Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Computable Awards-genomineerde aan het woord: Mendix

Johan den Haan

Johan den Haan

Het is bijna zover! Op 30 oktober vindt de spectaculaire uitreiking van de Computable Awards 2018 plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. In deze reeks spreken we met de genomineerden over hun bedrijf en hoe ze toeleven naar de belangrijkste dinsdagavond van het jaar. Johan den Haan, cto van Mendix, blikt in dit artikel terug en kijkt vooruit.

Hoe kijkt uw organisatie terug op de eerste negen maanden van 2018?
Met een toegenomen adoptie van het Mendix-platform door enterprises zijn zowel ons partner-ecosysteem, universiteitsprogramma als onze developer community gegroeid. Naast het strategisch partnerschap met SAP, hebben we begin dit jaar ook een wereldwijde samenwerking aangekondigd met IBM, waarmee IBM het Mendix-platform op de IBM Cloud zal verkopen en ondersteunen, waardoor ontwikkelaars de flexibiliteit krijgen om snelle applicatie-ontwikkelingstools, cloudservices en cloud-runtimes onder één abonnement te gebruiken.

Om de bloeiende community van zo’n zestigduizend low-code ontwikkelaars te ondersteunen, breidde Mendix in 2018 zijn universitair programma wereldwijd nog verder uit. Er zijn momenteel meer dan 81 universiteiten wereldwijd, met meer dan 130 professoren die Mendix in hun curriculum hebben opgenomen. Hierdoor is de volgende generatie van bedrijfsontwikkelaars in staat om ideeën in applicaties te vertalen zonder een enkele regel code te schrijven. Mendix zette zijn internationale expansie voort en opende een nieuw kantoor in Frankfurt, Duitsland, om de groei in de DACH-regio te ondersteunen. Daarnaast is het een enorme eer dat we door Glassdoor als beste cloudbedrijf om voor te werken zijn beoordeeld. Voor het tweede jaar op een rij zijn we beoordeeld als leider in niet één maar twee hoofdsoftware categorieën door Gartner & Forrester, wat in onze business een zeer waardevolle waardering is.

Wat is in uw ogen in deze periode de meest opvallende gebeurtenis in de Nederlandse ict-markt? Waarom vindt u dit?
Wat ons betreft, de Siemens overname natuurlijk. Wat de Nederlandse ict-markt betreft, zien we dat naarmate de wereld om ons heen steeds meer verbonden raakt, organisaties worden geconfronteerd met toenemende uitdagingen om enorme hoeveelheden gegevens te verwerken en verwachten klanten steeds meer geheel nieuwe ervaringen en interacties. Nieuwe technologieën zoals vr, IoT en ai zullen zorgen voor een ongelooflijke convergentie tussen de digitale en fysieke werelden, waarbij volledig nieuwe industrieën en momenten worden gecreëerd waarin mensen, gegevens, bedrijven en dingen dynamisch samenwerken. Specifiek in de wereld van platformontwikkeling is een zeer opvallende gebeurtenis de ai-toepassingen. Dit zal fundamentele lange termijn impact hebben op de markt en zal wederom meer druk op business-/it-organisaties leggen om zich aan te passen en te veranderen hoe apps worden gebouwd en verbruikt, op manieren die weinigen nu kunnen begrijpen.

Wat zijn jullie meest aansprekende prestaties tot nog toe in 2018?
Gedurende 2018 hebben we veel verbeteringen aan ons platform gereleaset. We hebben ook de eerste AI-ondersteunde ontwikkelingscapaciteit van de industrie gelanceerd, Mendix Assist. Gebaseerd op machine learning (ml)-analyse van meer dan vijf miljoen geanonimiseerde applicatiestromen in vijftien industrieën, biedt Mendix Assist een nauwkeurigheid van 90 procent bij volgende suggesties en aanbevelingen voor kwaliteit, prestaties en onderhoud van experts. Ondernemingen kunnen Mendix Assist gebruiken om de kosten en tijdsimpact van defecten met een factor 100 te verminderen. We zullen maandelijks nieuwe versies uitbrengen. Mendix Assist zal in de loop van tijd steeds slimmer worden door middel van leeralgoritmen die de ai-knowledge base uitbreiden, waarbij inzichten uit alle applicaties die worden gebouwd met (en draaien op!) Mendix en de assistentie afstemmen op je persoonlijke ontwikkelingsstijl. Naast het assisteren van een ontwikkelaar bij deze taak, kunnen we ook volledige modelpatronen voorstellen op basis van de best practices op het gebied van performance, schaalbaarheid en security.

