Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Computable Awards-genomineerde aan het woord: IT Campus Rotterdam

Matthijs Jaspers

Matthijs Jaspers

Het is bijna zover! Op 29 oktober vindt de spectaculaire uitreiking van de Computable Awards 2019 plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. In deze reeks spreken we met de genomineerden over hun bedrijf en hoe ze toeleven naar de belangrijkste dinsdagavond van het jaar. Matthijs Jaspers, programmamanager bij IT Campus Rotterdam, blikt in dit artikel terug en kijkt vooruit.

Hoe kijkt uw organisatie terug op de afgelopen maanden en wat is u in de markt het meeste opgevallen?
We kijken terug op een hele gave, drukke periode. We zijn op 29 oktober 2018 van start gegaan, dus een piepjonge club met een klein team. Er is zowel enthousiasme als noodzaak om meer it’ers op te leiden, en als verbindende schakel tussen het bedrijfsleven en het onderwijs hebben we dat geweten. Het is mooi om te zien dat allerlei partijen in Rotterdam bij willen dragen aan de inzet die daarvoor nodig is en dat individuele belangen en gezamenlijke belangen daarin goed samen te brengen zijn. Dat is mij ook wel het meest opgevallen, zowel in Rotterdam als landelijk: de bereidwilligheid om samen te werken.

Wat heeft uw organisatie dit jaar allemaal gedaan en hoe hebben jullie dit ervaren?
Sinds onze opening hebben we uiteenlopende activiteiten gehad voor en door primair, voortgezet, mbo, ad én hbo-onderwijs. Maar ook gericht op specifieke sectoren en bedrijven, zoals de maritieme sector en de zorg, waar natuurlijk digitalisering ook een enorme rol speelt. Dit alles telkens met onze partners, zij zijn het die de inhoud verzorgen en tegelijkertijd de afnemers zijn, dat komt mooi samen. Qua organisatie zijn we gegroeid en zijn we continu in ontwikkeling; building the plane while flying it. Hoe we dat hebben ervaren? Het geheel geeft veel voldoening: hard werken heeft geleid tot mooie eerste resultaten.

Hoe kijkt uw organisatie naar de ontwikkelingen in de markt op zich?
Duidelijk is dat de behoefte naar werknemers met it-vaardigheden een grensoverschrijdend vraagstuk is. Ik vind het goed om te zien dat er op allerlei manieren in het land gewerkt wordt aan initiatieven om daar wat aan te doen. Nog beter is ook dat veel van deze initiatieven elkaar opzoeken en weten te vinden om uit te zoeken wat werkt en wat niet werkt. Maar om impact te maken is het wel een kwestie van gewoon beginnen en hard werken: het is het resultaat dat telt.

Hoe ontwikkelt uw bedrijf zich richting de toekomst en welke concrete stappen gaan jullie hiervoor op korte termijn nemen?
We zijn bezig om enkele van onze initiatieven op te schalen en de samenwerking met onze partners te verduurzamen en uit te breiden. We willen beter in kunnen spelen op de directe behoeftes van het bedrijfsleven en ook aandacht te houden voor de lange termijn: meer digitale vaardigheden voor alle Rotterdammers. Een belangrijk onderdeel hiervan is om ook it-vaardigheden in niet-it-opleidingen en bij niet-it-professionals onder de aandacht te brengen. Daarvoor zullen we met onze partners nieuwe projecten op gaan starten waarbij we bijvoorbeeld kijken naar welke (it-)vaardigheden nodig zijn voor de nieuwe, maritieme, digitale professional.

Wat was het absolute hoogtepunt van het afgelopen (half) jaar?
We hebben een aantal mooie stappen gezet en gezamenlijke events gehad die we als hoogtepunt zouden kunnen kwalificeren, maar bij mij komt ook een ogenschijnlijk triviaal moment naar boven: een hele doorsnee dag zonder speciale activiteiten, waarop ik door de campus liep en zag dat alles - inderdaad - bij elkaar aan het komen is: studenten van verschillende opleidingen die in teams binnen de minor Future Mobility samenwerken aan vraagstukken van betrokken bedrijven, verderop een strategiesessie van een van onze bedrijfspartners en bij de koffieautomaat komt het allemaal samen: studenten, docenten en bedrijven ontmoeten elkaar en delen waarmee ze bezig zijn. Als je ziet dat na hard werken de puzzelstukjes als ware het vanzelf bij elkaar komen, geeft dat een heel goed gevoel.

Wat was een belangrijke les voor jullie het afgelopen (half) jaar?
Communiceren! In Rotterdam gaan we erg voor het resultaat, zonder te laten zien waar we mee bezig zijn en welke stappen en successen we met elkaar boeken. We zijn meer gaan delen waarmee wij, onze partners en Rotterdam mee bezig zijn, want dat is nogal wat.

Welke uitdagingen staan bij jullie voor de deur voor 2020?
We hebben het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan het verrijken van het reguliere onderwijs. Dit blijven we doen, maar we zullen ons ook meer gaan inzetten richting de (acute) vraag van het bedrijfsleven. Denk daarbij aan stoomcursussen voor veelgevraagde it-vaardigheden en om-/bijscholing voor sectoren waar functies radicaal veranderen als gevolg van digitalisering.

Is er een specifieke bedrijfsfocus voor 2020?
We zijn erg rap van start gegaan. Eind 2017 kwamen de aanstichters van de campus (VNO-NCW Rotterdam, Techniek College Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Rotterdam Partners, Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam) voor het eerst bijeen, oktober 2018 waren we open. Naast de ‘reguliere’ werkzaamheden en de ambities zoals eerder beschreven, zullen we 2020 ook gebruiken om te kijken naar onze eigen ontwikkeling en de behaalde resultaten.

Wat betekent een nominatie voor de Computable Awards 2019 voor uw organisatie?
Ik had het net al even over onze sterkere inzet op het communiceren van onze resultaten. Zo’n nominatie is daarmee natuurlijk een mooie opsteker die laat zien dat het werken aan zichtbaarheid, hoewel geen doel op zich, zijn vruchten begint af te werpen.

Dit artikel delen:


Partners 2020 

Platinum

Gold

Silver

Entrance Only

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-09T13:09:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.