Hoewel het naast de Dutch Health Hub Innovation Award greep, had CareXS over belangstelling tijdens Zorg & ICT (14-16 juni) niet te klagen. Diverse potentiële opdrachtgevers en partners dienden zich aan. Ziekenhuizen kunnen verantwoord afschalen dankzij de innovatieve medische technologie voor veilige medicatietoediening in de thuisomgeving van CareXS.

De ontwikkelingen in de zorgsector wijzen op een verschuiving van behandelingen naar de omgeving buiten het ziekenhuis, in veel gevallen de thuisomgeving. Maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld een infuuspolykliniek. Het behandeltraject met de medicatietoediening blijft echter onder verantwoordelijkheid van de aan een zorginstelling verbonden specialisten.

CareXS is een jong Amsterdams bedrijf, dat zich heeft gespecialiseerd in transmurale medicatiebewaking. Dat doen ze met behulp van medische apparaten waarvan de werking op afstand is te monitoren. Voor de uitgifte van medicijnen ontwikkelde de scale-up een compacte medicijnenuitgifte-automaat. Deze zogeheten Thelma moet de zelfredzaamheid van de patiënt thuis ondersteunen en biedt ook medewerkers van bijvoorbeeld de thuiszorg de helpende hand.

Medicijnenrol

"Voor de communicatie tussen Thelma en het backoffice systeem bij CareXS wordt een hub toegepast, ondergebracht in een kastje ter afmeting van een smartphone"

Nu nemen patiënten na een ziekenhuisbehandeling medicijnen van de ziekenhuisapotheek mee of ze krijgen die thuisbezorgd via hun eigen apotheek. Thelma wordt bewaakt en aangestuurd vanuit CareXS Meddy, een applicatie die vastlegt welke medicijnenrol uit de apotheek voor welke patiënt is bedoeld. Het apparaat levert de juiste medicijnen in de juiste volgorde en op het juiste moment in speciale medicijnzakjes net zoals dat ook in een apotheek gebruikelijk is. Het vullen van het uitgifte-apparaat geschiedt onder verantwoordelijkheid van de apotheek. CareXS zorgt voor de rapportering over het verloop van de uitgifte en de inname, daarbij geholpen door een medewerker van de thuiszorg. Die is gevrijwaard van verslaglegging; Meddy rapporteert.

Voor de communicatie tussen Thelma en het backoffice systeem bij CareXS wordt een hub toegepast, ondergebracht in een kastje ter afmeting van een smartphone. Die hub dient ook voor het doorgeven van de signalen van infuuspompen naar de centrale Meddy-applicatie. Van daaruit geschiedt ook de aansturing, bewaking en alarmering. De signaaluitwisseling verloopt eveneens via het Hub-kastje. Bij interactie met de randapparaten verzamelt CareXS veel data, die zich lenen voor het ontwikkelen van een ai-applicatie met voorspellende eigenschappen. Volgend jaar zal deze toepassing operationeel zijn. Nu biedt een dashboard functie realtime-inzicht aan de betrokken zorgverleners over het verloop van het medicatieproces.

Druppelpompen

In de tussenliggende tijd verwacht CareXS de toepassing met infuus-druppelpompen, die echt druppels telt, aan te kunnen bieden bij gespecialiseerde infuuspolyklinieken. Daar kunnen meer patiënten tegelijkertijd in een voor hen wellicht aangenamer omgeving van medicatie worden voorzien met een geringer beslag op de verpleegkundige capaciteit.

Het Amsterdamse bedrijf bouwt daarvoor aan een platform waarop een breed pallet aan randapparaten voor verschillende medicatietoepassingen ten behoeve van uiteenlopende behandeltrajecten buiten de ziekenhuisomgeving zijn te realiseren. De behandelaars blijven zicht houden op de medicatieprocessen en het effect op de gesteldheid van de patiënten. De software voor de front-end-apparatuur en de Meddy-applicatie ontwikkelde de Amsterdamse scale-up zelf. Voor het maken van koppelingen ten behoeve van berichtenuitwisseling met de informatiesystemen van de ziekenhuizen, apotheken en thuiszorgorganisaties is CareXS een samenwerking aangegaan met ITzos uit Vianen. Deze partner van KPN-Healthcare maakt gebruik van het IRIS-ontwikkel- en integratieplatform van Intersystems.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-24T12:42:00.000Z Fred Franssen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.