Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe beveilig je piramides en tenten?

Peter Hinssen, chairman bij Nexxworks

Dit artikel delen:

In de IT worden al te vaak vergelijkingen gemaakt met de auto-industrie. Misschien houdt u niet zo van die vergelijkingen? Dan proberen we even een parallel te zoeken met de bouw- en constructiesector. De begindagen van de informatietechnologie zijn te vergelijken met het bouwen van piramides in het antieke Egypte. De bekende piramides van Gizeh, net buiten Caïro, werden gebouwd in de 25e eeuw voor Christus, als monumentale rustplaatsen voor de heersende farao’s.

Over deze blogger

Peter Hinssen is een veelgeprezen auteur, keynote spreker en serial entrepreneur en een van de thought leaders op disruptive digital innovation van Europa. Peter werkt samen met bedrijven die begrijpen hoe de digitale wereld hele industrieën en business modellen heeft verstoord. Hij helpt hen in deze stroomversnelling van de nieuwe wereld en toont hoe ze erin kunnen gedijen.

Peter is mede-oprichter van Nexxworks en Across Group en voorzitter van Across Technology. Hij doceert aan diverse business schools in Europa, zoals de London Business School, is een Senior Industry Fellow aan het 'Center for Digital Transformation' van 'The Paul Merage School of Business' van UC Irvine en functioneert als adviseur op het gebied van disruptive digital innovation.

De bouw van de piramides was een mirakel. En tegelijk ook heel arbeidsintensief. Er waren in die tijd geen kranen of apparaten die zware gewichten konden optillen. Dus vereiste het samenstellen van de piramides een massale hoeveelheid menselijke arbeid. De meest ingewikkelde piramides namen zoveel tijd in beslag dat de eerste taak van een nieuwe farao erin bestond de bouw van zijn eigen piramide te laten starten, in de hoop dat die zou zijn afgewerkt voor hij stierf.

De eerste generaties in de informatietechnologie waren net zo. Bedrijven bouwden hun informatiesystemen zo goed als zonder hulpmiddelen, een taak die goed te vergelijken is met de arbeid aan een piramide. Al was het werk wel veiliger dan het bouwen van piramides en kregen deze moderne slaven ook betaald voor hun werk. De vroege gebruikers van informatietechnologie (banken of verzekeringsmaatschappijen) huurden hele legers softwareprogrammeurs in die informatiesystemen bouwden door softwarecode te schrijven. Lijn voor lijn. Het ontwikkelen van een nieuw stuk software nam soms jaren in beslag. Veel CIO’s gingen niet lang genoeg mee om de voltooiing van hun piramides mee te maken.

Fortuinen

Niet alleen het ontwikkelen van informatiesystemen was een zeer arbeidsintensieve onderneming. Bedrijven kwamen er al snel achter dat ook het onderhoud van deze monumenten heel duur was. Het kostte al een fortuin om ze te bouwen en dan moesten ze er nog eens een fortuin aan besteden om ze te onderhouden. Deze piramides waren niet gebouwd voor macht en prestige, maar omwille van het competitieve voordeel. Als we niet investeerden in het onderhoud van deze nieuw gebouwde monumenten, werden ze al snel digitale ruïnes.

De dagen van de piramides zijn voorbij en onze IT-afdelingen bouwen ook geen piramides meer. De meeste bedrijven hebben nu een ERP-systeem, een HR-systeem en een CRM- systeem. Het onderhoud van de oude systemen, die we tegenwoordig ‘legacy-systemen’ noemen, blijkt heel duur te zijn, terwijl ze ook flexibiliteit in de weg staan. Bedrijven willen juist snel kunnen inspelen op nieuwe kansen in de markt. Want daar gaat het tegenwoordig toch over.

In de nieuwe tijd overtreft snelheid perfectie. In de nieuwe tijd is er nultolerantie voor digitaal falen, gecombineerd met een honger voor technologie die ‘goed genoeg’ is. Daar komen de tenten ter vervanging van de piramiden.

Tent goed genoeg

De business-gebruikers willen niet langer dat de IT-afdeling piramides bouwt. Misschien is een tent goed genoeg. Tenten zijn flexibel. Ze zijn snel op te zetten, snel te verplaatsen en ze zijn niet duur. Tenten zijn praktisch en ze hebben een doel. Op basis van onze behoeften (capaciteit, functies, kleur, enzovoort) kunnen we een andere tent kiezen. Bovendien zijn er voldoende standaardmodellen om uit te kiezen. Na een paar jaar vervangen we de oude tenten door nieuwe.

Veel IT-mensen vinden het opzetten van een tent een degradatie, vooral als ze een hele tijd piramides hebben gebouwd. Dit is een complex psychologisch probleem dat we met de nodige zorg moeten behandelen.

Maar ook de beveiliging van een tent gaat anders dan die van een piramide, dat is zonneklaar. Inbreken in een piramide is geen eenvoudige klus, daar is in de filmindustrie voldoende aandacht aan besteed. De vloek van de farao zorgde er voor dat indringers niet ongestraft wegkwamen. Met een tent zit dat wel eventjes anders. Wie het slecht voor heeft, kan makkelijk met de hele tent aan de haal gaan, of kan minstens makkelijk in en uit. Ook dat is iets waar we met ‘ad hoc’ IT-systemen rekening mee moeten houden. 

Dit artikel delen:


Dell EMC Forum 2016

Locatie: World Forum

Churchillplein 10
2517 JW
Den Haag
Nederland
http://www.worldforum.nl/
T +31 (0)70 306 63 66Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-01-13T12:02:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.