Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

‘Tegenwoordig wil je alles met alles koppelen in de cloud’

Cloud computing

Cloud computing is niet meer wat het ooit was. In plaats van een schaalbare virtuele infrastructuur voor applicaties, willen organisaties de cloud gebruiken als platform voor de koppeling van allerlei dynamische databronnen. Door IoT-apparatuur, externe databases en applicaties te koppelen, krijg je ongekende inzichten. Corry Wouters, Head of Cloud bij SAP Nederland, vertelt hoe.

‘Een paar jaar geleden hadden we het voornamelijk over de cloud als infrastructure-as-a-service of software-as-a-service. Sindsdien hebben zaken als big data, het internet of things en machine learning een vlucht genomen’, vertelt Wouters. ‘Een cloudplatform maakt het mogelijk om zulke uiteenlopende bronnen onderling te koppelen, combineren en ontsluiten. SAP heeft zijn jarenlange ervaring met bedrijfsprocessen verwerkt in een platform waarmee je eenvoudig en snel oplossingen ontwikkelt om mensen, dingen en bedrijven onderling te verbinden. Bovendien kunnen ook partners applicaties ontwikkelen en beschikbaar maken.’

Focus op digitalisering

Wouters ziet dat it-organisaties hun focus verleggen van infrastructuur en het operationeel houden daarvan, naar expertise centers voor architectuur en digitalisering. Daarmee willen ze versneld innovatieve digitale producten of diensten opleveren.

De focus op digitalisering betekent meer aandacht voor innovatie en real-time inzet van data, zegt Wouters. Als voorbeeld noemt ze een grote oliemaatschappij die veel operationeel onderhoudswerk voorspelt door databronnen uit de gehele productieketen met elkaar te koppelen in de cloud.

Wouters voorziet ook grote voordelen in de gezondheidszorg door in de cloud niet-privacygevoelige databronnen te koppelen. ‘Die data kun je gebruiken om verbanden te leggen die eerder niet mogelijk waren. Ik verwacht hiermee grote doorbraken. Analytics die een revolutie ontketenen, bijvoorbeeld bij kankeronderzoek.’

Langetermijnvisie

‘Computers kunnen razendsnel associëren en bijleren met big data en processen uit het cloudplatform en het omliggende netwerk’, vertelt Wouters. ‘Dit gaat veel sneller dan wij dat zelf doen. Organisaties kunnen sterk uit de digitale transformatie komen, als ze inzetten op de juiste langetermijnvisie en het juiste cloudplatform. Meestal blijft het succes echter beperkt door gesloten legacysystemen en -processen, een tekort aan medewerkers met de juiste skills, en kortetermijndoelen voor de omzet.’ (Bron: econsultancy)

Wouters: ‘We moeten digitaal gaan denken over wat we nodig hebben, binnen en vooral buiten de bestaande organisatie. Het is ook belangrijk om te beseffen wat de transformatie in de digitale keten van stakeholders mogelijk maakt. Denk aan robotisering, AI en blockchain. Deze transformatiegolf kun je zien als bedreiging voor it’ers, maar is dat juist niet. Je hebt slimme mensen met digitale skills nodig om processen in gang te zetten en houden.’ Soft skills, zoals aanpassings- en inlevingsvermogen, samenwerkingsvaardigheid, creativiteit en passie, zijn schaars maar broodnodig om zaken te doen in deze innovatieve wereld.’

Het SAP Cloud Platform sluit naadloos aan op andere SAP-applicaties en services, zoals S4/HANA en Ariba. De nadruk ligt echter op services en functionaliteit waarmee bedrijven snel kunnen digitaliseren, vertelt Wouters. ‘Zoals machine learning services, waarbij je kunt denken aan invoice-matching voor inkooptoepassingen en resume-matching voor HR-toepassingen.’ SAP draait het platform in zijn eigen datacenters, maar ook bij populaire hyper-scale cloud providers zoals Google Cloud Platform, AWS en Azure.

Nominatie

SAP is met het Cloud Platform genomineerd voor de Computable Award Cloud-aanbieder van het Jaar. Het platform werd vijf jaar geleden gelanceerd. Inmiddels zijn ruim duizend apps op het platform ontwikkeld en kent de dienst meer dan zeshonderd partners. De toepassingen variëren van samenwerkingsdiensten en productiviteitsapps tot oplossingen voor big data, machine learning, IoT en analytics. Om de snelheid van innovatie te tonen, rijdt SAP met de Run Live Truck door Nederland. Het team zet een goed idee binnen een week om in een bruikbare oplossing, ontwikkeld op het SAP Cloud Platform.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-26T10:44:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.