Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

CBS werkt met nieuwste technologie

Dit artikel delen:
CBS

Bas van Essen van het CBS

Als er één organisatie data verorbert, dan is het wel het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat doet het met de nieuwste technologie. “Dat maakt werken bij ons aantrekkelijk”, meent IT-directeur Bas van Essen.

Nadat Van Essen in 2018 aantrad als IT-directeur bij het CBS heeft hij met zijn team veel werk verzet: de werkplek is vernieuwd, evenals het datacenter, en er moest een applicatieplatform komen. Hij vond die aanpassingen mede belangrijk om nieuwe mensen te kunnen aantrekken. “Wij werken nu met bewezen, state-of-the-art technologie. Bovendien werken we in agile-teams, ook voor de infrastructuur. Dat zijn twee aspecten die vooral jonge mensen aantrekkelijk vinden; zij groeien immers op met die nieuwste technologie.  Overigens hebben we een mooie mix van jong talent en senior medewerkers.”

Het werkt, stelt hij. “Maar we hebben nog steeds nieuwe mensen nodig, hoor”, voegt hij eraan toe. Het gaat trouwens niet alleen om ‘boeien’, maar ook om ‘binden’. Zo is er de CBS Academy met opleidingen; bijvoorbeeld de IT-leerlijnen, specifiek voor de ontwikkelaars. “Wij willen een lerende organisatie blijven. Mensen bespreken wat zij willen en wij proberen dat mogelijk te maken. Wij bieden mensen perspectief.”

Ook het ‘binden’ werkt. Het verloop is miniem. Van de bijna honderd mensen die er de afgelopen drie jaar zijn bijgekomen op de IT-afdeling is slechts een tiental weer vertrokken. “Wij werken met kaders en richtlijnen en dat past soms niet bij iemand; die wil wat meer vrijheid en voelt zich meer op z’n gemak bij een start-up.”

Van Essen is op zoek naar een gevarieerd gezelschap: ontwikkelaars, architecten, IT-infra specialisten en onderzoekers. De laatsten bekijken welke technologieën over vijf jaar, zoals blockchain, gemeengoed zijn.

Hybride werken

"Het ziet ernaar uit dat we overgaan op hybride werken"

Het CBS werkt op drie locaties: Den Haag, Heerlen en Bonaire. Maar sinds de corona-uitbraak werken de meesten vanuit huis. Dankzij de eerder doorgevoerde aanpassingen in de IT-infrastructuur is het gedwongen thuiswerken vrij soepel verlopen.

“Het ziet ernaar uit dat we overgaan op hybride werken; ook als de pandemie eindelijk achter de rug is. Uiteindelijk maakt het dan niet veel meer uit waar het kantoor staat, want dat zal in de toekomst vooral worden gebruikt voor ontmoeting en inspiratiesessies. Ook dit maakt het aantrekkelijk om voor het CBS te werken”, besluit Van Essen.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-14T09:00:00.000Z


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.