Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Business case: Brunel IT zorgt voor nieuwe infrastructuur gefuseerde zorgbedrijven

‘Synergievoordelen optimaal benutten’

De fusie tussen het Antonius Ziekenhuis en Thuiszorg Zuidwest Friesland was aanleiding voor de herinrichting van de infrastructuur van beide organisaties. Daarvoor schakelden de organisaties Brunel IT in, als expert op dit vlak. ‘De eerdere samenwerking met Brunel IT was al erg goed bevallen.’

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord en Thuiszorg Zuidwest Friesland zijn in 2007 bestuurlijk gefuseerd. Deze fusie heeft geleid tot de oprichting van de Antonius Zorggroep. De organisaties zijn samengegaan om de kwaliteit en efficiency van hun dienstverlening te verbeteren en beter aan te sluiten bij de zorgvraag.
In het kader van het samengaan is de nieuwe organisatie onder leiding van hoofd automatisering Jack Tamminga een ingrijpend ICT-project gestart. ‘Onze afdeling gaat centraal de ziekenhuislocaties in Sneek en Emmeloord én de thuiszorg faciliteren en hiervoor worden de fysieke IT-infrastructuren samengevoegd.' Wegens achterstallig onderhoud waren beide ‘oude' infrastructuren aan upgrading of zelfs vervanging toe. De fusie is dus het ideale moment om dit project op te pakken.
Tamminga vroeg Brunel IT het projectteam voor beide organisaties te assisteren bij het infrastructuurproject. ‘Brunel heeft samen met de ICT-organisatie een blauwdruk van de infrastructuur opgesteld en aansluitend ook een plan van aanpak gemaakt voor het opleveren van de nieuwe IT-infrastructuur per 1 april 2011.' Daarmee wordt voldaan aan een belangrijke voorwaarde van de upgrade van het ziekenhuisinformatiesysteem medio 2011. Daarnaast krijgt Thuiszorg Zuidwest Friesland om te beginnen hetzelfde HRM-pakket als waar het Antonius Ziekenhuis mee werkt.

Synergievoordelen

Vervolgens is het zaak dat beide organisaties zoveel mogelijk synergievoordelen gaan benutten. ‘Dit doen we door zoveel mogelijk samen op te trekken', zegt Tamminga. In het kader van ketenzorg is het goed als men bekend is met elkaars protocollen.
‘Voor deze protocollen werken we bijvoorbeeld met één document management-systeem.' De samenvoeging van de fysieke infrastructuren leidt ook tot andere synergievoordelen. ‘Dit betekent immers dat gebruikers van beide organisaties gebruik kunnen maken van dezelfde faciliteiten', licht Tamminga toe. En dat draagt direct bij aan de doelstellingen van de nieuwe organisatie, een op elkaar afgestemd zorg- of dienstentraject aanbieden dat aansluit op de persoonlijke situatie van cliënten en patiënten. Bovendien gaan beide organisaties over op één financieel pakket én profiteren zij van inkoopvoordelen bij de aanschaf van hard- en software.

Brunel IT goed bevallen

Het Antonius Ziekenhuis heeft in de afgelopen jaren al eerder projecten gedaan in samenwerking met Brunel IT. Bijvoorbeeld een servermigratie van Windows 2000 naar Windows 2003 en een upgrade van de Citrix-infrastructuur. ‘Dat is ons toen dusdanig goed bevallen dat het voor ons een reden was om weer voor Brunel te kiezen', verklaart het hoofd van de afdeling automatisering. ‘Bovendien moet het allemaal binnen een redelijk kort tijdsbestek gebeuren. Dat kan Brunel. Mede omdat Brunel de infrastructuur zelf heeft helpen inrichten, konden we optimaal profiteren van de aanwezige kennis en daardoor een vliegende start maken.'

Projectleiding Brunel

Tamminga: ‘Het gehele project wordt onder leiding van Brunel uitgevoerd, omdat zij de kennis en expertise heeft en in de loop der jaren veel ervaring heeft opgedaan op dit gebied.' Voor dit project, dat op 1 oktober is begonnen, zet Brunel verschillende professionals in. Onder hen in ieder geval een projectleider, een applicatiespecialist (virtualisatie van applicaties) en enkele netwerkarchitecten (Microsoft/Citrix/VMWare). In het projectteam, dat de projectleider aanstuurt, zitten uiteraard ook de nodige medewerkers van de Antonius Zorggroep.
Concreet zorgt Brunel IT voor een compleet nieuw ontwerp van de serverinfrastructuur op basis van Windows 2008R2. Ook ontwerpen professionals van Brunel een nieuwe werkplekinfrastructuur op basis van Windows 7 en Citrix XenApp. Binnen het nieuwe werkplekconcept worden de applicaties beschikbaar gesteld door middel van applicatievirtualisatie.
Tamminga heeft heel bewust voor de inhuur van Brunel gekozen. ‘We kwamen tijdens de samenvoeging capaciteit tekort, dus de expertise van Brunel is zeer welkom. Bovendien beschikt Brunel over veel implementatie-ervaring, dus kunnen we wederom profiteren van haar expertise.'

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-12T09:07:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.