Daarnaast is het succes van onze klanten natuurlijk de prestatie waar we het meest trots op zijn. Onze klanten dragen in toenemende mate bij aan de scope en het gebruik van het Mendix-platform. Zij doen dat door een groeiend aantal toepassingen te ontwikkelen die helpen om hun medewerkers efficiënter te laten werken, hun klanten betere digitale ervaringen te bieden en hun voorsprong op de concurrent te behouden en uit te bouwen.

Wat was jullie belangrijkste leerles tot nog toe in 2018?
De toenemende eisen aan enterprise it-teams om meer maatwerkapplicaties te leveren - sneller en binnen budget - betekenen dat grote organisaties enorm voordeel kunnen behalen door gebruik te maken van low-code applicatieontwikkeling.

Iedereen transformeert; waarheen ontwikkelt uw organisatie zich? Hoe gaan jullie dat doen?
De enige manier voor bedrijven om te overleven in deze snel veranderende wereld is door hun innovatiesnelheid te vergroten. Bedrijven moeten zich snel aanpassen om de kansen te benutten die zich in de markt voordoen. In een wereld die software gestuurd wordt, betekent dit dat bedrijven softwaretoepassingen snel moeten kunnen leveren en ontwikkelen. Uiteindelijk is er geen waarde in het internet of things. De waarde zou moeten komen uit de ervaringen die daardoor mogelijk worden gemaakt. Het ‘internet of experiences’ zogezegd. Daarom hebben we in 2016 tijdens Mendix World al gezegd dat de volgende generatie applicaties Smart Apps zullen zijn. Het internet of things, Big Data, Machine Learning en nieuwe gebruikersinteractietechnologieën (zoals augmented reality en chatbots) vormen de volgende generatie zakelijke applicaties.

De combinatie van Mendix en Siemens kan leiden tot een open platform dat snelle levering van smart apps mogelijk maakt met een uniforme AI-geassisteerde ontwikkelaar ervaring voor alle Smart App-aspecten. Onze klanten zullen de beste innovaties in app-ontwikkeling van ons team blijven ontvangen. We blijven de breedste technologie-ecosystemen ondersteunen in alle branches waarin onze klanten actief zijn. Ons platform blijft open, cloud-agnostisch en het meest uitbreidbaar in de low-code ruimte. Onze roadmap en richting voor producten zullen niet veranderen en we zullen blijven investeren in de partnerschappen die ons een leider in onze ruimte hebben gemaakt.

Ten tweede gaat Siemens Mendix veel autonomie geven, zodat we nog sneller kunnen groeien. Mendix zal opereren als een segment binnen de Digital Factory Division van Siemens.

Wat worden voor jullie de uitdagingen van 2019? Waarom is dit?
We blijven ons concentreren op het werven van geweldige mensen om zich bij onze organisatie aan te sluiten en ons platform verder te ontwikkelen, onze klanten te ondersteunen en ons ecosysteem van partners, klanten, universiteiten en ontwikkelaars te vergroten.

Waarop gaat uw organisatie zich in 2019 richten? Waarom is dit?
Onze zakelijke focus voor 2019 is zorgen dat we synergie-effecten met de Siemens-propositie realiseren. Mendix opereert hierbij als zelfstandige entiteit binnen Siemens en we zullen nauw samenwerken met verschillende onderdelen. Binnen deze aanpak zullen we verder bouwen op ons fundament van klanten, partners en medewerkers over de hele wereld en onze klanten blijven ondersteunen bij het stimuleren van innovatie en moderne digitale klantenervaring en het verhogen van operationele efficiency door de applicaties die zij op Mendix bouwen.

Wat betekent een nominatie voor de Computable Awards 2018 voor uw organisatie?
Wij zijn enorm vereerd dat het geweldige werk van onze klanten en Mendix wordt erkend. Het is een stukje waardering uit de markt voor de resultaten en ontwikkelingen die we het afgelopen jaar hebben gerealiseerd. Dat deze waardering resulteert in zeven nominaties is erg bijzonder en daar zijn we met zijn allen dan ook erg trots op!

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-26T10:35:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.