Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Technologie moet online kindermisbruik bestrijden!

Jeannine Peek, algemeen directeur Dell Nederland

Dit artikel delen:

Het is nu, anno 2014, 25 jaar geleden dat het internet op grote schaal in gebruik kon worden genomen. Internet is een van de grootste uitvindingen van onze tijd en het geeft toegang tot heel veel waardevolle informatie. Er is geen twijfel over dat internet een machtig middel is. Maar het kan ook gevaarlijk zijn omdat een doeltreffende handhaving van online veilig gedrag nog steeds relatief nieuw is.

Over deze blogger

Jeannine Peek is sinds november 2011 directeur van Dell Nederland. In deze functie is zij eindverantwoordelijk voor de gehele Nederlandse Dell-organisatie. Voor de overstap naar Dell was zij verantwoordelijk voor de fusie tussen uitzendbureaus Content en Unique die zij als directeur begeleidde. Daarvoor was Jeannine werkzaam in verschillende sales-functies bij Dell, Worldcom en KPN. Naast haar werk voor Dell is zij voorzitter van ICT Milieu.

Jeannine studeerde technische bedrijfskunde met als afstudeerrichting informatiekunde aan de Universiteit Twente.

Als moeder van twee kinderen ben ik me altijd bewust van de gevaren op internet waaraan mijn kinderen kunnen worden blootgesteld. Het is belangrijk dat de jongere generatie wereldwijd, waar mogelijk, een zo veilig mogelijke opvoeding krijgt.

Dell was een van de deelnemers aan de conferentie #WeProtectChildrenOnlinesummit die onlangs in Londen werd gehouden. Regeringsleiders en organisaties uit 50 landen waren hierbij aanwezig. Op deze conferentie werd vooral gesproken over oplossingen voor online kindermisbruik. Een onderwerp waarvan ik verwacht dat dat heel veel mensen aan het hart gaat.

Bij Dell ontwikkelen we producten die onder andere veilig internetgebruik mogelijk maken. We hebben een goede kennis van de wereldwijde security-markt, of het nou om bedrijfsnetwerken, het gebruik van mobile devices of internetten thuis gaat. We houden ons bezig met de meest complexe beveiligings- en compliance-problemen en frauduleus en onethisch gedrag op internet. De afgelopen 12 maanden hebben we dus onze kennis van de industrie op security-gebied kunnen inzetten als partner van WeProtect 2014. Samen willen we online kindermisbruik bestrijden.    

Oplossingen door technologie

Tijdens de conferentie werden door de verschillende partijen de resultaten van een jaar werk gepresenteerd. Naast Dell is ook onder andere Visa bezig geweest met de issues van identificatie en bescherming van slachtoffers van misbruik. Samen hebben we gekeken  hoe Visa’s huidige meetmethode om online frauduleus gedrag op te sporen kan worden toegepast op gesprekken door minderjarige kinderen in online chatrooms. De oplossing die we bedachten was een backend intelligence-systeem gekoppeld aan de databases van de centrale inlichtingendiensten. Zo kunnen we foto’s identificeren en verdere informatie op het spoor komen die door mogelijke pedofielen met de kinderen gedeeld wordt. Zo zouden kinderen online gewaarschuwd kunnen worden als blijkt dat ze te maken hebben met iemand die zich voordoet als iemand anders.

De reacties van de andere conferentieleden op ons voorstel was erg positief. En Dell zal meer initiatieven blijven ontwikkelen voor het verzamelen en opsporen van data om online kindermisbruik te bestrijden. In de praktijk blijken verschillende aanpakken om online kindermisbruik te bestrijden uiterst succesvol te zijn geweest. Ik wil graag nog even een initiatief in dezelfde trant benoemen: Sweetie; de creatie van Terre des Hommes, waarin een digitaal meisje van 10 in de chatroom vele pedofielen in de val liet lopen. Deze campagne haalde de wereldpers en zette het probleem op de kaart. Dat was een positieve ontwikkeling.  

Welnu, het jaar is zo goed als voorbij. Het is bijna Kerstmis en het is weer tijd voor wat ontspanning, bezinning en quality time met onze dierbaren. Ik wens u, namens Dell Nederland, een fijne Kerst en een heel gelukkig en gezond 2015! 

Dit artikel delen:


Dell EMC Forum 2016

Locatie: World Forum

Churchillplein 10
2517 JW
Den Haag
Nederland
http://www.worldforum.nl/
T +31 (0)70 306 63 66Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-24T12:00:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.